9 namirnica koje vas mogu otrovati

Kada sljedeći puta budete išli u nabavku ovih namirnica, dobro je sjetiti se ovih savjeta radi vaše sigurnosti i sigurnosti vaše obitelji.

Kada u trgovini biramo zdravu hranu, nadamo se da će ona biti korisna nama i našoj obitelji, ali istraživanja pokazuju da i ona najčešće konzumirana hrana može biti opasna.

Donosimo popis namirnica koja može naštetiti vašem tijelu, i kako zaobići ovaj problem s ukusnom hranom koju jedemo gotovo svakog dana.

1. Zelena salata

Pezibear / Pixabay

Znanstvenici iz američkog Centra za znanost u javnom interesu analizirali su statistiku unazad 12 godina. Pokušali su shvatiti koja je hrana najviše zaslužna za trovanje hranom. Ispalo je da je salata na prvom mjestu. Salata je bila odgovorna za 363 trovanja s ukupno 13 568 otrovanih ljudi. Stoga, čak i ako je salata dobro upakirana i „spremna za jelo“, dobro je oprati ju prije jela.

2. Jaja

Myriams-Fotos / Pixabay

Infekcija salmonelom koja može preći na jaja preko izmeta kokoši može biti vrlo opasna, pogotovo za djecu, starije, i ljude sa slabijim imunitetom. Ako primijetite da ljuska nije potpuno čista, dobro je odvojiti jednu minutu za pranje jajeta prije nego počnete praviti kajganu za cijelu obitelj.

3. Piletina

Wow_Pho / Pixabay

Jedna kapljica soka iz sirove piletine ima dovoljno kampilo bakterija da zarazi jednu osobu. Ova bakterija uzrokuje groznicu i probleme u probavi. Bakterija se vrlo brzo širi kada peremo meso jer završi na našim rukama, pregači, kuhinji itd. Radi sigurnosti, trebali biste što više smanjiti kontakt sa sirovom piletinom, a dasku i nož za rezanje operite daleko od ostalog posuđa (najbolje bi bilo u kipućoj vodi).

4. Tunjevina

 

DesignNPrint / Pixabay

Kada se riba zamrzne i pohrani nepravilno, razvija se toksičan protein imena skombrotoksin. On može uzrokovati razna oboljenja, poput osipa na koži, povraćanja, problema sa stomakom, proljeva, ubrzanog kucanja srca, pa čak i gubitka vida.

Da biste uklonili opasnost, potrebno je odmrznuti tunu bez da dođe u kontakt sa zrakom. Uzmite ju iz zamrzivača i stavite na najnižu policu hladnjaka, ali ne otvarajte pakiranje. Ribi od 2 kg trebat će oko 24 sata da se odmrzne.

5. Sir

PublicDomainPictures / Pixabay

U siru nema toksičnih kemikalija, ali u bilo kojem stadiju proizvode u sir mogu ući raznorazni mikroorganizmi koji mogu uzrokovati otrovanje hranom. Postoji rizik od zaraze brucelozom i listeriozom ako se u procesu iskoristi mlijeko bolesnih životinja koje nije pasterizirano. Zbog toga je dobro kupovati sir od proizvođača koje poznajete i kojima vjerujete.

6. Kobasice i mesni proizvodi

moreharmony / Pixabay

Istraživanja ukazuju da je 12% kobasica i mesnih proizvoda zaraženo s E. coli i mikroorganizmima poput listerioze i salmonele. Listerioza je osobito opasna za starije, trudnice, novorođenčad i djecu mlađu od jedne godine. Može uzrokovati oštećenja živčanog sustava, pa čak i meningitis.

7. Mljeveno meso

Alexas_Fotos / Pixabay

Stručnjaci su u mljevenom mesu nalazili tragove lijekova protiv mikroorganizama, E. coli, salmonelu i listeriju. Zbog toga je od mljevenog mesa dobro napraviti tanke komade prije pečenja.

8. Koktel od morskih plodova

moreharmony / Pixabay

Istraživanja su pokazala da ovakva hrana sadrži puno više plijesni nego li je dopušteno, što znači da proizvođači često ne poštuju zdravstvene i sanitarne standarde. Stoga je preporučljivo kupovati morsku hranu koja je prekrivena slojem leda.

9. Sokovi

bridgesward / Pixabay

Osim pretilosti i štete na jetri, dodatni razlog za prekid konzumacije sokova je utjecaj na kosti. Sokovi sadrže i fosfornu kiselinu i kofein, koji dovode do smanjenja gustoće minerala u kostima, pa čak i do osteoporoze.

Sada kada ste upoznati s rizicima za zdravlje ovih devet svakodnevnih namirnica, dobro je sjetiti ih se idući puta kada odete u kupovinu, i kako ih pravilno pripremiti za sigurnost vas i vaše obitelji.