Javorov sirup – je li dobar za zdravlje?

Javorov sirup je sladak i vrlo popularan u nekim državama. Mnogi ga vole, no je li javorov sirup dobar za zdravlje?

Skuplja se tako da se izbuši kora stabla javora, nakon čega istječe sok koji se skuplja. Sok se zatim koncentrira, a razina se šećera penje s oko 2% na otprilike 66%. Dodatna je posljedica i to da sok postaje vrlo tamne, smeđe-zlatne boje.

Proizvođači javorovog sirupa uglavnom se nalaze na području Sjeverne Amerike. Diče se svojom kvalitetom i prirodnim okusom, a neki tvrde i da sirup ima zdravstvene blagodati.

No što kažu istraživanja o javorovom sirupu i je li on zdrav? Je li moguće da je nešto toliko slatko ujedno i zdravo?

Javorov sirup – nutritivna vrijednost

Ne bi trebalo iznenaditi da je javorov sirup bogat kalorijama. Jedna žlica sirupa sadrži čak 12 grama šećera, kao i:

  • 52 kalorije,
  • 0 grama proteina,
  • 0 grama masti,
  • 13 g ugljikohidrata,
  • 0 g vlakana.

Javorov sirup sadrži vrlo malo, ako i imalo vitamina. Međutim, sadrži dosta minerala u dobrim količinama. Jedna žlica javorovog sirupa sadrži oko 33% preporučenog dnevnog unosa mangana, a koji doprinosi zdravlju kostiju. Isto tako sadrži i: cink, bakar, kalcij, željezo, magnezij te kalij, piše Webmd.

Javorov sirup zdravlje
Foto: Unsplash

Javorov sirup za zdravlje

Ima li javorov sirup određene blagodati za zdravlje? Ovaj sirup je biljni proizvod te je, kao i drugi biljni proizvodi, bogat antioksidantima. U kombinaciji s drugim hranjivim tvarima, javorov sirup ima određenu ljekovitost.

Javorov sirup snižava kolesterol

U istraživanjima provedenim nad životinjama, javorov se sirup pokazao kao dobar za snižavanje kolesterola kod miševa, kao i za smanjenje upale jetre.

Poboljšava zdravlje mozga

Tek su se nedavno javila istraživanja o utjecaju javorovog sirupa na mozak, a rezultati ukazuju na zdravstvene blagodati za mozak.

Čini se da javorov sirup sprječava petljanje, skupljanje i pogrešan poredak određenih proteina u moždanim stanicama.

Ove se deformacije povezuju s razvojem Alzheimerove bolesti te drugih neurodegenerativnih bolesti. Istraživanja provedena na životinjama ukazuju i da javorov sirup može produljiti život oboljelima od Alzheimerove bolesti.

Sprječava nedostatak mangana

Visok udio mangana u javorovom sirupu čini ga jednostavnim i ukusnim načinom sprječavanja nedostatka mangana u tijelu, a koji može dovesti do poremećaja. Iako je takav poremećaj rijedak, može imati ozbiljne posljedice koje uključuju abnormalan razvoj kostiju te smanjenu sposobnost zarastanja rana.

Javorov sirup – nuspojave

Najveći rizik po zdravlje zbog javorovog sirupa dolazi od visokog udjela šećera. Previše šećera u prehrani može dovesti do raznih problema, naročito kod dijabetičara. Stoga uzmite u obzir ove čimbenike prije konzumacije javorovog sirupa.

Zdravlje zubi

Svi šećeri loše utječu na zdravlje zubi, naročito ako su u velikom koncentratu. Bakterije koriste šećer u ustima za prehranu, zbog čega se množe i uzrokuju karijes. Veća konzumacija šećera dovodi do više karijesa.

Komplikacije kod dijabetičara

Javorov sirup opskrbljuje šećerima, ali ne sadrži vlakna. Rezultat je toga da javorov sirup može uzrokovati naglo skakanje i opadanje krvnog šećera i inzulina. Ovo pak može naročito pogoditi dijabetičare. 

NAJNOVIJE!