Foto: Pixabay

U ljeto 1985., inženjer imena Roger Boisjoly je primijetio propust u čvrstom raketnom boosteru koji je korišten kako bi pokrenuo space shuttle. Veliki gumeni O-prstenovi koji pričvršćuju zglobove između dijelova boostera su doživljavali eroziju – naročito u hladnom vremenu kada su smanjili. Kada su zglobovi ugroženi, booster može ispustiti super-vrući plin iz svojeg krutog goriva, djelujući poput prodorne baklje koja može izgorjeti kroz metalni vanjski sloj okolnog vanjskog spremnika za gorivo i zapaliti svoje eksplozivno tekuće vodik gorivo.

Predvidjevši da će problem dovesti do teškog oštećenja, poslao je dopis s upozorenjem donositeljima odluka u obje njegove tvrtke i NASA-u. To upozorenje i još nekoliko onih koja su slijedila oni su ignorirali.

Jutro 28. siječnja 1986. je bilo oštro i hladno. Nepokolebljiva, NASA je nastavila s lansiranjem Space Shuttle-a Challenger. Prvih 60 sekundi lansiranja se činilo da ide prema planu. Nervozan Boisjoly se okrenuo kolegi i rekao da su izbjegli metak. Četrnaest sekundi kasnije, njegovi najgori strahovi su ostvareni. Challenger je eksplodirao odnijevši živote sedam ljudi.

Na sličan način, brak može doživjeti nagrizanje intimnosti. Ovi problemi mogu se činiti malima; međutim, tijekom vremena, oni mogu uzrokovati da se brak raspadne. Važno je vidjeti znakove upozorenja i djelovati prema njima. Doživljavate li vi i vaša žena ova četiri znaka nezdravog braka?

  1. Čuvanje tajni. Brišete li e-mailove, tekstualne poruke, telefonske zapise ili povijest pretraživanja web stranica, tako da žena ne bi vidjela? Je li bilo aktivnosti na vašem ​​Facebook računu koje možete činiti samo kad ona nije u blizini? Kada su stvari teške, primamljivo je tražiti uzbuđenje u zabranjenim mjestima. Čuvajući tajne stvaraju se podjele i produbljuju razjedinjenost. Ako niste povezani sa svojom ženom, vi ćete se spojiti s nečim ili nekim drugim. Ne obmanjujte ju. Pustite je sebi i učinite sve što je potrebno da budete zajedno.
  1. Ostavljati stvari neizrečene. Ponekad u braku morate birati svoje bitke i pustiti da stvari idu. Radite li to prečesto ili u ključnim pitanjima? Jeste li zadržali svoje mišljenje o važnim pitanjima za sebe jer ste se bojali kako će vaša žena reagirati? Intimnost uključuje dobru komunikaciju i poznavanje jedno drugog. Ostavljajući svoje iskreno mišljenje i perspektivu neizrečeno dovodi do toga da vas vaša žena ne poznaje dovoljno. Postupno ćete se udaljavati od nje kao brod odvezan sa doka. Prestanite se povlačiti i recite to. Ako to uznemiruje stvari, onda samo trebate raditi na njima.
  1. Pretjerano fokusiranje na djecu. Jesu li sve vaše rasprave o djeci i njihovim planovima? Djeca su velika odgovornost i zahtijevaju puno rasprave. Oni će dominirati vašim umovima, iscrpljivati vas, i trebati puno pažnje. Postoje razdoblja kada je to u redu. Međutim, vaša djeca će na kraju iseliti, a kad se to dogodi ostat ćete vi i vaša žena opet. Lako je postati strancima kada su vaše oči uprte u djecu. Premjestite svoje oči na nju. Ona treba da bude prva osoba u vašem životu.
  1. Tražite zabavu ili slobodno vrijeme. Je li lijepo biti daleko na poslovnom putu? Ostajete li do kasno na poslu kad ne morate ili tražite druge načine odgađanja odlaska kući? Da li vi i vaša žena gledate TV u različitim sobama? Da li odmah nakon večere krenete u garažu raditi na automobilu? Put do razdvajanja je ispunjen malim odlukama. Ne možete imati intimu u različitim sobama, a problem se neće sam riješiti. Idite doma i budite s njom. Uklonite smetnje i ponovno se angažirajte.

Od četiri navedena znaka, za koji mislite da je najčešći?

Skupite se sa svojom suprugom večeras i pitajte: “Vidiš li bilo koji od ovih znakova u našem braku?”

Izvor: Alprodad.com; Prijevod: Blaženka Š.;