Naslovnica Duhovnost Kada su anđeli stvoreni?

Kada su anđeli stvoreni?

Prije nego što možemo odrediti kada su anđeli stvoreni, moramo ustanoviti da jesu stvoreni. Da nemaju početka, bili bi vječni poput Boga.

U Ivanu 1,1-3 čitamo da je sve stvoreno po Isusu Kristu, Riječi Božjoj, uključujući anđele (usp. Neh 9,6; Ps 148,2-5).

U Kološanima 1,15-16 piše da je sve stvoreno u Kristu, ”na nebu i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo prijestolja, bilo gospodstva, bilo poglavarstva, bilo vlasti – sve je stvoreno po njemu i za njega”. Stoga anđeli ne postoje s Bogom vječno; imaju početak.

No Biblija nam ne govori kada su anđeli stvoreni. Oni su već postojali kada je Bog stvarao svijet.

PROČITAJTE: 15 stvari koje trebate znati o anđelima

Bog pita Joba: ”Gdje si bio kad zemlju utemeljih? Kazuj, ako ti je znanje sigurno… tko joj postavi ugaoni dok su klicale zvijezde jutarnje i Božji uzvikivali dvorjani? (Job 38,4-7).

I prema Svetom pismu i određenim židovskim predajama anđeli su postojali od prvoga dana stvaranja; stoga bi oni vjerojatno bili dijelom stvaranja ”neba” u Postanku 1,1.

Zašto je Bog stvorio anđele? Ako pretpostavimo da je prvenstvena zadaća anđela da služe Božjem narodu, mogli bismo pomisliti da su anđeli stvoreni s obzirom na Božje predznanje o ljudskoj vrsti (Heb 1,14). No to zapravo ne odgovara na pitanje zašto je Bog najprije stvorio anđele, a zatim ljude.

Kao što čitamo u Jobu 38,7, anđeli su se radovali pri Božjem stvaranju. Možda je njihova prvotna svrha bila da uzvisuju Boga i Njegovo silno djelo stvaranja.

Autor: B. J. Oropeza; iz knjige ”99 odgovora na pitanja o anđelima, demonima i duhovnom ratovanju” (Stepress Zagreb)

NAJNOVIJI ČLANCI