Zašto nije dobro dopuštati djeci da spavaju s roditeljima u istom krevetu?

Svatko se najmanje jednom ušuljao u krevet svojih roditelja kada bi nešto loše sanjali ili čuli nekakav strašan zvuk. Taj se ciklus ponavlja sa svakom generacijom. Neka istraživanja pokazuju da dopuštanje djeci da spavaju u istom krevetu s roditeljima može učiniti više štete nego koristi jer dolazi do negativnog utjecaja na dijete i na roditelja.

Spavanje s djecom u istom krevetu može biti loše za djecu

Jedno je istraživanje iz Universidade Federal de Pelotas htjelo saznati kakav utjecaj spavanje s roditeljima ima na mentalno zdravlje djeteta. Nakon promatranja 3583 djeteta u Brazilu istraživači su ih podijelili na četiri skupine:

  • Djeca koja ne spavaju s roditeljima (44,4%)
  • Djeca koja samo u ranoj dobi spavaju s roditeljima (36,2%)
  • Djeca koja u kasnoj dobi spavaju s roditeljima (12,0%)
  • Djeca koja neprestano spavaju s roditeljima (7,4%)

Uzevši u obzir za neka djeca dijele sobu s roditeljima iz socio-ekonomskih razloga ili kulturnih uvjerenja, istraživači su zaključili da je spavanje s roditeljima česta praksa za djecu u istraživanju.

VIDI OVO: 8 načina za opuštanje prije spavanja

No, ujedno su saznali da dijeljenje kreveta može jako narušiti djetetovo mentalno zdravlje. Promatranjem djece od samog rođenja zaključeno je da ona djeca koja neprestano spavaju s roditeljima imaju veće mogućnosti za razvitak psihičkih poremećaja kao i za internalizaciju problema u usporedbi s druge tri skupine.

Što je manje dijete dijelilo krevet s roditeljima, to je bila manja mogućnost za razvitak psihičkih poremećaja, piše Brightside.

Ujedno, spavanje sa djetetom može ugroziti i fizičko zdravlje djeteta. Osim opasnosti da roditelj u snu legne na dijete ili ga previše pokrije, madrac odraslih može biti nesiguran za dijete jer djeca trebaju čvrstu podlogu za spavanje.

Spavanje s djecom može biti loše za roditelje

U drugom istraživanju Sveučilišta u Marylandu, istraživači su promatrali 277 majki s niskim prihodima i njihovu djecu na području Baltimorea.

VIDI OVO: Spavanje u hladnoj sobi je bolje za zdravlje, tvrdi znanost

Majke koje su dijelile krevet sa svojom malom djecom gubile bi oko sat vremena sna te su imale veći postotak pojave depresije, stresa i tjeskobe. Majke koje su spavale odvojeno od djeteta nisu gubile san te nisu pokazivale znakove depresije. U konačnici, gubljenje sna je nešto na što se roditelji trebaju usredotočiti.

Uz to, istraživanje je ujedno potvrdilo da dopuštanje djeci da spavaju odvojeno pomaže pri učenju samo-smirivanja te djeca razvijaju zdrave navike spavanja.

NAJNOVIJE!