Isusova molitva: Najbolja molitva u današnjim vremenima

Isusova molitva je najbolja i najvažnija molitva u današnjim vremenima. Tu predivnu molitvu Isus strastveno moli za svakoga od nas.

U razdobljima stresa i kulturalnog kaosa, koronavirusa, prosvjeda, političkih nemira i ostaloga, kršćani s pravom jedni druge podsjećaju na vrijednost molitve. U razdobljima krize, duboki molitveni život često je puta nešto što je potrebno i što je obogaćujuće za život. 

Kada vremena nisu turbulentna, kršćani će često pitati: ”kakav je tvoj molitveni život,” kako bi potaknuli ostale kršćane na potrebitost boljeg molitvenog života. To je pitanje koje je dobro i koje može pomoći. 

No bez obzira na to koliko su ova pitanja važna, Biblija nas podsjeća kako postoji molitveni život koji je najvažniji u vremenima kao što su ova, a to nije naš molitveni život. To je molitveni život našeg Gospodina, Isusa Krista. 

Najbolja molitva od svih 

Kroz Pismo saznajemo da je Isusova molitva najbolja i najvažnija od svih. (Rimljanima 8, 34; Hebrejima 2, 17-18; 4, 14-16; 7, 23-25) Isus i danas posreduje za nas. Posredovati znači pristupiti jednoj osobi zbog druge i od te osobe tražiti nešto za dobrobit druge osobe.

Kada brat ili sestra kaže drugom bratu ili sestri, ”idi pitaj mamu možemo li dobiti malo slatkiša,” on želi da ovaj brat ili sestra posreduje za njega ili nju. Kada osoba koja traži posao u nekoj tvrtki želi da se netko u toj tvrtki zauzme za nju kod šefa te tvrtke, ta osoba želi da se za nju posreduje. 

U kršćanskom smislu, posredovanje je molitva koju izgovaramo pred Bogom za nekog drugog. To bismo trebali činiti jedni za druge naravno. No ono što je najvažnije jest to da trebamo znati da Isus to neprestano radi za nas. (Hebrejima 7, 23-25)

Isus je naš pristup k Bogu. (Efežanima 2, 13; 18) Isus je Veliki svećenik, koji ulazi u očevu prisutnost i zahvaljujući Njegovoj krvi osigurao nam je sve što nam je potrebno. (Rimljanima 8, 32) On naše potrebe donosi ispred prijestolja milosrđa. Isus moli da naša vjera ne posustane. (Luka 22, 31-32) 

Ne bismo trebali nikada zaključivati da, zbog toga što Isus moli Oca za naše potrebe, postoji razlika između onoga što Otac želi za nas i onoga što Isus želi za nas. Bog nije neki neodlučni Otac kojeg treba uvjeravati kako bi nam dao ono što nam je potrebno.

Bog rado želi blagosloviti. No bez obzira na to, Isus obavlja posredničku ulogu Sina kod Oca. Između nas i Oca je Isus, a to je dobro. Isus je jedini posrednik. (1. Timoteju 2, 5) On je naš vjerni Zagovaratelj kod Boga (1. Ivanova 2, 1-2) i osoba koja se moli za nas. 

Ovo je veliko olakšanje. Istine radi, ne znamo uvijek što ili kako moliti, zbog čega Duh Sveti posreduje za nas. (Rimljanima 8, 26-27) Naše su molitve često, ako ne uvijek, manjkave i neadekvatne.

Slabašne i nepotpune, naše molitve često su puta samo manipulativni pokušaji kako bismo Boga uvjerili da nam da ono što želimo, a da i ne znamo što je ono što nam zaista treba. (Jakovljeva 4, 3) 

Zbog toga je dobro što se Isus moli za nas. Njegove su molitve najbolje; Njegove molitve su najvažnije i čine najviše dobra. To je istina jer Isus uvijek moli za nas. (Hebrejima 7, 25) Isus zna što nam je potrebno. (Hebrejima 2, 17; 18; 4, 14-16)

Isus uvijek moli u vjeri, sa savršenim poznavanjem naših potreba i u potpunom skladu s Božjom voljom; što su ključne komponente učinkovite molitve. (Marko 11, 24; Jakovljeva 5, 15; 1. Ivanova 5, 14) 

Najbolja molitva
Foto: Unsplash

Isusova molitva – kako glasi? 

Ako Isus najbolje moli, kako glasi najbolja molitva? Odmah sam se sjetio molitve iz Ivanovog evanđelja 17, 1-26, koju mnogi nazivaju ”istinitom Gospodnjom molitvom”.

Tu molitvu Isus strastveno moli za nas. Dok se Isus pripremao za tamu koja se odnosila na Njegovo uhićenje, suđenje, farsu i mučenje koje će dovesti do Njegove smrti, znao je kakva će ovo biti trauma za Njegove učenike. Stoga je zastao i molio za njih.

Čineći tako, osobno mislim da je Isus učenicima i nama želio pružiti uvid u ono kako se Isus nastavlja moliti za nas danas. (Ivan 17, 20). Vidim pet primarnih molbi u ovoj molitvi: 

1. Oče, osnaži ih. 

Isus moli za našu zaštitu u borbi protiv zla ovog svijeta i zlog neprijatelja. Isus moli da nam Očeva ruka pruži duhovnu zaštitu. (Ivan 17, 11-15) 

2. Oče, posveti ih. 

Isus moli za to da spoznamo istinu koja će nas posvetiti, odvojiti od svijeta i grijeha i koja će nas učvrstiti u posvećenosti Bogu. (Ivan 17, 16-19) 

3. Oče, ujedini ih. 

Isus moli za ujedinjenje Crkve, bez obzira na duboke i korijenite razlike koje postoje među njenim članovima i za to da Crkva postane jedno s Ocem, da njih dvoje budu ujedinjeni kao jedno tijelo, zbog križa. (Ivan 17, 20-23; Efežanima 2, 13-22) 

4. Oče, umnoži ih. 

Isus moli za to da svjedočanstvo svete i ujedinjene Crkve svijet dovede do spoznaje i vjere u istinu. (Ivan 17, 18; 21-23; 13, 34-35) Isus moli za rast Crkve, koja će rasti zbog toga što će naša ujedinjena ljubav postati svjedok svijetu. 

5. Oče, proslavi ih. 

Isus moli za to da vidimo Njegovu slavu (Ivan 17, 24) na način da možemo dijeliti Njegovu slavu. (Ivan 17, 22) Budući da se gledanjem slave preobražavamo u slavu (2. Korinćanima 3, 17-18; 1. Ivanova 3, 2; Filipljanima 3, 20-21) Isus moli da ova nada postane stvarnost u posvećenoj Crkvi. 

Njegove i naše molitve 

Iz ove molitve, koja je najbolja molitva od svih, učimo o onome što je opteretilo srce našeg Spasitelja: Njegova želja da budemo osnaženi, posvećeni, ujedinjeni, umnoženi i proslavljeni. Ova nas molitva poziva na promjene naših vlastitih molitvenih prioriteta.

Umjesto molitve za materijalne uspjehe ili tjelesno zdravlje i mi bismo se trebali moliti da naše crkve dožive povećanu sigurnost, svetost, ujedinjenje i slavu. 

Kada je život težak i kada nesigurnosti vrebaju oko nas, sjetite se da se Isus moli za vas. Iz ove najbolje od svih molitava, koje moli najbolji od svih molitelja, dobivamo mir i nadu. Možemo biti sigurni u ovo: crkva će biti osnažena, posvećena, ujedinjena, umnožena i proslavljena Jer Isus je molio da tako bude, a Njegove se molitve ostvaruju. 

Autor: Tim Shorey; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz posebno dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za portal Novizivot.net. 

PROČITAJTE JOŠ: