3 stare molitve koje će vam pomoći da upoznate Boga na nov način

Stare molitve koje će vam pomoći da upoznate Boga na novi način.

“Sklopiti ruke u molitvi je početak pobune protiv nereda u svijetu”, rekao je teolog Karl Barth. Molitva je isprobani i pouzdani način da se upozna Bog i stupi u zajednicu sa Njim, ona je vitalni dio kršćanske vjere.

Ponekad je, ipak, teško naći riječi. Slijede tri stare molitve koje mogu osvježiti vaš molitveni život.

Isusova molitva

Postoji nekoliko verzija ove molitve, ali svaka ide otprilike ovako:

“Gospodine Isuse Kriste, Sine Božji, smiluj se meni grešniku.”

Zasnovana je na tome kako je Isus učio učenike da se mole, a temelj ove molitve, kojom se traži Božja milost, je povezana s najranijim molitvama Crkve – Kyrie Eleison, što doslovno znači “Gospodine, smiluj se”.

Molitva Isusu je nastala u Istočnom kršćanstvu, a vjeruje se da su je razvili pustinjski redovnici i redovnice.

Isusova molitva
Foto: Unsplash

Molitva svetog Augustina

Sveti Augustin je živio između 354. i 430. godine poslije Krista, i opširno je poučavao na temu molitve, pozivajući kršćane da svoje molitve podupru djelima koja će izraziti njihovu vjeru. On je napisao molitvu ispod, koja govori o Božjoj ljubavi i savršenoj dobroti:

“Pogledaj na nas, o Gospodine, i neka sva tama naše duše nestane pred zrakama tvoje svjetlosti.

Ispuni nas svetom ljubavlju, i otvori nas za bogatstvo tvoje mudrosti. Sva naša želja je da poznajemo tebe, zato završi ono što si započeo, i ono što je tvoj Duh probudio u nama kako bi to tražili u molitvi.

Tražimo tvoje lice, okreni svoje lice ka nama i pokaži nam svoju slavu. Tada će naše čežnje biti zadovoljene, a naš mir savršen.”

Molitva Očenaš

Mnogi od nas su odrasli znajući napamet molitvu Očenaš – onu koju je Isus naučio svoje učenike u Mateju 6. Zbog dobrog poznavanja te molitve, lako je postati ustaljena i lako je za nas da izgovaramo riječi bez da razmišljamo o onome što znače.

“Oče naš, koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje! Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji! Kruh naš svagdanji daj nam danas! I otpusti nam duge naše kako i mi otpustismo dužnicima svojim! I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zloga, jer Tvoje je Kraljevstvo, slava i moć u vijeke vjekova. Amen.”

Autorica: Carey Lodge; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!