Ako jedete čokoladu svaki dan, bit ćete pametniji

Ako svakodnevno jedete čokoladu, bit ćete pametniji. Čini se predobro da bi bilo istinito, ali nije laž. Znanstvenici su potvrdili da jedenje čokolade može biti korisno za vaše mentalno zdravlje. 

No, ipak nije sve tako jednostavno. Nije da ćete jedenjem Mars ili Snickers čokoladice svaki dan postati geniji – potrebna je tamna čokolada bogata flavonoidima, a ne mliječna čokolada s dodatcima i s mnogo šećera, piše Relived.

Tamna čokolada može spriječiti preuranjeni gubitak pamćenja

No usredotočimo se na dobre vijesti – hrana koja sadrži kakao poznata je po tome da može spriječiti preuranjeni gubitak pamćenja, poboljšava kvalitetu sna te ponekad poboljšava procesuiranje informacija vidom.

Kako bi skupili dokaze, talijanski znanstvenici su napravili veliko istraživanje kako bi utvrdili što se događa s mozgom nekoliko sati nakon što osoba pojede flavanole iz kakaa te što se događa nakon redovnog unošenja kakaa u tijelo.

PROČITAJTE: Dobra vijest za sve ljubitelje čokolade: Evo zašto ju je dobro jesti svaki dan!

Nema još mnogo dodatnih istraživanja na ovu temu, iako se svi javljamo kao volonteri za slijedeće, tako da je potrebno još istraživanja kako bi prvotni zaključci bili potvrđeni.

Flavonol iz kakaa pomaže popravlja pamćenje

No, postoji dokaz da jedenje kakaa, točnije, flavanola iz kakaa, pomaže ljudima s pamćenjem samo nekoliko sati nakon konzumacije.

Postoje i istraživanja koja pokazuju da žene koje pojedu malo kakaa nakon loše prospavane noći mogu umanjiti neke posljedice koje dolaze s neispavanošću.

Tako da, za umorne majke preporučamo malo crne čokolade uz jutarnju šalicu kave.

Istraživanja o dugotrajnim učincima konzumiranja čokolade su provedena većinom na starijim osobama, ali su vijesti ipak dobre.

Foto: Unsplash

Ljudi koji su redovno konzumirali kakao u rasponu od 3 do 5 mjeseci pokazuju poboljšanje na kognitivnim testovima. Ujedno su prijavili da se lakše koncentriraju, brže misle, imaju bolje pamćenje i bolje se izražavaju.

PROČITAJTE: Liječnici otkrivaju: Čokolada pomaže bolje nego sirup za kašalj

Rezultati su bili posebice naglašeni u skupini osoba koje su već počele gubiti kognitivne sposobnosti zbog starosti.

Talijanski su znanstvenici bili šokirani tim otkrićem: „Ovi rezultati ukazuju na potencijal kakaa u zaštiti kognitivnih sposobnosti u starijoj populaciji tijekom vremena.“

Čokolada pozitivno utječe i na kardiovaskularno zdravlje

Ujedno su napomenula da je istraživanje pokazalo da postoji pozitivan učinak i na kardiovaskularno zdravlje. No još nisu preporučili kakao kao dodatak prehrani jer nema dovoljno provedenih istraživanja.

„Redovit unos kakaa i tamne čokolade pozitivno utječe na kognitivno funkcioniranje tijekom vremena. No, postoje potencijale negativne posljedice jedenja kakaa i čokolade.“

Najveća negativna posljedica – kalorije i debljane. Ljudima je teško kontrolirati se kada je riječ o čokoladi, a mnogo aditiva ju čini nezdravom te tako zna loše utjecati na tijelo i mozak. Ljudima ujedno može smetati i kofein koji se nalazi u kakau.

Čokolada može poboljšati imunitet i raspoloženje

No, ipak ostaje činjenica da osim svega navedenog čokolada može poboljšati imunitet i raspoloženje.

Druga važna stvar koju treba primijetiti jest da su mnoge osobe, koje su prijavile poboljšanje u mnogim područjima nakon regularnog konzumiranja čokolade, pratile zdravu dijetu.

PROČITAJTE: 12 namirnica koje neobično utječu na vaš mozak

Znači da se ne bi prejedale čokoladicama i bombonjerama kad god bi stigle, nego su u svoj zdrav režim prehrane uklopile jednu do dvije kockice tamne čokolade.

Iako postoji snažna veza između konzumiranja kakaa i poboljšanja kognitivnih sposobnosti moguće je da su ispitanici radili još neke stvari koje su tome pripomogle.

Ako se odlučite isprobati ovu slasnu dijetu, pripazite da čokolada koju kupujete ima najmanje 70% kakaa. Bit će malo gorka, ali je i puno zdravija od šećerne alternative.

Znanstvenici su sretni što mogu biti pokusni kunići za ovakve eksperimente:

„Tamna čokolada bogat je izvor flavanola. Tako da svaki dan jedemo malo tamne čokolade.“