7 načina kako sačuvati unutarnji mir u duhovnom ratu

Kako možemo biti pobjednici i sačuvati svoj unutarnji mir usred osobnog, i ponekad nemilosrdnog duhovnog rata?

„Budite istomišljenici među sobom! Neka vas ne zanosi što je visoko, nego privlači što je ponizno. Ne umišljajte si da ste mudri! Nikome zlo za zlo ne vraćajte; zauzimajte se za dobro pred svim ljudima! Ako je moguće, koliko je do vas, u miru budite sa svim ljudima!“ (Rimljanima 12, 16-18)

Duhovni rat dio je kršćanskog života. Psalam 144, 1 kaže: „Blagoslovljen Jahve, hridina moja: ruke mi uči boju a prste ratu.“ Knjiga Izlaska 15, 3 kaže: „Jahve je ratnik hrabar,  Jahve je ime njegovo.“ Na zemlji živimo na neprijateljskom teritoriju i prolazimo kroz duhovni boj. Uvijek moramo biti oprezni. Neprijatelj dolazi poput poplave, želi nas ispuniti sumnjom, strahom i obeshrabrenjem. Pokušava nas razdijeliti. Ali naš je Bog uvijek pobjednik kada mu vjerujemo i kada hodamo u Njemu.

Ako želimo biti iscjelitelji i pomoćnici u borbi, moramo nositi Njegov oklop. Moramo imati strategiju kako spasiti one koji su taoci ili koji su ranjeni u borbi. Moramo razumjeti da je taj rat ozbiljan.

Kako možemo biti pobjednici i zadržati svoj mir usred osobnog, i ponekad nemilosrdnog duhovnog rata? Kako biti radostan u ratu?

„A mudrost odozgor ponajprije čista je, zatim mirotvorna, milostiva, poučljiva, puna milosrđa i dobrih plodova, postojana, nehinjena. Plod se pak pravednosti u miru sije onima koji tvore mir.“ (Jakov 3, 17-18)

Je li moguće zadržati radost i mir kada se stvari na zemlji pogoršavaju. Možemo donijeti mir gdje god da hodamo. Ovo su neki načini:

1. Moramo prvo ljubiti Boga, a onda biti ratnici

Isusu nam mora biti sve u svemu. Moramo se usredotočiti na našu vezu s Njim te se obnašati u skladu s tom intimnosti. Što smo zaposleniji to više moramo njegovati našu vezu s Njim. Mnogi nenamjerno izgube vezu s Bogom. Dogodi se malo po malo zbog toga što ne obraćamo pažnju na neprijateljeve zamke. Neprijatelj je lukav te zna gdje leži naša moć.

„Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim, svom snagom svojom i svim umom svojim“ (Ponovljeni zakon 6,5).

2. Moramo razviti strast za molitvom i službom

Služba i molitva su moćna oružja. Kada idem po svijetu, uvijek nosim sa sobom duhovnu glazbu. Puštam ju i molim u svim zemljama. Pokazalo se da je ovo jedna od najboljih strategija za širenje mira i Božje riječi. Molitva i služba otvaraju vrata svemu drugome. Bog otvara vrata kako bi Njegova milost obuhvatila sve narode.

„Sinovi tuđinski gube srčanost, izlaze dršćuć’ iz svojih utvrda“ (Psalmi 18,46).

VIDI OVO: Molitva za unutarnji mir

3. Moramo biti snažni i oduprijeti se đavlu

Neprijatelj je ustrajan u tome da nam stane na put kada napredujemo. Trebamo snagu i upornost. Ništa se dobro neće dogoditi bez toga. Mi živimo na neprijateljskom teritoriju. Pozvani smo da uništimo đavlova djela. Isus je to učinio na križu (Ivan 3,8). Suprotstavljanje neprijatelju znači da ćemo odbiti ustupiti mu naš prostor i da se nećemo povući. To moramo učvrstiti u srcima. Mi se odupiremo neprijatelju i približavamo se Bogu.

„Podložite se dakle Bogu! Oduprite se đavlu i pobjeći će od vas! Približite se Bogu i on će se približiti vama! Očistite ruke, grešnici! Očistite srca, dvoličnjaci!“ (Jakov 4,7-8).

4. Nećemo se povući i pobjeći zbog pritiska neprijatelja, nego ćemo po slavi izvojevati pobjedu

Božja je milost dovoljna. Mi se odupiremo neprijatelju, čvrsti smo u Gospodinu i ne popuštamo. Održavamo mir u našoj vezi. Mi mu se molimo za vrijeme poteškoća. Sotona nam neće prepustiti svoj teritorij bez borbe. Mi zapravo zauzimamo dijelove raja, čak i ako to ne vidimo. Ne smijemo zaspati. To ne znači da uvijek trebamo biti nervozni i na rubu. Mi hodamo u tom natprirodnom miru i radosti koji je moguć jedino ako prebivamo u Njemu.

Ovo je divna istina kršćanskog života koju trebamo pronijeti svijetom. Živimo život, ali ne svojom snagom. Neka nam postane ugodno u životu u kojem ovisimo o Bogu, u kojem Ga potpuno volimo, u kojem stojimo čvrsto u Njegovoj Riječi i hodamo u Njegovom miru.

5. Možda vas se testira

Đavao uvijek nastoji ukrasti vašu nadu. No Bog nam daje tu nadu kada provodimo vrijeme s Njim. On bi mi uvijek iznova davao nadu; nadu da će On napokon pobijediti, da će mora ponovno biti mirna, i nadu da će Bog okrenuti moja iskušenja u nešto dobro.

6. Kada smo suočeni s poteškoćama, trebamo ostati u Bogu i Njegovu miru

Neprijatelj donosi obeshrabrujuće misli, sumnje i razočaranja. On pokušava ukrasti naš mir. No ako odaberemo štovati Ga i rasti u intimnosti s Isusom, tada će se oblaci početi dizati. Ustrajnost je dio vremena u kojem vas se iskušava. Dovodi vas se do krajnjih granica. Sve je to dio Božjeg plana koji se ostvaruje kroz nas, donoseći pobjedu i sazrijevanje.

7. Zahvalimo Bogu na svakom danu kada nam zadaje napor

On razvija duhovne mišiće koje nikada ne bismo imali, i vrijedi se potruditi. Sve je to dio ljubavi čak i ako nam se tada tako ne čini. Bog vas voli. Zbog toga dopušta svaki napor s kojim se suočavate. To je za vaše dobro (Rimljanima 8,28). On vas čini radnikom dobrog držanja, radnikom sa svrhom – vjerujte da nećete biti razočarani. Pokušajte vidjeti vaše okolnosti iz Njegove perspektive i dopustite da se Njegov mir nastani u vašem srcu. To je uistinu vrijedno svakog napora.

„I mir Kristov neka upravlja srcima vašim – mir na koji ste pozvani u jednom tijelu! I zahvalni budite“ (Kološanima 3,15).

 Autorica: Debbie Przybylski; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Ibelieve.com

NAJNOVIJE!