Otkud je došao Bog? Što je radio prije nego je stvorio svemir?

Ovo pitanje pretpostavlja da je sve, uključujući i Boga, podređeno ograničenjima vremena i prostora kao što je i čovjek. To bi značilo da ne postoji ništa izvan vremena i prostora, pretpostavka koju su znanstvenici dugo vremena dovodili u pitanje i konačno je potpuno odbacili otkako je Albert Einstein postavio svoju teoriju relativiteta.

Einstein je pokazao da se vrijeme može promijeniti, usporiti ili ubrzati, kada se predmeti počnu kretati neobično velikom brzinom. Prema tome, uobičajeno mišljenje kako sve nastaje i djeluje unutar utvrđenog vremena i prostora ne mora biti točno.

Premda nepotpuno shvatljivo, ta činjenica olakšava prihvatiti biblijsko učenje da Bog postoji izvan vremena i prostora kakvog mi poznajemo (Psalam 90,4; Kološanima 1,17; 2. Petrova 3,8).

Prihvaćanje postojanja Boga izvan okvira vremena i prostora kakvog mi poznajemo, čini svako pitanje kako je nastao Bog, otkuda je došao i što je činio prije stvaranja svemira, besmislenim.

Takva bi pitanja bila opravdana da je Bog podređen vremenu i prostoru. Ali nije. Biblija uči da Bog nije vezan ni vremenom ni prostorom, a o svemu što se s našeg gledišta zbivalo, prije nego je stvorio svijet i svemir. Bog nam nije odlučio objaviti.

Autori: Josh McDowell i Don Stewart; iz knjige ”Odgovori na teška pitanja”

NAJNOVIJE!