10 praktičnih načina kako se oduprijeti grijehu

Kako se oduprijeti grijehu? Koji praktični načini nam mogu pomoći? Bog nam je dao sve što nam treba kako bismo se tome oduprli.

Iskušenje je jedan od najiritantnijih izazova s kojima se kršćani susreću. Znamo istinu. Isto tako znamo da nas Bog voli. I mi volimo Njega i to bismo očajnički htjeli pokazati ”na djelu”. Ipak, bez obzira na to koliko smo dugo u odnosu s Bogom svi mi se suočavamo s iskušenjima koja su protiv Njega. Ako Isus nije bio izuzet od toga u Mateju 4, tada nećemo biti ni mi. Ovdje želim naglasiti kako iskušenje grijeha nije isto što i sam grijeh. Grijeh je kada podlegnemo iskušenju. No, Bog nam je dao sve što nam treba kako bismo se tome oduprli.

1. Korinćanima 10,13 kaže: „Nije vas zahvatila druga kušnja osim ljudske. Ta vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod da možete izdržati“.

Kako se možemo na praktičan način oduprijeti iskušenju grijeha? Donosimo 10 načina:

1. Pazite o čemu razmišljate.

Dok se borimo s iskušenjem, ako su naše misli uvijek ”pasti ću” tada vjerojatno i hoćemo. Naše misli su moćne i iskušenje nas može učiniti potpuno bespomoćnima. Ali osjećaji nisu isto što i istina. Naša Biblija nam govori: U Kristu, koji mi daje snagu mogu sve“. (Filipljanima 4, 13) Kristovom moći i snagom možemu prevladati i zato razmišljajmo na takav način.

Kada razmišljamo od grijehu i o tome da nećemo pasti u grijeh, recimo glasno istinu. Recite sami sebi: „Ovo nije ono što Krist želi za mene“. Postoji snažna povezanost između onoga što kažemo i naših srca. Govor istine može pomoći da se naša srca priberu i može nas zaštititi od pada u grijeh.

kako se oduprijeti grijehu
Foto: Unsplash

2. Molite.

Bog nam nudi svoju snagu ali puno puta ju ne koristimo jer ne molimo za nju. „Žudite, a nemate; ubijate i hlepite, a ne možete postići; borite se i ratujete. Nemate jer ne ištete. Ištete, a ne primate jer rđavo ištete: da u pohotama svojim potratite“. (Jakovljeva poslanica 4, 2-3)

Prilikom iskušenja mi odmah pomišljamo na to da trebamo biti bolji i zaboravljamo da je Bog tu da nam pomogne. Molitva za vrijeme iskušenja nam pomaže da zadržimo umove na Bogu. Ako zamolimo Boga da nam pomogne u našim iskušenjima, On će na to uvijek odgovoriti sa ”da”!

3. Postite.

Prije nego što je Isus bio kušan u divljini, postio je. Kada postimo mi se žrtvujemo u tijelu kako bismo veću pozornost dali duhovnome. Zašto je to važno kada se susrećemo s iskušenjima? Zato što je to duhovna borba. Efežanima 6, 12 nam kaže: „Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima“.

Duhovna borba ne može biti pobijeđena tjelesnim oružjima. Post je odličan način kako izgraditi duhovne mišiće i kako opet zadržati svoj pogled na Krista.

4. Borite se Riječju Božjom.

Kada govorimo o izgrađivanju duhovnih mišića, Riječ Božja će pokazati kako to učiniti. Ako se mučite u nekom području, predlažem da pronađete biblijske stihove koji govore o tome i da si uzmete vrijeme kako biste proučili svaki, meditirajte nad njima i pokušajte ih zapamtiti. Božja Riječ ima snagu promijeniti živote i pomoći nam onda kada smo najslabiji.

5. Pronađite nekoga komu možete vjerovati.

Ako se borite s iskušenjem koje se ponavlja nije dobro da se borite sami. Traženje pomoći od duhovno zrelog prijatelja vam jako može pomoći. Galaćanima 6, 2 kaže: „Nosite jedni bremena drugih i tako ćete ispuniti zakon Kristov“!

Ohrabrenje i mudar savjet mogu uvelike pomoći kada se radi o borbi s iskušenjima. Ako se zamislite, vidjeti ćete da se s našim najvećim iskušenjima nosimo onda kada smo sami. Neprijatelj zna da smo tada najranjiviji. Kako bismo se oduprijeli ovoj taktici trebamo se oduprijeti mišlju da ovu borbu možemo pobijediti sami.

6. Ne budite prestrogi prema sebi.

Kako što sam napisao ranije, iskušenje nije isto što i grijeh. Ipak, kada se iskušenja zaredaju ponekad si znamo prebacivati, budemo ljuti i mislimo kako nešto nije u redu s nama. Ako smo prestrogi, to će samo pogoršati situaciju. Upamtite da, bez obzira na što Bog je s vama i ne postoji iskušenje koje vas može odvojiti od Njegove ljubavi. Rimljanima 8, 38-39 kaže: „Uvjeren sam doista: ni smrt ni život, ni anđeli ni vlasti, ni sadašnjost ni budućnost, ni sile, ni dubina ni visina, ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našem“.

7. Povežite se s nekime tko je nadvladao isto iskušenje.

Netko tko je bio kušan na sličan način kao mi i tko je nadvladao tu kušnju predstavlja veliko ohrabrenje. To nas podsjeća kako je pobjeda moguća i daje nam nadu. Ako možete pronaći knjigu ili blog napisan od nekoga tko je pobijedio isto iskušenje koje je kao vaše, to je isto tako dobro. Čitanje tuđih svjedočanstava će nam poslužiti kao podsjetnik da ako je Bog to mogao učiniti za druge – može i za nas.

8. Popunite prazninu.

Iskušenje je pokušaj popunjavanja praznine koju imamo, obično u područjima koja samo Bog može popuniti. ”Svrha” iskušenja jest da nas odvrati od Boga i navede nas kako istinsko zadovoljstvo možemo pronaći negdje drugdje. Zbog ovoga iskušenje najbolje funkcionira onda kada su naše duše gladne i žedne Boga. Ako se brinemo oko toga da je naš duhovni spremnik uvijek pun, iskušenje kada dođe će imati puno manju snagu. Ovo možemo učiniti molitvom, čitanjem Biblije i slavljenjem s drugim vjernicima. Ono što trebamo učiniti jest pobrinuti se da stalno održavamo naš vlastiti odnos s Bogom.

9. Odbacite sve što vas kuša.

Nek iskušenja se ne mogu kontrolirati, a neka dođu u naše živote jer ih pustimo. Takva iskušenja ćemo izbjeći ako jednostavno maknemo ono što pojačava našu želju za grijehom i smanjuje želju za Bogom. Molite Gospodinu neka vam otkrije ove stvari i molite da vam da snagu da ih možete maknuti. Možda se radi o TV emisiji, određenoj vrsti glazbe, odnosu ili skupini prijatelja. Kao što nam u Hebrejima 12, 1 piše: „Zato i mi, okruženi tolikim oblakom svjedoka, odložimo svaki teret i grijeh koji nas sapinje te postojano trčimo u borbu koja je pred nama“!

10. Odmarajte u Božjoj milosti.

Dok smo u iskušenju ne možemo zaboraviti da je Bog milosrdan i da trebamo odmarati u Njegovoj milosti. U Njegovoj milosti, a ne u svojoj je ono što će nas osnažiti da pobijedimo. Njegova ljubav, a ne naša jest ono što daje pobjedu. Zapamtite – ne ovisi sve o vama. Bog je u središtu bitke i dao vam je sve što vam treba kako biste pobijedili.

Autorica: Christina Patterson; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!