Grijesi s kojima se muškarci posebno bore
Foto: Unsplash

Živimo u palom svijetu i moramo se boriti protiv grijeha. Ovo su uobičajeni grijesi s kojima se muškarci posebno bore.

Ne samo da društvo danas nije sigurno što muškarac jest ili treba biti, nego i muškarci. Mnogi nemaju dobru ideju o tome kako bi muškarac trebao izgledati, ponašati se ili vjerovati. Zar nema pouzdanog primjera? Hvala Bogu, Biblija govori o dobrim osobinama kojima bi muškarci i žene trebali težiti. Uz mnoštvo muških likova u Bibliji, Isus je na vrhu te liste i uvijek bismo trebali težiti živjeti poput Njega.

Grijesi s kojima se muškarci posebno bore

Usprkos svim dostupnim primjerima u Bibliji, muškarci se i dalje bore na njima specifičan način. Njihov grijeh se događa zato što muškarci (kao i svi) nisu slobodni od grijeha i zato što su muškarci stvoreni drugačije od žena.

1. Bijes

Jeste li se ikada zapitali zašto je toliko muškaraca u zatvoru u odnosu na žene? Broj muških kriminalaca jasno pokazuje da muškarci čine više krađa, ubojstava i silovanja.

Razmotrite sve sportove svijeta poput hokeja, košarke ili nogometa. Oni služe kao zabava, ali i pokazuju nasilnu stranu muškaraca.

Ljutnja sama po sebi nije grijeh, no ljutnja definitivno prethodi grijehu – nasilju.

Promislite u srcima i ne griješite, dršćite na svojim ležajima i zanijemite. (Psalam 4, 4)

Ovdje postoji jasna razlika između ljutnje i grijeha. Biblija dopušta emocije kao što je ljutnja, ali ne dopušta nuspojave te ljutnje. Nasilje je očita nuspojava nekontroliranog bijesa. Čovjek počinje gubiti smjer kada dopusti emocijama da diktiraju njegovo ponašanje.

2. Seksualni nemoral

Seks je lijepa stvar, ali grešno seksualno iskušenje nije. Popustiti seksualnom iskušenju je najgore. Kao pala stvorenja, iako nas je Bog otkupio, ova će iskušenja uvijek biti dio našeg ljudskog iskustva. Nakon pada Adama i Eve u Edenskom vrtu, svaka se osoba bori s iskrivljenim pogledima na seks i seksualnim iskušenjima. Važno je boriti se protiv požude. Kada se muškarci istoj prepuste, postaju robovi loše navike.

3. Pohlepa

Od direktora velikih poduzeća do onih koji vode crkvu, muškarci mogu biti robovi moći. U današnjem svijetu moć obično dolazi u obliku bogatstva.

PROČITAJTE: Grijesi žene: 10 grijeha s kojima se žene najčešće suočavaju

Muškarci griješe kada novac zamijeni njihovo oslanjanje na Boga. Umjesto da se okrenu molitvi i Božjoj riječi, mnogi traže novac da im se život “popravi”. Ono što zaboravljaju je da je novac privremen, a Bog je vječan.

“Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.” (Matej 6, 24)

4. Lijenost

Veliki ljudi iz Biblije, posebno Isus, bili su gotovo uvijek u pokretu. Bog je poslao ljude na određena mjesta da izvrše Njegova djela. Vrlo često se lijeni muškarci bore da zadrže bilo kakav privid posla ili veze. Lijeni muškarac nema puno za ponuditi svojoj ženi, obitelji, poslu ili svijetu. Zapravo, lijenost se može promatrati kao preokupacija sobom i ravnodušnost prema drugima i protiv nje se treba boriti.

5. Ponos

Muškarac se može ponositi svojim poslom, dobrom igrom nogometa ili unapređenjem na poslu. Ponosi se vježbanjem u teretani i svojim fizičkim postignućima. No, ponos često vodi do napuhane verzije sebe koja pokazuje čovjekov ego. To dovodi do defenzive u kojoj se sve shvaća kao kritiku – kao da je napadnut.

Ponos ponižava druge. Mjeri čovjekova postignuća u odnosu na tuđa. Ponos se pokazuje kao narcisoidan, arogantan, manipulativan.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare