Donosim četiri načina na koja se možete oduprijeti napastima, prema mom osobnom iskustvu, i što je još važnije – prema biblijskim načelima.

Bježite od iskušenja

Ovo je kao u filmu „Forrest Gump“, kada napast dođe onda: „Trći, Forreste, trći“. Kada smo u iskušenju, moramo od njega pobjeći što brže. Trebamo misliti kao i Job, koji je napisao: „Sa svojim očima savez sam sklopio da pogledat neću nijednu djevicu“ (Job 31,1). Ovo znači da trebamo ugasiti TV ili promijeniti kanal, da trebamo ubaciti filter na Internet (kao što sam ja učinio) i ugasiti neprimjeren sadržaj. Na ovaj način čete izbjeći vidjeti bilo kakve eksplicitne slike.

Oko je put putem kojeg napasti dolaze do nas, a ta iskušenja, ako im se ne odupremo, donose grijeh. Kada smo u napasti da zgriješimo, trebamo pobjeći od izvora ili osobe koji nose taj grijeh i trebamo sklopiti savez s Bogom da nećemo ni gledati u smjeru iskušenja. Mogu vam pomoći i ovi dijelovi Biblije: 1. Korinćanima 6,18; 10,14; 1. Timoteju 6,11; 2. Timoteju 2,22.

Molite

Ovo može zvučati jednostavno, no to je dio Biblije i onoga što je Isus učio svoje učenike u Mateju 6,13, kada je rekao: „I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla“. Svakodnevni odnos s Bogom kroz molitvu ključan je jer se tako borimo protiv više izvora iskušenja: svijeta, tijela, sotone i njegovih demona.

Pohranite Njegovu Riječ u svoje srce

Pamćenje Pisma je moćno oružje u borbi protiv napasti. Kada je Isus iskušavan u pustinji, što je učinio? Citirao je Bibliju sotoni. Zato je rekao: „Čovjek ne živi samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta“ (Matej 4,4). Velika je moć u Riječi Gospodnjoj, zašto ju ne iskoristiti?

Budite svjesni svojih slabosti

Svi mi imamo Ahilovu petu, što znači da svatko od nas ima nešto što ga može raniti. Mnoge te slabosti dijelimo s drugima, no na jednu od njih mi smo posebno osjetljivi. Za neke je to alkohol, za druge droga. No za neke može to biti i pornografija. Moramo biti svjesni svojih slabosti kako bi znali izbjegavati opasne situacije koje jačaju te slabosti. Na primjer, jedna strana moje obitelji voli pušiti travu, a druga voli konzumirati alkohol, tako da, tijekom obiteljskih sastanaka, ja moram biti vrlo oprezan. Nosim svoju vodu ili kavu tako da mogu reći: „Ne hvala, donio sam svoju vodu/kavu“.

Zaključak

Ako smo svaki dan u Riječi i pamtimo stihove iz Biblije, to će nam pomoći da izbjegavamo napasti. Grijeh će vas udaljiti od Biblije, ali će vas Biblija udaljiti od grijeha. Što više izbjegavamo napast, to više izbjegavamo grijeh. Jaki smo koliko i naša najslabija karika, tako da se trebamo moliti.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ida U.; Izvor: Faithinthenews.com