Je li Lilit bila prva Adamova žena?

Je li moguće da je Adam prije Eve imao još jednu ženu? Biblija dva puta govori o stvaranju čovjeka. Je li Lilit bila prva Adamova žena?

Postoji legenda da je Adam prije Eve imao ženu koja se zvala Lilit. Iako nije nigdje u Bibliji zabilježeno, Lilit je, navodno, ostavila Adama jer mu se nije htjela pokoriti. Bila je zla, opaka žena koja je sa Sotonom počinila preljub i stvorila rasu zlih stvorenja.

Tko je Lilit?

Lilit se prvi put spominje u drevnim babilonskim tekstovima kao krilati ženski demon koji napada trudnice i novorođenčad. Legenda o njoj se proširila u drevnu Anadoliju, Siriju, Izrael, Egipat i Grčku.

Tijekom srednjeg vijeka neki Židovi su je počeli smatrati prvom Adamovom ženom. Za njih se ova priča povezuje sa stvaranjem u Knjizi Postanka.

Stvaranje čovjeka opisano je u 1. i 2. poglavlju Postanka. Prvo je izvješće prilično jednostavno:

Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih. (Postanak 1, 27)

Drugi izvještaj opisuje kako je Bog stvorio čovjeka od zemaljskog praha, a zatim od čovjekova rebra stvara ženu:

Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša (…) Tada Jahve, Bog, pusti tvrd san na čovjeka te on zaspa, pa mu izvadi jedno rebro, a mjesto zatvori mesom. Od rebra što ga je uzeo čovjeku napravi Jahve, Bog, ženu pa je dovede čovjeku. (Postanak 2, 7. 21-22)

U postbiblijskom razdoblju neki su židovski učenjaci zauzeli stav da Postanak 1, 27 i Postanak 2, 21-22 opisuju dva odvojena događaja, jer se čini da je žena u tim izvještajima stvorena drugačije.

U svom članku profesorica Janet Howe Gaines kaže: “Bog stvara ženu dva puta – jednom s muškarcem, jednom iz muškog rebra – tako da su morale biti dvije žene. Biblija imenuje drugu ženu Eva; Lilit je identificirana kao prva koja je dovršila priču.” Prema njoj, Postanak 1, 27 opisuje stvaranje Adama i neimenovane žene (Lilit); Postanak 2, 7 daje više detalja o Adamovom stvaranju, a Postanak 2, 21–22 opisuje stvaranje Eve od Adama.

Je li Lilit bila prva Adamova žena?

Stih koji se najčešće uzima kao dokaz za Lilit jest Izaija 34, 14:

Ondje će se sretat divlje mačke s hijenama, jarci će dozivati jedan drugoga; ondje će se odmarati Lilit našav počivalište.

Ovo je loš prijevod. Svaki drugi veći prijevod Biblije govori o nečem poput “noćnog stvorenja” ili “vještice”. Čak i ako je “demonsko čudovište po imenu Lilith” pravi prijevod hebrejske riječi, Adam u ovom stihu ni u njegovom kontekstu nigdje nije ni nagoviješten. Tko god bila Lilit, ona nije povezana s Adamom ili stvaranjem.

S druge strane, neki tvrde da je žena iz Postanka 1, 27 bila Lilit, a žena iz Postanka 2, 22 Eva. Ovo je potpuno smiješno. Umjesto toga, 2. poglavlje Postanka je “detaljniji pogled” na stvaranje Adama i Eve, kako je zabilježeno u 1. poglavlju Postanka. Biblija posebno kaže da su Adam i Eva bili prva ljudska bića ikada stvorena.

Moderne feministkinje vole Lilit i slave njezinu hrabru borbu za neovisnost od Adama. Njezino ime pojavljuje se u nazivu židovskog ženskog časopisa i nacionalnog programa opismenjavanja. Iako postoje mitovi izvan Božje Riječi o Lilit, njezino potpuno odsustvo iz Biblije dokazuje da ona nije ništa više od mita.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!