5 razloga zašto je vaš suprug nesretan

Nesretan suprug se možda ne osjeća loše jer su njihove supruge krive, nego postoji cijeli niz razloga zbog kojih on nije sretan.

Imala sam sustanarku čije su me promjene raspoloženja zbunjivale. Pitala sam se koji su moju postupci uzrokovali to da postane ljuta ili da se povuče. Kasnije sam naučila da, veliku većinu vremena, njezine promjene raspoloženja nisu bile povezane sa mnom, nego da su pokazivale unutarnje bitke koje je vodila. 

Razumijevanje nekih borbi koje mogu pridonijeti nesreći vašeg supruga može umanjiti obrambeni stav kojeg vi kao supruga postavite i može vam  pomoći vam da budete njegova suosjećajna navijačica.

Evo pet razloga zbog kojih se vaš muž može osjećati nesretno. 

1. Osjeća se kao da nikada nije zaradio odobrenje svoga oca. 

Mali dječaci žele svoje očeve učiniti ponosnima. Muškarac koji odraste bez potvrde svoga oca u svome srcu nosi prazninu, koju neprestano treba ispunjavati. Odrasli muškarci žele da se njihovi očevi ponose s onime što su postali. Trebaju znati da oni svojim očevima donose ponos, a ne bol. 

Biblija kaže: „Prije svega imajte žarku ljubav jedni prema drugima jer ljubav pokriva mnoštvo grijeha!“ (1. Petrova 4, 8) Ljubav i poštovanje žene prema mužu može biti dugoročno korisna u pogledu ispunjavanja te praznine.

No, budite oprezne i nemojte se prema njemu odnositi kao da ste njegova majka. Odnos prema mužu kao da ste mu majka znači da ga percipirate kao slabića i time pokazujete nepoštovanje prema njemu. 

Podržite njegov trud i želju za približavanjem Bogu. Njegov nebeski Otac može zacijeliti rane koje je načinio njegov zemaljski otac. 

2. Tuguje 

Životni događaji u čovjeku potaknu cikluse bolnih osjećaja za one koji su doživjeli duboke gubitke. Muškarci koji su izgubili svoju sposobnost da budu produktivni često izgube osjećaj za svrhu. Oni koji su izgubili očeve u mladoj dobi, žele da su njihovi očevi sada živi, da upoznaju njihovu djecu i da se raduju postignućima koja su oni postignuli. 

Dječake se vrlo često uči da ne smiju pokazivati osjećaje ili plakati. Boje se govoriti o svojoj boli, jer misle da će to potaknuti lavinu osjećaja koji će ih imobilizirati ili učiniti slabima. Oni koji nemaju dopuštenje izraziti svoju tugu odgađaju postupak iscjeljenja. 

Prije više godina, članak iz ”Focus on the Family” otkrio je istraživanje koje je pokazalo da su muškarci, koji su sudjelovali u odluci o prekidu trudnoće, imali veću vjerojatnost da će doživjeti depresiju nego opća populacija. Priznavanje njihovog udjela u ovom grijehu može ih osloboditi krivnje i gubitka koje su formalno potisnuli. (Izreke 28, 13) 

Tuga će na ovaj ili onaj način izaći van. Ako je ne izrazimo riječima, izaći će putem ljutnje, depresije, ovisnosti ili radoholičarstva. 

3. Razočaran je samim sobom 

Uspoređivanje s drugima recept je za neuspjeh. No u tu je zamku moguće vrlo lako upasti. Muškarci, koji se uspoređuju s drugim muškarcima ili u odnosu na određena očekivanja, prekoravaju sami sebe ako ta očekivanja ne budu ispunjena. Prekoravaju i mrze sami sebe zbog toga što nisu mogli priuštiti bolji standard svojoj obitelji. Gledaju na postignuća djece njihovih prijatelja i boje se da njihova djeca zaostaju. 

Ako muškarac ne misli da je uspješan, bit će nezadovoljan samim sobom. Davanje prioriteta njegovu životu oko biblijskog modela uspjeha ublažit će potrebu za uspoređivanjem. Pomažemo svojim muževima kad primijetimo i cijenimo njihove dobre osobine. Iskreno divljenje supruge dolazi do izražaja u načinu na koji razgovara s njim i o njemu. Pokazuje se u tome kako se ona ponaša prema njemu. 

5. Osjeća se udaljenim od vas

Muž cijeni tjelesnu i osobnu intimu sa svojom ženom. Općenito govoreći, muškarci se moraju osjećati seksualno bliski prema vama, prije nego što se požele emocionalno otvoriti. Žene su obično suprotne. Emocionalna bliskost povećava njihovu želju za tjelesnom blizinom. Te razlike stvaraju borbu za moć kada se usredotočimo na zadovoljavanje svojih potreba, prije nego što smo spremni ispuniti potrebe svog supružnika. Svakodnevne smetnje stvaraju još jednu prepreku bliskosti. Kako usklađujemo zahtjeve roditeljstva, rodbine, djece, crkve i posla? 

Biblija pozdravlja Saru kao primjer pobožne žene: „Sara se tako pokori Abrahamu te ga nazva gospodarom. Njezina ste djeca ako činite dobro ne bojeći se nikakva zastrašivanja.“ (1. Petrova 3, 6) Riječ poslušnost znači “slušati, odazvati se”. Nazvati ga “gospodarom” značilo je da ima glavni položaj u njezinim zemaljskim prioritetima. Kad smo ometeni iznutra ili kada stavljamo tuđe potrebe ispred potreba muževa, oni osjećaju da naše srce nije s njima. Poštivanje muževa potvrđuje njegov autoritet koji mu je Bog dao u domu i zdravo je za cijelu obitelj. Sljedeći put kad netko zatraži vaše vrijeme ili energiju, zatražite mišljenje vašeg muža prije nego što odgovorite. Stavite njega na prvo mjesto i pogledajte što će se dogoditi.

5. Ima pogrešan pogled na materijalne stvari. 

Svakog Božića moj sin i ja uživamo gledajući Božićnu pjesmu Charlesa Dickensa. Scroogeova preobrazba od luckastog škrca u velikodušnog dobročinitelja uvijek zagrije naša srca. 

Biblija kaže: „Sretan je onaj koji je milosrdan prema siromahu.“ (Izreke 14, 21) Kada na Boga gledamo kao na našega Skrbnika, možemo otvoriti naša srca i novčanike bez straha. Na neki tajanstven način, velikodušnost osnažuje i obogaćuje davatelja. Isto pravilo vrijedi i za ono kako se odnosimo prema vremenu, energiji i kontroli. Strah nas čini škrtima i nesretnima. Spoznaja da smo upravitelji Božjih darova pomaže nam uživati u Božjoj opskrbi i životu. Surađujte sa svojim mužem u milosti prema onima koji imaju manje sreće od vas samih. Otkrit ćete koliko ste bogati. 

Nesreća vašeg supruga možda nema nikakve veze s vama. Ali to ne znači da ne možete učiniti ništa da ga podržite. Budite mu partner i njegova navijačica. Suosjećajte kada god možete. Naučite u vezi čega imate moć, a u vezi čega nemate. Čak i ako naši muževi ne odgovore na naš poticaj kako se nadamo, možemo živjeti sretno i zadovoljavajuće.

Autorica: Debbie W. Wilson; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!