6 stvari koje kršćani trebaju govoriti češće

Kada ste posljednji put rekli nekome da ga volite? Ovih šest stvari kršćani trebaju govoriti češće:

1) Ne znam.

Bog je sveznajući, a mi nismo. Kada se pravimo kao da znamo odgovor, a zapravo ne znamo, umanjujemo svoju vjerodostojnost. I ne samo to, također povređujemo ljude kojima govorimo. Ovo je nova ideja: Kada netko postavi pitanje, a ne znamo odgovor, mudro je reći: „Ne znam.“

2) Zahvalan sam za _____.

Faze se u našem životu mijenjaju. Možemo prolaziti kroz razdoblja blagoslova ili teškoća, uspjeha ili patnje, napretka ili siromaštva. No, bez obzira u kojoj se fazi nalazimo, Božja dobrota nikad se ne mijenja. Svi imamo mnoštvo toga za što možemo i trebamo biti zahvalni.

3) Volim te.

Nitko se ne umara od slušanja da su voljeni.

stvari koje kršćani trebaju govoriti češće
Foto: Pixabay

4) Povrijedio si me.

Često puta zapravo nismo povrijeđeni. Ono što se dogodilo jest da su se ispriječili naš ego i ponos. No, kada kršćani očito griješe protiv nas, ne bismo se trebali suzdržati od toga da ih suočimo s grijehom samo zato što su u Kristu. Trebamo se pokajati za vlastiti grijeh, prijeći preko ljutnje i suočiti druge s grijehom – u ljubavi i na izgradnju.

5) Dobar si u _____.

Autor Hebrejima nam zapovijeda da se međusobno svaki dan ohrabrujemo (Hebrejima 3,13). Dakle, ne želimo laskati ljudima, jer je laskanje grijeh, nego trebamo biti brzi na uočavanju znakova milosti i pobožnosti u drugima, i govoriti im o tome.

6) (Ne reći ništa).

Jobovi prijatelji bili su najbolji savjetnici na planetu… dok nisu otvorili svoja usta. Pavao nam govori da plačemo s uplakanima (Rimljanima 12,15). Jakov nam govori da budemo brzi da slušamo, i spori da govorimo (Jakovljeva 1,19). Svaka je situacija drugačija, ali često je onome koji pati najbolje ne reći ništa.

Riječi su moćne; mogu izgrađivati ili mogu uništiti. Postoji mnogo toga što ne bismo trebali reći, ali također neke stvari trebamo reći. I odgovorni smo za oboje. Niste samo odgovorni za ono što kažete, nego i za ono što niste rekli.

Autor: 

NAJNOVIJE!