NaslovnicaEvanđelje danaPustite nek oboje raste do žetve

Pustite nek oboje raste do žetve

Evanđelje dana za nedjelju, 23. srpnja 2023. godine: Pustite nek oboje raste do žetve. (Matej 13, 24-43)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Iznese Isus narodu drugu prispodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek posije dobro sjeme na svojoj njivi. Dok su njegovi ljudi spavali, dođe njegov neprijatelj, posije posred žita kukolj i ode. Kad usjev uzraste i isklasa, tada se pokaza i kukolj. Sluge pristupe domaćinu pa mu reknu: ‘Gospodaru, nisi li ti dobro sjeme posijao na svojoj njivi? Odakle onda kukolj?’ On im odgovori: ‘Neprijatelj čovjek to učini.’ Nato mu sluge kažu: ‘Hoćeš li, dakle, da odemo pa da ga pokupimo?’ A on reče: ‘Ne! Da ne biste sabirući kukolj iščupali zajedno s njim i pšenicu. Pustite nek oboje raste do žetve. U vrijeme žetve reći ću žeteocima: Pokupite najprije kukolj i svežite ga u snopove da se spali, a žito skupite u moju žitnicu.’« I drugo im prispodobu iznese: »Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek uze gorušičino zrno i posija ga na svojoj njivi. Ono je doduše najmanje od svega sjemenja, ali kad uzraste, veće je od svega povrća. Razvije se u stablo te dolaze ptice nebeske i gnijezde mu se po granama.« I drugu im kaza prispodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad žena uze kvasac i zamijesi ga u tri mjere brašna dok sve ne uskisne.« Sve je to Isus mnoštvu zborio u prispodobama. I ništa im nije zborio bez prispodoba – da se ispuni što je rečeno po proroku: Otvorit ću u prispodobama usta svoja, iznijet ću što je sakriveno od postanka svijeta. Tada otpusti mnoštvo i uđe u kuću. Pristupe mu učenici govoreći: »Razjasni nam prispodobu o kukolju na njivi.« On odgovori: »Sijač dobroga sjemena jest Sin Čovječji. Njiva je svijet. Dobro sjeme sinovi su Kraljevstva, a kukolj sinovi Zloga. Neprijatelj koji ga posija jest đavao. Žetva je svršetak svijeta, a žeteoci anđeli. Kao što se kukolj sabire i ognjem sažiže, tako će biti na svršetku svijeta. Sin će Čovječji poslati svoje anđele da pokupe iz njegova kraljevstva sve zavodnike i bezakonike i bace ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi. Tada će pravednici zasjati poput sunca u kraljevstvu Oca svojega.« »Tko ima uši, neka čuje!«

Evanđelje dana – komentar

Što nam zlonamjerno sijanje kukolja može reći o Božjem kraljevstvu (Matej 13, 25)? Slika koju Isus koristi u ovoj prispodobi uobičajeni je svakodnevni primjer sadnje, žetve i odvajanja dobrih plodova od loših. Korovi mogu pokvariti, pa čak i ubiti dobru žetvu ako se ne odvoje i unište u pravo vrijeme. Međutim, njihovo prerano čupanje može uništiti dobre biljke.

Dopustiti da se Božja riječ duboko ukorijeni u srcu

Kao što nas priroda uči strpljivosti, tako nas Božja strpljivost uči da čuvamo sjeme njegove riječi koje je on posadio u naša srca i da se čuvamo razorne sile grijeha i zla koji ga mogu uništiti. Božja riječ donosi život, ali Sotona nastoji uništiti dobro sjeme koje je posađeno u srcima onih koji su čuli Božju riječ. Božji sud nije brz, ali dolazi. I na kraju, Bog će svakoga nagraditi prema onome što je posijao i požnjeo u ovom životu. U onaj će dan Bog rastaviti zle od dobrih. Dopuštate li da se Božja riječ duboko ukorijeni u vašem srcu?

Rast i transformacija iznutra

Što nas zrno gorušice i kvasac mogu naučiti o Božjem kraljevstvu? Sićušno sjeme gorušice doslovno je izraslo u stablo koje je privuklo brojne ptice jer su voljele malo crno sjeme gorušice koje proizvodi. Božje kraljevstvo djeluje na sličan način. Počinje od najmanjih početaka u srcima muškaraca i žena koji su prijemljivi za Božju riječ. I djeluje nevidljivo i uzrokuje transformaciju iznutra.

Duh Sveti nas preobražava

Kvasac je još jedan snažan pokretač promjene. Gruda tijesta prepuštena sama sebi ostaje ono što jest, gruda tijesta. Ali kada mu se doda kvasac, dolazi do transformacije koja daje bogat i zdrav kruh kada se ispeče – osnovna životna namirnica za ljude. Kraljevstvo Božje proizvodi preobrazbu u onima koji primaju novi život koji Isus Krist nudi. Kada se prepustimo Isusu Kristu, naši se životi mijenjaju snagom Duha Svetoga koji prebiva u nama. Vjerujete li u moć preobrazbe Duha Svetoga?

Dobro i zlo posijano je u našim srcima poput sitnog sjemena koje proklija i u svoje vrijeme donese dobar ili loš plod. Na dan suda svatko će požnjeti ono što je posijao u ovom životu. Oni koji siju dobro sjati će u kraljevstvu svoga Oca. Zračit će ljepotom, radošću i puninom Božje ljubavi. Dopuštate li Kristovoj ljubavi da vlada vašim srcem i vašim djelima?

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, zapovjedio si nam da idemo posvuda i učinimo druge Tvojim učenicima. Pomozi nam u službi za Tvoje Kraljevstvo: Tvoj Duh neka nas potiče da više vremena provodimo u Tvojoj Riječi, hranimo se njome i hrabro odlazimo među izgubljene propovijedati Radosnu vijest. Amen!

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare