Tri mudraca (kralja): 5 iznenađujućih mitova o njima

Tri mudraca su prema Bibliji došla posjetila novorođenog Isusa. Postoje mitovi u koje ljudi vjeruju o tri mudraca (kralja).

Svima nam je poznata priča o tri mudraca koji su posjetili Betlehem i novorođenog Isusa. Tri arapska kralja su slijedila zvijezdu koja im je pokazivala put do Isusa koji je ležao u jaslama od slame.

Darivali su ga zlatom, tamjanom i smirnom. Priča je stara tisućljećima i dio je Božića. Ali, u kojoj je mjeri točna?

Svi znamo da je Biblija nepogrešiva, ali znamo li da su tijekom stoljeća generacije nadodavale svoje elemente u biblijske priče.

Možda će vas ovo šokirati, ali postoji nekoliko verzija o tome što se zaista dogodilo u ovoj kratkoj priči opisanoj u Mateju 2.

Mit 1: Bila su TRI mudraca

Nemamo pojma koliko je mudraca posjetilo Isusa. Brojka se pretpostavlja zato što je Isus primio tri dara – zlato, tamjan i mirnu. Međutim, ne znamo koliko su veliki ti darovi bili i koliko ih je primio. Moguće je da je bilo 3 dara od više izvora.

VIDI OVO: Tko su bili mudraci i zašto su se došli pokloniti Isusu?

Mit 2: Jahali su deve

Ovo je česta zabluda. Kada god gledamo filmove o ovom razdoblju glumci jašu deve. Međutim, u to doba Arapi su uglavnom jahali arapske konje. U vrijeme Kristova rođenja deve su služile za transport, a bogataši su koristili brže i udobnije konje.

Mit 3: Slijedili su čudesnu zvijezdu

Matej nikada nije rekao da su mudraci slijedili zvijezdu. Kaže kako su ugledali zvijezdu, a povijest nas uči da se radilo o Sjevernjači. Mudraci nisu bili astrolozi, i zvijezdu su vidjeli kao astronomski znak koji označava rođenje židovskog kralja. To ne znači da ih je zvijezda odvela Isusu.

VIDI OVO: Kako su mudraci znali pratiti zvijezdu?

Mit 5: Bili su kraljevi

Nije jasno jesu li bili plemići, ali zasigurno nisu bili kraljevi. Sliku o „tri kralja“ treba zaboraviti. Ipak, bili su od plemićke krvi, i vjerovao im je kralj Herod.

Mit 5: Došli su iz Perzije, Indije i Afrike

Ova je ideja kasnije došla. Najvjerojatnije je da su došli iz Arabije, a ne iz drugih zemalja.

Autor: Dwight Longenecker; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!