Jednostavno biblijsko pravilo za donošenje svake odluke u životu

Ovo je biblijsko pravilo za donošenje bilo koje odluke u vašem životu: “A u ovome se i sam trudim: imati svagda besprijekornu savjest pred Bogom i ljudima.” (Djela 24,16)

U društvu kao što je naše i sa pokvarenom starom prirodom kakva je naša, konstantno smo suočeni s etičkim problemima, čime se iskušava iskrenost naše privrženosti kršćanskim načelima.

Neki student, na primjer, u napasti je da vara na ispitu. Kad bi se vratile sve diplome stečene na nepošten način, škole i fakulteti ne bi imali dovoljno mjesta za njihovu pohranu.

PROČITAJTE: Jesu li porezi danas gori nego u Isusovo vrijeme?

Porezni obveznik vječito je na kušnji da prenisko iskazuje svoj prihod, preuveličava svoje troškove ili sasvim zataji neku važnu informaciju.

Prioritetna stvar u poslovima, politici i pravničkom zvanju je mito. Koristi se potkupljivanje da se izvrne pravda.

U svakom zanimanju moguće je učiniti nešto nepošteno

Darovi prelaze iz ruke u ruku da se dobiju nalozi. Provizije zaključuju poslove. Isplatama se umiruju lokalni inspektori koji često postavljaju ekstremne i ponekad smiješne zahtjeve.

PROČITAJTE: 10 moćnih biblijskih stihova kada trebamo donijeti teške odluke

Gotovo u svakom zanimanju moguće je učiniti nešto nepošteno. Liječnik kršćanin poziva se da stavi svoj potpis na potraživanja od osiguranja koja su očevidno lažna.

Odvjetnik mora odlučiti hoće li braniti kriminalca za kojeg zna da je kriv ili preuzeti brakorazvodnu parnicu u kojoj su obje strane kršćani.

Trgovac rabljenim automobilima muči se time hoće li brojač kilometara namjesti tako da pokazuje manju kilometražu. Radnik se suočava s odlukom o tome hoće li se, u slučaju da se pridruži sindikatu, uključiti u nasilje ako dođe do štrajka.

Smije li stjuardesa kršćanka posluživati alkoholna pića (ili ima li ikakvog izbora ako je odabrala ovo zanimanje)? Smije li se sportaš kršćanin natjecati na dan Gospodnji? Smije li trgovac kršćanin prodavati cigarete za koje se zna da uzrokuju rak?

Imajte svagda besprijekornu savjest pred Bogom i ljudima!

Je li gore za arhitekta kršćanina projektirati noćni klub ili modernu zgradu liberalne crkve? Smije li kršćanska organizacija primati poklone od pivovare? Ili od kršćanina koji živi u grijehu? Smije li kupac prihvatiti karton naranči ili džemova od svog dobavljača za Božić?

Najbolje pravilo za donošenje odluke je ono iz našeg teksta: “imati svagda besprijekornu savjest pred Bogom i ljudima.”

Autor: William MacDonald

NAJNOVIJE!