3 ženska duha koja su zaposjela crkvu

Tri ženska duha zaposjela su većinu crkava i osobno želim da ih prepoznate, kako biste ih mogli istjerati iz vaših crkava. 

Nikada neću zaboraviti trenutak kada sam prvi puta upoznala svoga pastora. Naša je obitelj bila u crkvi dvije godine, prije nego što smo upoznali drugog člana zajednice, koji nas je uputio pastoru.

Prve riječi koje mi je uputio bile su: „Jen Wilkins! Skrivala si se od mene!“ Ogroman osmijeh na njegovom licu, nakon čega me prigrlio u prijateljski zagrljaj i nakon toga mi je nastavio postavljati pitanja u vezi stvari i ljudi do kojih mi je stalo. Održavao je kontakt očima. Osvrtao se na ono o čemu sam govorila.

Bila sam u potpunosti zapanjena. Ne sjećam koje su knjige bile na njegovom stolu niti kakve su slike visjele na njegovom zidu, no znam da sam toga dana izašla iz njegovog ureda s kritičnim uvidom u stvari: ta soba nije bila zaposjednuta. 

Bio je u pravu, skrivala sam se. S obzirom na to da smo nekoliko godina dolazili povremeno na službe, moj suprug Jeff i ja nismo se žurili upoznati s ostalim članovima nove crkve, niti smo se žurili s time da oni upoznaju nas. No budući da sam bila žena koja je imala pozadinu vodstva, oklijevala sam i zbog drugih stvari. Bilo koja žena koja je u službi, reći će vam da nikada ne znate kada ćete ući u zaposjednutu kuću. 

Ako ste član starješinstva u crkvi, voljela bih da razmotrite temu o kojoj ću pisati. Ni na trenutak ne mislim da mrzite žene. Znam da postoje valjani razlozi zbog kojih ste u interakciji s nama, u pogledu službe. Apsolutno želim da budete mudri, ali ne želim da vas se zaposjedne. Tri ženska duha zaposjela su većinu crkava i osobno želim da ih prepoznate, kako biste ih mogli istjerati iz vaših crkava. 

Ova tri duha ulaze u ključne članove crkve, ondje gdje se donose odluke. Ti duhovi lebde iznad učionica u kojima se naučava teologija. Prebivaju u molitvenim sobama, u kojima najslabiji od nas izražavaju koliko su povrijeđeni. Ti duhovi utjeruju strah u srca žena i muškaraca i ono što je još gore, oni utjeruju strah u interakciju između njih. Njihova namjera je osakatiti sposobnosti muškaraca i žena u pogledu službe jednih prema drugima i jednih s drugima. 

Iako možda nećete uvijek biti svjesni da ti duhovi lebde, žene s kojima ste u interakciji za vrijeme službe često su svjesne. Pročitam priču o duhovima gotovo svakog tjedna, koje dobivam putem e-pošte i na svome blogu. Tri ženska duha koja zaposjedaju su Uzurpatorica, Zavodnica i Dijete. 

1. Uzurpatorica 

Ovaj duh dobiva dopuštenje za zaposjedanje kada se žene promatra kao na one koji otimaju autoritet. Muškarci koji su naučeni da žene zahtijevaju i da žele uzeti silom ono što im je dano, posebno su skloni strahu, kojeg ovaj duh može izazvati. Ako je ovo vaš duh, možda se i sami ponašate na jedan od ovih načina kada se u interakciji sa ženom, posebice s onom snažnom: 

 • Izražavanje njezinih mišljenja doživljavate prijetećim, čak i onda kada koristi lagane riječi kako bi ih izrazila. 
 • Pretpostavljate da je njezin suprug vjerojatno slabić ili da je sama zbog njezine snažne osobnosti. 
 • Osjećate se zabrinuto misleći da će, ako joj ponudite prst, ona uzeti ruku. 
 • Izbjegavate je zvati na sastanke za koja mislite da bi njezina snažna ženska perspektiva mogla ”uzburkati vodu” ili zasjeniti vašu muškost. 
 • Doživljavate njezinu razinu obrazovanja, dužinu kose ili karijeru kao potencijalne pokazatelje upozorenja na to da bi vas ona željela kontrolirati na neki način. 
 • Vaši razgovori s njom podsjećaju više na sparing mečeve, umjesto da dijalog koji proizlazi iz obostranog poštovanja. Oklijevate postaviti pitanja, a njezina pitanja doživljavate kao zamaskirane izazove i testiranja, umjesto kao iskreno zanimanje. 
 • Potajno se pitate je li njezin način ophođenja s muškarcima pokazatelj njezinog nepoštovanja prema suprotnom spolu. 

2. Zavodnica 

Ovaj duh dobiva dopuštenje za zaposjedanje u trenucima kada se zabrinutost za izbjegavanje iskušenja ili toga da je osoba iznad prijekora preobrazi u strah od toga da je žena seksualna predatorica. Ponekad se ovaj duh nastani zbog moralnog neuspjeha crkvenog vođe, koji se događa unutar crkve ili unutar šireg opsega kršćanske kulture. Ako je ovo vaš duh, možda se ponašate na jedan ili više načina kada ste u interakciji sa ženom, pogotovo ako je ona privlačna: 

 • Trudite se i više nego što je potrebno, kako biste pokazali da vaše ponašanje ne komunicira ništa što bi bilo previše emocionalno ili empatično, iz straha kako vas se ne bi pogrešno shvatilo da flertujete. 
 • Izbjegavate dulji kontakt očima. 
 • Potajno se pitate je li ona svoju odjeću odabrala s ciljem da privuče vašu pozornost na svoj izgled. 
 • Dodatno ste obratili pozornost na to kakve vam pokazatelje daje, riječima i gestama. 
 • Na svaki sastanak s njome dovodite svoje kolege ili pomoćnike, usprkos tomu što sastanak s njom ne ostavlja prostor da se bilo što pogrješno protumači. 
 • Oklijevate pružiti joj bilo kakav tjelesni kontakt, čak i kada proživljava neku vrstu krize. 
 • Svjesno ograničavate svoje interakcije s njome, iz straha da bi mogla pomisliti da želite nešto više. 
 • Osjećate se obaveznim koristiti sigurne i formalne izraze u vapim pisanim ili verbalnim interakcijama s njom. „Recite svome suprugu da sam ga pozdravio! Božje blagoslove želim vašoj službi i vašoj obitelji!“ 
 • Sve vaše poruke pokazujete ili prosljeđujete kao kopije svojim kolegama ili supruzi. 
 • Potajno se pitate je li njezina opuštenost po pitanju razgovora s muškarcima pokazatelj da je ona seksualno dostupna. 

3. Dijete 

Ovaj duh dobiva dopuštenje zaposjedanja kada se na žene gleda kao na emocionalno ili intelektualno inferiornije od muškaraca. Ako je ovo vaš duh, možda se ponašate na sljedeće načine dok ste u interakciji s nekom ženom, posebice ako je ona mlađa: 

 • U razgovoru s njom koristite jednostavnije riječi, nego što biste koristili u razgovoru s muškarcem vaših godina. 
 • Vaš glas se preobražava u ”glas pastora” kada joj se obraćate. 
 • Tijekom odgovaranja na njezine upite, često uzimate u obzir njezine osjećaje, umjesto onoga što je mislila. 
 • Na sastanke s njom gledate kao na događaje u kojima vi njoj morate ponuditi puno toga, dok smatrate da od nje možete saznati malo. Gotovo da vas nimalo ne zanima ono što ona ima za reći. 
 • Ignorirate njezino neslaganje s vama, jer ”vjerojatno ne vidi veliku sliku.” 
 • Osjećate se prisiljeno imati umjetan osmijeh i praviti se kao da je slušate, kada ste u interakciji s njom. 
 • Nju upućujete u dužnosti koje su manje kompleksne od onih u koje biste uputili muškarca. 

Ne samo da ova tri duha zaposjedaju muškarce, nego i žene, oblikujući naš izbor riječi, ton, načine odijevanja i ponašanje. Kada strah upravlja našim interakcijama, oba spola se prebace u glumljenje uloga, koje onemogućuju našu sposobnost interakcije jednih s drugima kao da smo jednaki. U crkvama koje nisu zaposjednute, gdje ljubav pobjeđuje strah, na žene se gleda, a tako i one same sebe doživljavaju, kao saveznici, umjesto kao da su neprijateljice, kao na sestre, a ne kao na zavodnice, kao na suradnice, a ne kao na dječicu. 

Isus je prikazao način kako se trebamo odnositi jedni prema drugima, s obzirom na spolove, u svome odnosu prema Mariji iz Betanije, prema preljubnici koja je upotrijebila skupocjeno ulje i prema ženi koja je imala vjeru poput djeteta, koja je uz to imala problem s krvarenjem. Mi bismo možda upozorili Isusa neka pazi u odnosu s tim ženama. No iako su te žene odgovarale svakom od opisanih stereotipa, Isus je reagirao bez straha. Ako se neprestano priklanjamo oprezu i bojimo se da ćemo pogriješiti, gotovo je sigurno da ćemo pogriješiti. 

Uzurpiraju li neke žene autoritet? Da! Zavode li neke? Da. Nedostaje li nekim ženama emocionalna ili intelektualna zrelost? Da. Kao i nekim muškarcima. No moramo se odmaknuti od naše paradigme opreza prema pouzdanju i trebamo učiti kako zamijeniti etikete uzurpatorice, zavodnice i djeteta oznakama saveznice, sestre i suradnice. Samo ćemo tada, kao žene i muškarci, moći međusobno dijeliti terete jedni drugih, onako kako i trebamo u službi. 

Moj nedavni susret s pastorom također mi se urezao u sjećanje. Često je odvajao vrijeme kako bi izgovarao pozitivne riječi o mojim darovima ili službi. Te je prigode izgovarao riječi koje sam trebala čuti, više nego što sam to shvaćala: „Jen, ne bojim te se.“ To je izgovorio ne iz prijekora ili kao izazov, nego kao empatično uvjerenje. Zbog takvih riječi žene u crkvi mogu rasti. Takve riječi rastjeruju one duhove. 

Autorica: Jen Wilkin; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoaliton.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi samo za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ: