Nakon niza neuspjelih pokušaja Republikanaca da kroz oba doma američkog Kongresa prođe zakon za prestanak financiranja Planned Parenthooda (klinike za planirano roditeljstvo) novcima poreznih obveznika, u četvrtak se napokon dogodio dugo očekivani uspjeh.

Podsjetimo, Planned Parenthood, najveći lanac klinika za abortuse u SAD-u, u kojima se godišnje usmrti i do 325.000 nerođenih beba, u središtu je skandala zbog otkrića o ilegalnoj trgovini dijelovima tijela pobačene djece.

Nakon što su tajno snimani video materijali koji prikazuju čelnike Planned Parenthooda kako pregovaraju o prodaji dijelova tijela abortiranih beba dospjeli u javnost pokrenuto je niz istraga u američkom Kongresu i nekoliko na razini saveznih država.

Međutim, svi dosadašnji pokušaji Republikanaca za obustavom financiranja Demokrati su uspješno blokirali, budući da Republikanci nisu imali dovoljnih 60 glasova koji su potrebni za prolazak važnih zakona u Senatu.

U četvrtak su iskoristili mehanizam koji je vezan uz usklađivanje proračuna i koji dopušta niži prag – samo 51 glas – za prolazak zakona koji se tiču promjena u vezi proračunskih prihoda i troškova. Prijedlog zakona prošao je u Senatu s omjerom glasova 52 naspram 47, a glasovanje je išlo gotovo isključivo uz stranačku liniju.

Očekuje se da će prijedlog zakona bez problema proći u donjem Domu zastupnika.

U prijedlog zakona uvrštena je odredba koja se izravno odnosi na Planned Parenthood i u kojoj se ta organizacija čak izrijekom spominje.

Kada bi postao zakon, Planned Parenthood bi ostao bez 80 posto sredstava koje prima iz saveznog proračuna, a sredstva bi se preusmjerila u lokalne i okružne bolničke centre. Naročito se to odnosi na financiranje iz vladinog programa za jeftino ili besplatno zdravstveno osigranje Medicaid.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

IZVORNarod.hr