Očekuješ li neko čudo?

Dnevna pobožnost za 4. dan adventa: “Očekuješ li neko čudo?”

Biblijski stihovi

U dane Heroda, kralja judejskoga, bijaše neki svećenik imenom Zaharija iz razreda Abijina. Žena mu bijaše od kćeri Aronovih, a ime joj Elizabeta. Oboje bijahu pravedni pred Bogom: živjeli su besprijekorno po svim zapovijedima i odredbama Gospodnjim. No nisu imali djeteta jer Elizabeta bijaše nerotkinja, a oboje već poodmakle dobi.
Dok je Zaharija jednom po redu svoga razreda obavljao svećeničku službu pred Bogom (…) ukaza mu se anđeo Gospodnji. Stajao je s desne strane kadionoga žrtvenika. No anđeo mu reče: “Ne boj se, Zaharija! Uslišana ti je molitva: žena će ti Elizabeta roditi sina. Nadjenut ćeš mu ime Ivan. Bit će ti radost i veselje i rođenje će njegovo mnoge obradovati.” (Luka 1, 5-14)

Dnevna poruka

Zašto je Božić tako čarobno doba godine? Mislim da je to zato što svi očekuju neko čudo za Božić. Razmotrite sve popularne filmove. Svaki od njih ima čudo kao središnju radnju. Možda čitate ovo i priželjkujete vlastito čudo ovog Božića. Možda nešto važno priželjkujete …

Prije više od 2000 godina postojao je par koji se nadao vlastitom čudu. Ali kao i mnogi, odavno su odustali od ovog sna. Zaharija i Elizabeta molili su se za dijete, ali iz godine u godinu ta je molitva ostala neispunjena. Dakle, odustali su od sna.

Ali ovaj par nije odustao od Boga. Ostali su vjerni. Onda se jednog običnog dana dogodilo nesvakidašnje. Zaharija, svećenik u Izraelu, bio je izabran da prinese tamjan na oltaru. Dok je obavljao ovu svetu dužnost, pojavio se anđeo Božji, prekinuvši 400-godišnju Božju šutnju s Izraelom. Anđeo je rekao Zahariji da će on i njegova žena Elizabeta ipak imati sina. Imat će posebnu svrhu: pripremiti Izrael za dolazak Mesije, Isusa.

Zahariji je sve ovo zvučalo nemoguće. Ne samo čudo – da će Isus doći, već i da će Ivan biti preteča. Zaharija je, kao vjerujući Židov, poznavao Sveto pismo i vjerovao u to. Samo mu je bilo teško pomisliti da bi Bog mogao upotrijebiti njega. Na kraju krajeva, on i njegova supruga već su bili u poodmakloj dobi. Ali, vjeran svojoj riječi, Bog je učinio ovo čudo. Ostatak priče znate. Ivan Krstitelj vodio je probuđenje u Izraelu i kasnije će krstiti Isusa Krista, samog Božjeg sina.

Ali usredotočimo se na Zahariju i Elizabetu. Bili su vjerni ljudi u vrijeme nevjere. A ipak su odustali od sna koji je Bog usadio u njihova srca – od sna da imaju sina. Zanimljivo je da Zaharija nije imao problema s velikim čudom: Bog je poslao Sina koji će biti rođen od djevice i koji će biti Spasitelj. Imao je problem s čudom u vlastitom životu. Iako je Bog učinio sličnu stvar Sari i Hani i Rebeki i Raheli, Zaharija je odbio vjerovati da bi Elizabeta mogla roditi dijete.

Učinio je nešto što mi često radimo. Vjerujemo u velike Božje stvari – slanje Isusa da nam bude Spasitelj, stvaranje, nebo – ali kada su u pitanju manja čuda, ograničavamo ga. To je kao da kažemo: Da, Bog može stvoriti Zemlju za šest dana, poslati nas u raj, ali On nikako ne može promijeniti mene, popraviti vezu, naći mi posao.

A Božji odgovor je DA, može. Vidite, najveće čudo je već učinjeno – Isus. Sve ostalo je Bogu malo.

Možda danas, poput Zaharije, dajete Bogu do znanja da postoji nešto preveliko za Njega. Nešto za što mislite da čak ni On ne može popraviti. Priča o Zahariji nam govori da Mu ništa nije teško i da je Bog još uvijek u poslu činjenja čuda. Vjerujte u to!

Molitveni izazov

U molitvi donesi pred Boga sve svoje potrebe. Moli Ga da ih uskladi s Njegovom voljom i odgovori na njih onako kako je Njegovo najbolje za tebe. Vjeruj da je Bogu stalo i do najsitnijeg detalja u tvome životu.