Činjenica da se Isus može vratiti svaki dan, svaki trenutak treba nas držati budnima i mijenjati nas, i to na najmanje ova četiri načina.

Isusov drugi dolazak

Odrastao sam u crkvi u kojoj se puno govorilo o Isusovom povratku, otprilike svaki tjedan. Sjećam se plakata sa zmajevima na njima. Svake godine smo organizirali proročku konferenciju, prozivali pojedine političare Antikristom (oprosti, Jimmy Carter). Imali smo naljepnice za aute: „U slučaju uznesenja, ovaj će auto ostati bez putnika.“ To je za nas bila toliko važna stvar da sam kao dijete imao noćne more da će moji roditelji biti uzeti, a ja ostavljen.

Lako se sada šaliti na taj račun, ali mislim da mnoge evanđeoske crkve danas umanjuju važnost teme Isusovog povratka zbog straha da ne ispadnu fundamentalisti. No, postoji 318 referenci o drugom Isusovom dolasku – Novi zavjet ga spominje u otprilike 1 od 13 stihova. I gotovo je svaka moralna zapovijed u Novom zavjetu vezana za drugi dolazak. To nije zaostali ogranak kršćanske teologije kojeg se treba stidjeti; to je neophodni dio naše vjere. Činjenica da se Isus može vratiti svaki dan, svaki trenutak treba nas držati budnima i mijenjati nas, i to na najmanje ova četiri načina:

  1. Duhovna budnost

U mnogim stvarima moja crkva je pogriješila, ali bili su apsolutno u pravu u vezi jedne stvari – ozbiljnog iščekivanja Isusovog povratka. Svi novozavjetni autori su željno iščekivali Isusa. Oni su sezali prema naprijed ka tome danu, gotovo na vrhovima prstiju, jer su čeznuli za njegovim povratkom. Živjeli su u duhovnoj budnosti, kao da će se Isus vratiti svaki trenutak.

Ne biste li živjeli drugačije kad biste znali da će se Isus vratiti večeras? Ne biste li se zapitali: „Jesam li spreman/a?“, ili „Živim li danas na način da bih bio sretan/a da ga vidim večeras?“ U mojoj smo crkvi često završavali službu time što bi pastor izgovorio „Maranatha“, što znači „Gospodin dolazi“, a mi ostali bismo odgovorili: „To može biti danas.“ Mislim da bismo mi danas trebali odražavati ovakav stav više nego što to činimo. To može biti danas, a ovo je možda tvoja zadnja prilika da se pokaješ, posljednja prilika da oprostiš, posljednja prilika da podijeliš evanđelje.

  1. Misija žurnosti

Ako znate da svijet ima svoj kraj – i da to može biti uskoro, to će promijeniti raspored vaših prioriteta. Nema smisla okolo preslagivati ležaljke ako ste na Titaniku koji tone. Pa ipak, to je ono što mnogi od nas čine u našim životima. Zaokupljeni smo odmorima, hobijima, posjedovanjem i listama posljednjih želja, čime naši postupci govore svijetu da kraj neće biti brzo i da misija nije žurna.

Nisam tip koji vjeruje da Bog nikada ne želi da posjedujemo ili uživamo u lijepim stvarima. Ali isto tako znam da je život bolno kratak, a kada se Gospodar vrati, želim da su moji talenti u najvećoj mjeri uloženi za njegovo kraljevstvo, a ne da me nađe kako s njima nisam učinio ništa. Nažalost, mnogi će na taj dan u crkvi čuti strašne Isusove riječi: „Zašto ono što sam ti dao nisi uložio u moje kraljevstvo? Odlazi, ti beskorisna slugo, van u tamu“ (Matej 25,26-30).

  1. Snaga za oprost

Tim Keller ističe da nam vjerovanje u Isusov povratak daje snagu da oprostimo. Kada nas netko povrijedi, mi želimo pravdu. Trčimo do zemaljskog sudačkog prijestolja, sjedamo na nj, i pomažemo Bogu izmjeriti nečiji dug. Ali ovo je problem: mi nismo namijenjeni za to sudište. Ono je preveliko za nas. I poput prstena u Gospodaru prstenova, ono nas deformira. Čini da u drugima vidimo najgore, uzrokuje da velike grupe ljudi gledamo kroz negativne stereotipe, te nas zasljepljuje na naš vlastiti grijeh.

Bez nauke o drugom dolasku, nemamo snagu oduprijeti se tom sudačkom prijestolju. Samo sa spoznajom da se Isus vraća i da njegov povratak znači istinsku pravdu, mogu biti zadovoljan izvan sudišta. Mogu podnositi nepravdu, jer će on izvršiti pravdu.

  1. Nada u patnji

Isusov povratak se često prikazuje kako dolazi kroz oblake ili na oblacima, ali Isus kaže da će se vratiti „u oblacima“ (Marko 13,26). To je značajna razlika, jer aludira na slavu Božju iz Starog zavjeta. Bog se često ukazivao svome narodu u obliku snažnog oblaka – kada je Bog vodio svoj narod iz Egipta (Izl 13,21), kada im je dao Zakon (Izl 24,16), kada je hram bio posvećen (2 Ljet 5,14). Taj „oblak slave“ je bio znak da Bog dolazi prebivati među svojim ljudima, poništiti sav strah i očaj koji su uzrokovani padom u grijeh. U Marku 13,26, Isus kaže da njegov povratak znači trajni povratak slave Božje. To je obećanje da sva bol i patnja u našim životima ne može trajati zauvijek. Odnosno, kao što Cornelius Plantinga kaže: „Povratak Krista je dobra vijest za ljude čiji su životi puni loših vijesti.“

Dakle, ako vam je sin upravo umro od raka, ako vam se brak upravo raspao, ako ste usamljeni, ako se vaše tijelo muči s kroničnom boli, tada vam Isus kaže: „Podigni pogled! Dolazim, možda već danas!“ Postoji razlog za nadu čak i usred najtamnije doline. Kao što kaže jedan autor: „Obećanje drugog dolaska nam pokazuje da su ‘dobra stara vremena’ uvijek ispred nas.

Autor: J. D. Greear; Prijevod: Vesna L.; TheGospelcoalition.org