Koji je razlog da u crkvama ima malo muškaraca? Premda ovo nije istina za svaku crkvu, kada se gleda na cijeli svijet, puno više žena odlazi u crkvu nego muškaraca. Postoje mnoge teorije koje su predložene kao odgovor na ovaj ”nerazmjer spolova”. 

Razlozi zašto u crkvama ima malo muškaraca

Neki stručnjaci vjeruju da muškarci nisu zainteresirani za crkvu iz razloga što kršćanska vjera poučava poniznosti, svetosti, introspektivi i podložnosti; nešto što je protu-etično za stereotipne mačo karakteristike muškosti. 

Drugi predlažu to da su muškarci po prirodi samodostatni, ponosni i da puno manje pokazuju svoje osjećaje. Stoga, kako nastavlja ova teorija, ne privlače ih institucije koje poučavaju božanskom pozivu na predavanje kontrole Bogu. 

Treći kažu da je izgled crkve, iako često djeluje umirujuće i smireno, prečesto feminiziran. Ponekad crkve mijenjaju svoj dekor, jer ne žele da se muškarci ondje ne osjećaju predstavljeno.

Četvrti kažu da su crkvene pjesme previše sentimentalne ili stereotipično feminizirane. Neke crkve pokušavaju namamiti muškarce tako što u programima imaju stvari kao što su pecanje, športska putovanja, timske klubove, bavljenje različitim športovima, itd. 

Neki tvrde da su muškarci, koji su povijesno bili oni koji su donosili kruh na stol, previše zauzeti poslovima ili aktivnostima koje rade u svoje slobodno vrijeme da bi se posvetili lokalnoj crkvi. 

VIDI OVO: 6 razloga zašto mladi napuštaju Crkvu

Muškarci koji ne odlaze u crkvu daju loš primjer sinovima

Povijesno, kako je sve manje muškaraca odlazilo u crkvu, tako je sve manje dječaka imalo uzor muškarca koji odlazi u crkvu, što dovodi do toga da ni oni vjerojatno neće ići u crkvu. To stvara trend spuštajuće spirale. 

Oni koji proučavaju Bibliju tvrde da to nije novi fenomen. Mnoge su žene podržavale Isusa i Njegove učenike za vrijeme njihovih službi. (Luka 8, 3) Mnoge žene su bile prisutne i tijekom Isusova razapinjanja. (Matej 27, 55) To su bile Marija Magdalena, Marija Isusova majka i majka Zebedejevih sinova. Skupina žena otkrila je praznu grobnicu na Uskršnje jutro. (Luka 24, 22) 

Postati Isusov sljedbenik zahtjeva rizik, svrhu, samoodricanje i poniznost. To su teške preobrazbe koje zahtijevaju određenu snagu i hrabrost. Kada crkva naučava ”meko evanđelje”, odnos s Isusom koji zahtijeva malo ili ništa, to je krađa same srži Radosne vijesti  i ne privlači muškarce i žene koji trebaju čuti Radosnu vijest.

Kršćanin ne mora odustati od svoje muškosti i postati mlak

Desetljećima ranije, propovjednik Charles Spurgeon upozorio je na takva lažna evanđelja: „Razvilo se to razmišljanje da, ako netko postane kršćanin, on mora odustati od svoje muškosti i postati mlak“. 

Crkve trebaju propovijedati i naučavati snažnu, hrabru i avanturističku istinu Biblije: Bog zahtijeva sve i nudi vam još više! Slijedite Isusa i zadobijte vječnost! Žene i muškarci trebaju čuti ovu istinu. 

Muškarce se pogotovo treba učiti o snažnim muškarcima iz Biblije, kao što su Mojsije, Ilija, Petar i ostali. Biblija je ispunjena primjerima pobožnih ljudi o kojima se može govoriti. Božja istina je ono što će privući muškarce u crkve. 

VIDI OVO: Koja je uloga muškarca u crkvi?

Vjera u Isusa nije oslonac za nježne. To nije nešto što samo žene trebaju. Isus je ultimativni Muškarac; snažan i moćan, nježan i Onaj koji voli, milosrdan i milostiv, Vladar svega, moćan Kralj, Sluga koji je patio, Spasitelj koji spašava, Pobjednik grijeha i smrti, Gospodin.

Svako ljudsko biće, muškarac i žena, treba Isusa. Kada se istina evanđelja predstavi na jasniji način i muškarci i žene će na to odgovoriti. 

Izvor: Compellingtruth.org