4 znaka da ste ogorčeni

Svima nam je poznato što znači biti ogorčen, ali ponekad je to teško priznati. Ovo su 4 znaka da ste ogorčeni!

Postati ogorčen i ostati ogorčen iznimno je česta pojava u našim životima. Netko nam učini nepravdu, razočara nas i osjećamo ogorčenost prema njemu.

U stvarnosti, postoji neograničen broj razloga zašto osoba može postati ogorčena, a to može negativno utjecati na mentalno zdravlje, odnose, pa čak i nečiji hod s Bogom.

Ovo su 4 znaka da ste ogorčeni

Ogorčenost na neki način uzrokuje ne samo da se pojedinac osjeća jadno, već i svi oko njega. Naša je odgovornost kao vjernika osloboditi se gorčine jer ona ne služi ničemu.

1. Ne želite oprostiti

Jedan znak da ste ogorčeni je ako ne želite oprostiti. Osobno, nije mi lako odmah oprostiti drugome. To bi moglo biti dijelom zbog načina na koji sam odgojen, međutim, shvaćam da je to i moja greška. Tijekom odrastanja, kad god bih nešto pogriješio i ispričao se, učili su me da to nikad više ne bih učinio da mi je uistinu žao. Iako ovaj način razmišljanja ima neku vjerodostojnost, nemoguće je misliti da više nikada nećemo pogriješiti.

Tužna je istina da svi mi povrjeđujemo druge i da će drugi povrijediti nas. To je dio života u grešnom svijetu. Bog nije htio da svijet bude ovakav, ali kada je grijeh ušao u svijet, promijenio je sve ovo. Sada živimo u svijetu u kojem će nas drugi povrijediti, a često će nam to nanijeti naši voljeni. Sve nas je u nekom trenutku netko blizak povrijedio, a i mi smo povrijedili one koji su nam bliski. Oprostiti nekome zbog povrede može biti teško, ali to je ono što Bog želi da činimo.

PROČITAJTE: Kako oprostiti osobi koja nam je nanijela zlo?

Biblija nam govori da trebamo opraštati drugima kao što je Bog oprostio nama (Efežanima 4, 32 ). Možda osoba ne zaslužuje naš oprost ili možda nikada nije ni tražila naš oprost. Čak i kada je oboje u pitanju, svejedno im moramo dati oprost. Kada to učinite, Bogu dajete svu povrijeđenost i bol koju osjećate. On vam može pomoći nositi ovaj teret i ispuniti vaše srce mirom. To će spriječiti da se gorčina ukorijeni u vašem srcu.

2. Razdražljivi ste

Drugi znak da ste ogorčeni je ako ste razdražljivi. Ogorčenost može uzrokovati da budete izuzetno prgavi. Umjesto da budete u stanju odmah rješavati probleme logično i racionalno, ogorčenost će uzrokovati da postanete razdražljivi prema svima. Možda je osoba koja je posijala gorčinu odavno otišla, ali povrijeđenost je još uvijek tu. Zadržavanje ove boli samo je uzrokovalo rast gorčine.

Ponekad nam može biti teško prepoznati vlastitu razdražljivost jer naš um ima način da nas natjera da se osjećamo “u pravu” za vlastitu mržnju i gorčinu prema nekome. Moramo ponovno istrenirati svoje srce i um da se ne zadržavaju na gorčini, već da se zadržavaju na stvarima koje su dobre (Filipljanima 4, 8-9).

3. Lakše povrjeđujete druge

Treći znak da ste ogorčeni je ako lakše povrijedite druge. Znam da kad god se osjećam ogorčeno, teško kontroliram svoje emocije i zbog toga govorim stvari koje vrijeđaju druge. Umjesto da dobro razmislim prije nego što kažem ono što želim reći, govorim bez filtera, a ponekad to može biti jako bolno. Zbog toga nam je važno osloboditi se gorčine, jer će ona dugoročno samo povrijediti vas i druge.

PROČITAJTE: 4 koraka kako se riješiti ogorčenosti zbog uvreda drugih

4. Razmišljanje o ranama iz prošlosti

Četvrti znak da ste ogorčeni je ako razmišljate o ranama iz prošlosti. Ruku na srce, ponekad nam se pojavljuju u umu i prije nego što to shvatimo, nađemo se u vrtlogu gorčine. Rastuća gorčina u srcu pokazuje da se zapravo nikada nismo pomaknuli te boli iz prošlosti.

Možda vam je ovo dobro poznato i primijetili ste kako gorčina podiže svoju ružnu glavu nakon što se prisjetite povrede iz prošlosti. Povreda iz prošlosti dođe u misli samo zato što je niste u potpunosti otpustili. Ako ste primijetili da je to istina, pokušajte svu bol prepustiti Bogu. Zamolite ga da vam pomogne da ne razmišljate o ovim ranama iz prošlosti i da umjesto toga krenete naprijed u procesu ozdravljenja. Bog ne želi da živite životom gorčine i boli.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare