7 osnovnih istina koje trebate znati o anđelima
Foto: Pixabay

Anđeli su službujući duhovi poslani služiti nasljednicima spasenja (Hebrejima 1,14). Što još trebamo znati o anđelima?

Anđeli nam pomažu, štite nas, šalju nam poruke, pokazuju otkrivenja, čuvaju nas i još puno toga. Anđeli su oko nas.

Otkada mi je Gospodin dao proročku riječ o anđelima poslanim za obilnu žetvu, sve više sam proučavala anđele. Iako Bog mora ostati centar našeg fokusa – potrebno je da proučavamo Njegovu volju, karakter i načine – bili bi budalasti ignorirati ono što Biblija govori o anđelima.

Biblija spominje anđele i druga nebeska bića više od 370 puta. Pojavljuju se kao ljudi. Pojavljuju se u snovima. Pojavljuju se u svjetlosti. Pojavljuju se u vizijama. Pojavljuju se u transu. Hodali su i govorili s ljudima na zemlji. Kreću se brzinom svjetlosti.

7 konkretnih istina koje trebamo znati o anđelima

1. Anđeli slušaju Gospodnje zapovijedi, ne naše. Čujem mnoge, posebno duhovne ratnike, kako zapovijedaju anđelima. Nigdje u Pismu ne mogu naći uputu kako bi trebali zapovijedati anđelima. Psalam 91,11 govori: “Jer anđelima svojim zapovjedi da te čuvaju na svim putima tvojim.” A Psalam 103,20 kaže: “Blagoslivljajte Jahvu, svi anđeli njegovi, vi jaki u sili, što izvršujete naredbe njegove, poslušni riječi njegovoj!”

2. Anđeli imaju slobodnu volju. Kao ljudi, ni anđeli nisu roboti. Znamo da je jedna trećina anđela slijedila Lucifera (Sotonu) u njegovoj pobuni i bila je zbačena s neba s njim. Juda 6 nam jasno govori: “I anđele, koji nisu čuvali svojeg dostojanstva, nego su ostavili svoje prebivalište, sačuvao je za sud velikoga Dana, okovane u mraku vječnim okovima”. Anđeli su odabrali služiti živom Bogu, kao i mi.

3. Imate svoje anđele. U Mateju 18,10 Isus je rekao: “Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih najmanjih jer, kažem vam, anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima.” Anđeoska djela u Novom zavjetu su bila uobičajena. Kada je Petar oslobođen iz zatvora (od strane anđela), došao je pred vrata kuće gdje su se njegovi zastupnici molili za njegovo oslobođenje – ali nisu vjerovali da je to on kada se pojavio. Rekli su: “Bit će da je njegov anđeo!” (Djela 12,15b). Biblija kaže da su anđeli službeni duhovi onima koji nasljeđuju spasenje (Hebrejima 1,14).

PROČITAJTE: Anđeli čuvari: Postoje li i što Biblija kaže o njima?

4. Anđeli ne umiru. Luka 20,36 govori: “Zaista, ni umrijeti više ne mogu: anđelima su jednaki i sinovi su Božji jer su sinovi uskrsnuća.”

5. Anđeli služe kao izbavitelji. Iako je Bog naša tvrđava, naša snaga, i naše izbavljenje, On može odabrati da pošalje anđele s izbavljajućim zadatkom. Psalam 34,7 pokazuje ovo: “Anđeo Jahvin tabor podiže oko njegovih štovalaca da ih spasi.” (Psalam 34,8)

6. Anđeli mogu govoriti. Otkrivenje 7,2 otkriva: “I vidjeh drugoga jednog anđela gdje uzlazi od istoka sunčeva s pečatom Boga živoga. On povika iza glasa onoj četvorici anđela kojima bi dano nauditi zemlji i moru … ”

7. Anđeli su vrlo oštroumni. 2 Samuelova 14,17 kaže: “Zato je tvoja službenica pomislila: neka mi riječ moga gospodara i kralja bude na umirenje. Jer moj je gospodar i kralj kao Božji anđeo koji sluša dobro i zlo. Jahve, tvoj Bog, neka bude s tobom! ”

Ovo su samo neke od mnogih istina o anđelima i anđeoskim bićima. Gospodin šalje anđele da obavljaju mnoge zadatke, uključujući donošenje žetve.

Autorica: Jennifer LeClaire; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Charismamag.com