Kako naći vremena za seks?

Uvijek sam sanjala o tome kako ću imati obitelj. Bila je to moja nada za budućnost kada smo Dennis i ja bili zaručeni i kad smo se tek vjenčali. I naravno, moji su snovi uključivali samo mirne sretne trenutke s djecom koja su voljela svoje roditelje i bila im poslušna.

Nisam bila spremna na neprestane zahtjeve roditeljstva koji su bili preda mnom. Od hranjenja u dva sata ujutro, preko odvikavanja od pelena, upale uha, noćnih mora i šaranja po zidovima, do aparatića za zube, rođendanskih proslava i satova vožnje s tinejdžerima. Majčinstvo je posao s punim radnim vremenom od 0 do 24 sata te s jako malo dana godišnjeg odmora i zakašnjelim isplatama.

Problem s kojim se suočavaju majke je taj da se nakon dana na tom poslu koji nikada ne prestaje često osjećamo iscrpljeno, pod stresom i jednostavno nismo raspoložene za romantiku i strast. Kako je moguće da se još uvijek osjećamo prezaposleno, pod stresom i rastrgano uz tolike moderne naprave koje bi nam trebale pomoći da uštedimo na vremenu i učiniti nam život ugodnijima?

Tako sam umorna

Većini žena upravo životni tempo predstavlja najveću prepreku bračnoj romantici i strasti. Parovi jednostavno nemaju energije za intimnost. Sandra, slušateljica emisije Family Life Today(Obiteljski život danas) shvaća kako je užurbani život iscrpio strast iz njezinog braka. Piše:

„Moj muž i ja imamo problema u glavnom području našeg brka. Pretpostavljate da je riječ o seksu. Imamo troje predškolske djece i ja se do odlaska u krevet mentalno i fizički iscrpim. Moj muž smatra da imamo problema u braku zato što imamo intimne otprilike jednom tjedno ili tako nešto. Ja mu pokušavam objasniti o stresu, iscrpljenosti i sličnim stvarima, ali sve što on vidi je da ga ja ne želim.“

Dennis uvijek kaže kako bi bio bogataš da je dobio dolar za svaki puta kada sam rekla da sam umorna. I u pravu je. Često sam to govorila je sam se osjećala izmučeno i iscrpljeno tijekom većine godina našeg roditeljstva.

Na kraju dana, sve što sam željela bilo je baciti se u krevet. Intimnost s mojim mužem nije bila najveća potreba koju sam osjećala. Iskreno, čeznula sam za snom, ne strasti. Iskušenje je bilo da povjerujem kako su moje potrebe važnije od Denisovih – da potrebe mog muža i našeg braka mogu čekati.

Odabir prioriteta

Ali isto sam tako na početku našeg braka odlučila da Dennis bude na vrhu mojih prioriteta (nakon Boga). Stoga nisam dozvolila upornom lopovu zvanom iscrpljenost da pobijedi u našem odnosu. Mnoge večeri Dennis bi me, pun milosti, poljubio, zagrlio, molio se sam mnom i poželio mi laku noć.

Drugih večeri, uvidjevši da je moj muž pod stresom zbog posla ili jednostavno znajući da moramo ostvariti ponovno zajedništvo, odlučila bih zanijekati umor i stres i predati mu se kako bismo mogli uživati jedno u drugome.

Charles E. Hummel napisao je predivnu knjižicu po naslovom Tyranny of the Urgent (Tiranija hitnog). Njegova jednostavna poruka bila je ova: Ne dopustite da vam tiranija hitnog zadatka oduzme ono što je zaista važno. Najvažniji odnos u obitelj, onaj bračni, je najlakše ignorirati zbog hitnih potreba i zahtjeva kao što su bolesna djeca, pelene, utakmice, rokovi na poslu i sva sila drugih prohtjeva.

Ovo su neki praktični savjeti kako preuzeti kontrolu u životu prepunom obaveza:

Prvo, „Prestanite i znajte da sam ja Bog“ (Ps 46,10). Počnite tako što ćete prestati. Počnite slušati. Odvojite vrijeme kako biste stali, molili i slušali Boga. A onda provedite vrijeme razmišljajući i ocjenjujući. Isplanirajte izlazak ili dva sa svojim mužem samo kako biste ocijenili svoje rasporede, romantiku i brak.

Drugo, odlučite čemu ćete dati važnost. Bog je u svojoj riječi jasno dao do znanja što mu je važno. Nasamo i sa svojim mužem napravite listu prioriteta. Za što ćete se vi boriti i za što ćete se boriti zajedno?

Treće, odredite važne smjernice za sebe i svoju obitelj. Jedna od teških odluka koju smo Dennis i ja morali donijeti je da ograničimo sportske aktivnosti naše djece na jednu po djetetu. Ne jedan sport svake sezone, već jedan na godinu. To se čini užasno ograničavajuće prema današnjim standardima neograničenih izbora i pratećih pritisaka da djeca ostvare razinu sportskih postignuća dovoljnu za dobivanje stipendije. Ali uz šestero djece odlučili smo dati prednost vremenu provedenom s obitelji; obiteljskim večerama i večerima kod kuće umjesto života na brzoj hrani uz put i večerima provedenima u automobilu.

Moram dodati kako smo malo popustili s tim standardom kada su djeca navršila 16 i mogla su se sama odvesti na treninge i utakmice. Ali prije no što su postali srednjoškolci, pobrinuli smo se da mi budemo oni koji ostvaruju glavni utjecaj na njihove živote. Bila je to odluka temeljena na vrijednostima.

Četvrto, iskreno ocijenite svoju „potrebu“ za svim dodatnim stvarima u životu. Iz vlastitog iskustva i ljubavi prema lijepim stvarima znam kako se lako okupirati uljepšavanjem kuće, izradom stvari za djecu, pronalaskom najbolje cijene za stvari i sličnim. To nije nešto loše, osim ako zbog toga nisam pod stresom, iscrpljena i nisam u stanju biti tu za svog muža. To je pitanje važnog naspram hitnog.

Stres i iscrpljenost u roditeljstvu su normalni. Iako ih ne možete eliminirati, možete ih staviti pod kontrolu tako što ćete procijeniti svoju razinu zaposlenosti i odluke vezane uz životni stil. Pojednostavljivanje života je najbolji način kako smanjiti sve oni što vam krade romantiku i strast.

Autorica: Barbara Riney; Izvor: Obiteljskizivot.com

NAJNOVIJE!