Kako nas Isusova smrt spašava?

Isusova smrt nas spašava od naših grijeha i vječne propasti u paku. Na koji način je Isusova smrt pobjedonosna za Njegove sljedbenike?

Jedan način da se razumije Isusova smrt jest da zamislimo scenu u sudnici na kojoj se nama sudi za grijehe, a Bog je sudac.

Naši grijesi protiv Boga znače smrtnu kaznu. Bog je sam sudac, i prema božanskom zakonu kazna za naše prijestupe je smrt. Smrt, u duhovnom smislu, znači vječnu odvojenost od Boga u beskrajnoj muci. To je vrlo ozbiljna osuda.

Kada je na križu prolio svoju krv, Isus je preuzeo kaznu koju mi zaslužujemo i ponudio nam je svoju pravednost. Kada Kristu povjerimo svoje spasenje, mi zapravo radimo trampu. Preko vjere svoje grijehe, i smrtnu kaznu koja dolazi uz njih, mijenjamo za Njegovu pravednost i život.

VIDI OVO: Koliko godina je imao Isus kada je umro na križu?

U teološkoj raspravi to se zove „zamjensko otkupljenje“. Krist je umro na križu u zamjenu za našu kaznu. Bez njega bismo trpjeli smrtnu kaznu za vlastite grijehe…

Pisac Poslanice Hebrejima kaže: „I gotovo se sve po zakonu čisti krvlju i bez prolijevanja krvi nema oproštenja.“ (9, 22) Da bi Bog oprostio naše grijehe bilo je potrebno da se zadovolji Njegova presuda, a to je zahtijevalo da se prolije krv.

Neki prigovaraju „Prolijevanje krvi je tako barbarski. Je li to stvarno nužno? Zašto nam Bog jednostavno ne oprosti?“ Zato što je Bog svet, on mora osuditi grijeh. Bi li pravedan sudac dopustio da zlo prođe nekažnjeno? Na križu je Bog svoju presudu prelio na svoga Sina, i svoj je gnjev zadovoljio te omogućio da nam može oprostiti. Zato je Isus prolio svoju krv za vaše grijehe, za moje grijehe i za grijehe cijeloga svijeta…

VIDI OVO: Molitva na Veliki petak

Bog je izlio svoje gnjev na svoga Sina kako bi nas poštedio strašne sudbine. To je ključno za razumijevanje poruke križa i razloga naše nade: Bog se odrekao svoga Sina da se ne odrekne nas. Bog nas uvjerava: „Ne, neću te zapustiti i neću te ostaviti.“ (Hebrejima 13, 5). Zar to nije predivno obećanje?

Autor: Chuck Swindoll; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Jesus.org

NAJNOVIJE!