Tko će završiti u paklu?

Otkriva li Biblija tko će završiti u paklu? Zar nema bijega nakon toga?

Stvoreni za đavla

Kada Isus dođe suditi svijetu po pravdi i odvojiti ovce od jaraca, nekima će reći: „Odlazite od mene, prokleti, u oganj vječni što je pripravljen đavlu i anđelima njegovim“ (Mt 25,41), tako da se vjeruje da je pakao pripravljen ili stvoren za đavla i njegove anđele (demone), ali je li to ono što ovaj stih zapravo govori?

Vječni oganj je pripravljen i spreman za đavla i njegove demone u kojeg će jednog dana biti bačeni (Otk 20,10), ali je pripremljen odavno, možda čak još u Rajskom vrtu, kada je prorečeno da će zmijska glava jednog dana biti satrta (Post 3,15).

Pošto je apostol Petar napisao: „Jer ako Bog ne poštedje anđele koji sagriješiše, nego ih sunovrati u Tartar i predade lancima tame da budu čuvani za sud“ (2 Pt 2,4), čini se da su neki demoni možda već u paklu.

Jesu li ti anđeli, odnosno demoni bili toliko zli da im se ne može dozvoliti sloboda? Ne znamo sa sigurnošću, jer je malo stihova koji podupiru ovaj stih. Osobno vjerujem da je gubljenje vremena raspravljati o tome je li pakao stvoren za Sotonu i njegove demone ili nije. Ono što je važno nije je li stvoren za Sotonu i njegove demone, već tko tamo završava.

Bog ne šalje ljude u pakao

Jedan od argumenata koji sam čuo zašto osoba ne vjeruje u Boga jest da Bog šalje ljude u pakao. Ne, Bog ne šalje ljude u pakao. Sami sebe tamo šalju odbacujući jedino sredstvo kojim se mogu spasiti, a to je samo Isus Krist (Djela 4,12).

Zatim tu su i oni koji kažu: „Ne želim izabrati“, ali svojom neodlučnošću donijeli su odluku, i to je odluka da neće vjerovati Kristu. Isus je rekao: „Tko nije sa mnom, protiv mene je; i tko sa mnom ne sabire, rasipa“ (Luka 11,23).

Ne postoji stanje neutralnosti, a svi koji su na drugoj strani križa bit će bačeni u oganj. Ukoliko se još uvijek niste pokajali i pouzdali u Krista, danas je dan vašeg spasenja (2 Kor 6,2). Svatko će od nas u tren oka odmah nakon smrti biti suđen (Heb 9,27).

Autor poslanice Hebrejima upozorava sve koji još nisu povjerovali da „se i Krist jednom prinese da ponese grijehe mnogih. Drugi put će se, bez grijeha, ukazati onima koji ga iščekuju na spasenje“ (Heb 9,28) i svi oni koji odbacuju Isusa plakat će i naricati kad ga vide (Otk 1,7). Biti ljudsko biće 100% je smrtonosno. Statistika u vezi smrti vrlo je impresivna; 10 njih na svakih 10 umire.

Kako Bog ljubavi može podržati postojanje vječnog pakla?
Foto: Pixabay

Opisi pakla

Isus često opisuje pakao kao mjesto plača i škrguta zubi (Mt 25,30), što znači intenzivno žaljenje koje uzrokuje teške vapaje agonije, ali to isto mjesto opisano je kao krajnja tama (Mt 25,30).

Tamošnja muka nikada ne prestaje (Otk 20,10), no čini se da patnja ovisi o tome tko je bio više zao, a tko manje. Isus je u Luki 12,46 rekao da će „doći gospodar toga sluge u dan u koji ne očekuje i u čas za koji ne zna; i rasjeći će ga nadvoje i dodijeliti mu udio među nevjernicima“, ali da „onaj sluga koji je znao volju gospodara svojega, a nije pripravio niti učinio po volji njegovoj, dobit će mnogo udaraca. Onaj pak koji nije znao, a učinio je što zaslužuje udarce, dobit će malo udaraca. I od svakoga komu je mnogo dano, od njega će se mnogo tražiti; i komu je mnogo povjereno, više će se od njega iskati“ (Luka 12,47-48).

To znači da će svi biti odgovorni za ono što su činili ili nisu činili u svojim životima (Mt 25,45-46), ali također da „za svaku beskorisnu riječ koju ljudi izgovore polagat će račun u dan suda“ (Mt 12,36). Stvar je u tome da smo svi u velikom problemu zato što su nas grijesi odvojili od Boga (Izaija 59,2), stoga tko ide u pakao i kako spriječiti da tamo ne odemo?

Božji gnjev

Pavao nam daje odličan opis tko točno ide u pakao, ali to čini kao upozorenje onima u crkvi u Rimu, možda zbog toga što zna da je kukolj uvijek pomiješan s pšenicom (Mt 13,24-30.36-43). One „koji takvo što čine“ (Rim 2,2) i poznaju Boga koji sudi takve, kao što čitamo: „A misliš li, o čovječe što sudiš one koji takvo što čine a sam isto činiš, da ćeš ti izbjeći sud Božji?“ (Rim 2,3), Pavao upozorava da „tvrdokornošću svojom i neraskajanošću srca zgrćeš na se gnjev za dan gnjeva i objavljenja pravedna suda Božjega“ (Rim 2,5).

Srećom, „Bog nas nije odredio za gnjev, nego za dobivanje spasenja po Gospodinu našemu Isusu Kristu“ (1 Sol 5,9). Ako ste se pokajali za svoje grijehe i povjerovali u Isusa Krista, onda ste spašeni.

Svi koji odbacuju Isusa Krista izravno su izloženi Božjem gnjevu (Ivan 3,36b). To je užasno mjesto za umrijeti. Tko ide u pakao? Svi koji odbacuju jedini put u vječni život (Ivan 3,16), a to je kroz Isusa Krista (Djela 4,12) i samo kroz Njega (Ivan 6,44). Učinite to i nebo je vaše; odbacite to i odabrali ste pakao.

Zaključak

Jeste li primili besplatan dar vječnoga života? Nudi se svakome koji mu dođu i ponizno se pokaju za svoje grijehe, priznaju svoje grijehe Bogu i stave svoju vjeru u Krista.

Biblija kaže: „Jer ako ustima svojim ispovijediš Gospodina Isusa i srcem svojim uzvjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen“ (Rim 10,9), jer „srcem se vjeruje na pravednost, a ustima se ispovijeda na spasenje. Pismo naime kaže: Svaki koji vjeruje u nj, neće se postidjeti“ (Rim 10,10-11), stoga je istina da „svaki koji zazove ime Gospodnje, bit će spašen“ (Rim 10,13).

Jesi li to ti? Molim se upravo sada, čak i dok ovo pišem, da svatko tko ovo čita bude spašen. To znači da ne budete na putu za pakao, već na putu za kraljevstvo Božje, na putu Kralja toga kraljevstva, Isusa Krista.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!