Ako vam nešto treba, molite, no nemojte u vezi toga prigovarati

Nema ničeg pogrešnog u molitvi za nešto što nam treba. Stoga, ako vam nešto treba, molite, no nemojte u vezi toga prigovarati. 

Zar nije bilo grobova u Egiptu”, reknu Mojsiju, “pa si nas izveo da pomremo u pustinji? Kakvu si nam uslugu učinio što si nas izveo iz Egipta!?“ (Izlazak 14, 11) 

Dio svog djetinjstva proveo sam živeći sa svojom bakom i djedom. Ponekad bismo išli u njihovu kolibu u dolinu Yucca, koja se nalazi u pustinji, u kojoj je bilo jako hladno. Koliba nije imala struju niti kupaonicu, što znači da smo morali koristiti zahod vani. 

Danas mi se pomisao na provođenje vremena u pustinji ne sviđa baš jako. 

Nakon što su Izraelci izašli iz Egipta, ni oni nisu bilo jako uzbuđeni oko provođenja vremena u pustinji. Nakon što je Bog poslao slijed pošasti, faraon je konačno pristao pustiti Izraelce. No kako su išli prema svojoj novoj domovini, naišli su na nešto što je izgledalo kao neprijelazna prepreka: Crveno more. 

Da stvar bude gora, osvrnuli su se i ugledali su egipatsku vojsku kako im se približava. Obratili su se Mojsiju ovim riječima: „Zašto si nas doveo ovdje u pustinju da umremo? Bolje je biti rob u Egiptu, nego mrtvac u pustoši!“ (Izlazak 14, 11-12) 

Stoga, Mojsije se počeo moliti, nakon čega mu je Bog rekao: „Sada nije vrijeme za molitvu, sada je vrijeme za djelovanje.“ Rekao je Mojsiju neka podigne svoj štap ispred Crvenog mora, što je on učinio. Vode su se razdvojile, a Izraelci su prošli po suhoj zemlji. Vode su se ponovno spojile i u njima se utopila egipatska vojska. 

Ponekad se i sami nađemo u različitim vrstama pustinja i ne znamo zašto smo se ondje našli. To su razdoblja kada se suočavamo s različitim teškoćama i često puta ne možemo razumjeti što se događa. Pokušavamo odgonetnuti zašto nam se to dogodilo i ne vidimo prolaz kroz naše situacije. 

Biblija nam govori: „Nemate jer ne molite.“ (Jakovljeva 4, 2) Ako imate potrebu, iznesite je pred Boga. Nema ničeg pogrešnog u molitvi za nešto što nam treba. Stoga, ako vam nešto treba, molite, no nemojte u vezi toga prigovarati. 

Autor: Greg Laurie; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Harvest.org

PROČITAJTE JOŠ: