Tko ne primi kraljevstva Božjega kao dijete, ne, u njega neće ući

Evanđelje dana za subotu, 26. veljače 2022. godine: Tko ne primi kraljevstva Božjega kao dijete, ne, u njega neće ući. (Marko 10, 13-16)

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Donosili Isusu dječicu da ih se dotakne, a učenici im branili. Opazivši to, Isus se ozlovolji i reče im: »Pustite dječicu neka dolaze k meni; ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje! Zaista, kažem vam, tko ne primi kraljevstva Božjega kao dijete, ne, u nj neće ući.« Nato ih zagrli pa ih blagoslivljaše polažući na njih ruke. (Marko 10, 13-16)

Evanđelje dana – komentar

Vidimo brižnost Gospodina Isusa za dječicu. Roditelji su donosili svoju djecu da ih blagoslovi Učitelj-Pastir. Ovo je bio dio židovske tradicije u Isusovo vrijeme – dovesti dijete rabinu da ga blagoslovi. Kaže se da tradicija datira iz Postanka 48, 14-16 kada je Jakov blagoslovio svoje unuke, Efrajima i Manašea, položivši ruke na njihove glave.

Očevi su htjeli blagoslov Velikog rabina za svoje dijete. Sam njegov dodir se smatrao blagoslovom. Ali učenici su znali koliko je Isus bio umoran i kako je malo imao prilike za odmor i prekorili su ih. Tek su počeli s Njim nasamo razgovarati o temi braka, razvoda i samaca kad je došlo do prekida. Isus se veoma ozlovolji i objasni kako kraljevstvo Božje pripada dječici i onima koji vjeruju i ponizni su poput djece. Odrasli trebaju postati poput djece kako bi ušli u kraljevstvo.

“Djecu” ovdje možemo shvatiti i u širem smislu: možemo uključiti sve one koji Isusu pristupaju bez predrasuda. To su oni koji su najranjiviji u našem društvu. Takvi su često spremniji čuti i primiti poruku Kraljevstva i aktivno sudjelovati u njoj. Poput djece u ovom odlomku, dopuštam li svojoj ranjivosti da me približi iscjeljujućem dodiru i Isusovom blagoslovu ili ne?

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, rekao si da Tebi mogu doći svi koji su umorni i opterećeni. Hvala što nas pozivaš da Ti dođemo sa svim našim ranama, krhkostima i slabostima i primimo Tvoj blagoslov. Priznajemo da smo nesavršeni i da jedino računamo na Tvoju milost. Ti oblikuj naše živote da budu na korist Tvoga kraljevstva. Amen!

NAJNOVIJE!