2016. godina bila je plodna za kršćanske filmove. Bili oni velike produkcije kao što je Ben-Hur ili manje, kao neovisni film Nije me sram (I Am Not Ashamed), filmovi koji se usredotočuju na vjeru penju se u nove i nenadmašne visine.

Sada kada smo u početcima 2017., bilo bi korisno baciti pogled na filmove koji su imali veliki utjecaj na kršćane općenito. Naravno, ovo je vrlo subjektivna procjena. No, s moje strane, pet slijedećih filmova demonstrirali su najbolji umjetnički pothvat kao i dinamične priče o vjeri.

Ovo su top 5 kršćanskih filmova 2016.!

Uskrsnuće (Risen)

Jedan od prvih filmova prikazanih u 2016. film Uskrsnuće postavio je ljestvicu vrlo visoko po pitanju priče i izvedbe. Radnja se odvija u Jeruzalemu za vrijeme Kristova uskrsnuća, film prati rimskog stotnika (glumi ga Joseph Fiennes) kojemu je Poncije Pilat naredio da otkrije Isusovo nestalo tijelo. Kako ga potraga vodi velikim labirintom intrige i dovodi na put Isusovih učenika, istina iza Mesijina nestanka pokazuje se još fantastičnijom nego se moglo zamisliti. Uskrsnuće je na ovoj listi jer je to film u kojemu se razmišlja izvan okvira, a rezultat tog načina razmišljanja je zadivljujući novi pogled na vrlo poznato poglavlje Biblije.

Hillsong: Let Hope Rise

Iako su mnogi bili skeptični o ovom „teatralnom iskustvu vjere“ film Hillsong: Let Hope Rise nadmašio je sva očekivanja. Ovaj iznimno osmišljeni dokumentarac prati članove Hillsong Uniteda u vrijeme njihove refleksije na svoje skromne korijene i iznenadni prelazak na kršćansku glazbu. Ono što ovaj film čini posebno emocionalnim je iskrenost s kojom njegovi subjekti pristupaju Bogu. Unatoč masivnom uspjehu, svaki član shvaća da ne radi taj posao radi slave. Na kraju, oni su samo grupa običnih ljudi koji žele služiti Bogu, a to je sve što je potrebno.

Greben spašenih (Hacksaw Ridge)

Izravan, brutalan, ali iznimno emocionalan, film Greben spašenih odista zaslužuje sve pohvale. Usredotočen na život Desmonda Dossa, film priča priču o njegovom sudjelovanju u američkoj vojsci kao bolničara na terenu za vrijeme Drugog svjetskog rata, unatoč činjenici da nije htio nositi oružje. Tijekom filma, njegova su kršćanska uvjerenja uvelike testirana, prvo u strahotama kampa za trening, a nakon toga u vatri rata. Iako je ponekad vrlo teško gledati prizore krvavih sukoba, Greben spašenih izaziva gledatelje da se pitaju što zapravo vjeruju, i što su spremni žrtvovati u ime Kristovo.

Kraljica Katwe (Queen of Katwe)

Iako ne odviše očito kao neki drugi filmovi na ovoj listi, Queen of Katwe zaslužuje ovo mjesto zahvaljujući dobro smještenoj autentičnosti. Priča prati Phionu (Madina Nalwanga), djevojku iz Ugande koja otkriva da ima talent da postane majstor u igranju šaha. Preko mnoštva osobnih izazova – uz pomoć obitelji i bliskih prijatelja – Phiona postaje heroj svojim sunarodnjacima i inspiracija svima koji se suočavaju s velikim iskušenjima u svome životu. Iako kršćanstvo nije prikazano u ovome filmu, duh kršćanstva itekako se osjeti. Na mnoge načine, ovaj film predstavlja ljudsku borbu za pronalazak Boga u teškim situacijama u našem životu.

Tišina (Silence)

Jedan od najtežih kršćanskih filmova ove godine, u pitanjima stila i teologije film Tišina ne treba proći nezapaženo u očima vjerske publike. Ova adaptacije japanskog romana koji je napisao Shusaku Endo od strane redatelja Martina Scoresea prati dvojicu jezuitskih svećenika koji putuju u potrazi za svojim izgubljenim mentorom u neprijateljskim zemljama Japana. Tišina je film koji postavlja mnogo teških pitanja, a ne daje odgovore. No, ukoliko su gledatelji dovoljno hrabri da pođu na ovo vratolomno putovanje, mogu otkriti mnogo više o Isusovoj milosti, nego su ikada zamišljali.

Autor: Ryan Duncan; Prijevod: Ida R.; Izvor: Crosswalk.com