Sedam potreba duše koje jedino Isus može ispuniti

Koje ljudske potrebe može jedino Isus ispuniti? Jedna od osnovnih potreba je ispunjenje duhovne praznine.

Mnogi danas nisu toliko zainteresirani za to je li kršćanstvo istinito; oni imaju praktičnije pitanje u glavi: je li ono djelotvorno?

Ljudi često reagiraju na način: ”Vjerujem ono što ste rekli o Isusu Kristu – pa šta? Kakve to veze ima sa suvremenim životom? Kakve to veze ima sa mnom?” Koje ljudske potrebe može jedino Isus ispuniti? Autor Paul E. Little, u svojoj knjizi Kako svjedočiti, spominje njih nekoliko:

Unutarnja praznina

Jedna od osnovnih potreba je ispunjenje duhovne praznine, odgovor na unutrašnju prazninu koja danas muči mnoge. Ništa izvanjsko ne može proizvesti trajno zadovoljstvo jer ono mora proizlaziti iz onoga što je u nama.

Gospodin Isus Krist u Ivanu 6,35 kaže: ”Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti; tko vjeruje u mene, neće ožednjeti nikada.” Velike se stvari događaju kada smo u osobnom odnosu s Isusom Kristom kao živom osobom.

VIDI OVO: 12 najvećih životnih lekcija koje je Isus izgovorio, a mogu vam promijeniti život

Bezciljnost

Na ovo Isus Krist kaže: ”Ja sam svjetlost svijeta; tko ide za mnom neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života.” (Iv 8,12). Kada Gospodina slijedimo otkrivamo svrhu i vodstvo u svojim životima, jer živimo u svjetlu Boga samoga i Njegove volje za nas. Ne tapkamo više u mraku zbrke.

Strah od smrti

Treća potreba koju može zadovoljiti Gospodin Isus Krist je ljudski strah od smrti. U Ivanu 11,25-26 Isus kaže: ”Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada.” Kada osobno doživimo Isusa Krista, On nas oslobađa od straha od smrti. Smrt prestaje biti nepoznanica. Ona je sluga koja nas vodi u pristustvo živoga Boga kojega ljubimo. Ovo je saznanje omogućilo Pavlu da usklikne: ”Gdje je, smrti, pobjeda tvoja? Gdje je, smrti, žalac tvoj?” (1 Kor 15,55).

Želja za unutarnjim mirom

Još jedan izraz čovjekove duboke potrebe jest želja za unutarnjim mirom. Gospodin ima odgovor i na ovu čovjekovu potrebu. Ono što nam On obećava u Ivanu 14,27 više je nego dovoljno: ”Mir vam svoj ostavljam, mir vam svoj dajem! Dajem vam ga ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši-” Njegov mir se razlikuje od mira što ga svijet daje. On može dati mir koji nadilazi ovaj svijet; duboko ukorijenjen, trajan, vječan mir.

VIDI OVO: Isusova molitva: Najbolja molitva u današnjim vremenima

Usamljenost

Usamljenost je danas uobičajena. Isus Krist kaže: ”Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce.” (Iv 10,11). On nas nadalje uvjereva riječima: ”I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.” (Mt 28,20) i ”Ne, neću te zapustiti i neću te ostaviti.” (Heb 13,5). Je li prisutnost Isusa Krista ikada raspršila vašu usamljenost?

Nedostatak samokontrole

Mnogi se danas suočavaju s problemom slabe samokontrole: ”Uhvatim se da činim stvari za koje sam mislio da ih nikad neću činiti. Zarekao sam se da ću se promijeniti ali ne mogu.” Gospodin obećava da će nam dati život i silu. U Ivanu 14,6 kaže: ”Ja sam Put, Istina i život.” Kad se čuvamo da sami sebe ne uvučemo u kušnje koje nepredviđeno dolaze, On daje svoju silu. Kad se na Njega oslonimo, On naše pomanjkanje samokontrole pretvara u slobodu od sile grijeha.

VIDI OVO: Draga povrijeđena dušo, jedini lijek za ljudsko stanje je Isus

Potreba za integracijom mišljenja

Mnoge stvari počinju da nalaze svoje mjesto kada dođemo k Isusu i Njega vidimo kao onoga koji je, u konačnici, jedina istina.

NAJNOVIJE!