Anđeli se u Bibliji spominju u raznim situacijama. Oni su isto tako prisutni u životu Gospodina Isusa Krista.

Unatoč tomu što je Gospodin postojao prije njih, anđeli su bili ti koji su Mariji – Isusovoj majci i Josipu – Isusovom zemaljskom ocu, te pastirima na poljima (vidi Luka 2, 8-20) navijestili rođenje našega Gospodina i Spasitelja kao normalnog ljudskog bića (vidi Matej 1, 19-21).

Anđeli su došli služiti Isusu nakon Njegovog iskušenja u pustinji (vidi Matej 4, 11). Bili su spremni obraniti Ga kada Ga je Juda izdao (vidi Matej 26, 53). Anđeo je otvorio praznu grobnicu (vidi Matej 28, 2), najavio Isusovo uskrsnuće ljudima (vidi Matej 28, 5-6) i anđeli su bili prisutni kada je Isus uzišao na nebesa (vidi Djela 1, 10).

PROČITAJTE JOŠANĐELI SU MEĐU NAMA: 5 razloga zašto nam Bog šalje anđele u pomoć

Anđeli su isto tako bili prisutni u jednom od najvažnijih trenutaka u povijesti – u vremenu prije nego što je Isus bio izdan, dok se molio u Getsemanskom vrtu.

Osnaživanje Krista

U Luki 22, 41-44 čitamo kako se Isus molio u muci dok je anđeo došao do Njega:

„Udalji se od njih kako se može kamenom dobaciti, klekne na koljena i pomoli se: “Oče, ako hoćeš, ukloni ovu čašu od mene! Ali ne moja, nego neka bude volja tvoja!” Tada mu se javi anđeo s neba i okrijepi ga. I napade ga smrtna tjeskoba, i molio se je još usrdnije. Znoj je njegov bio kao kaplje krvi, što su tekle na zemlju“.

Ovi stihovi su možda kratki, ali nas oni uče nekoliko stvari koje trebamo razumjeti. Evo nekoliko stvari koje možemo naučiti o Isusovom životu na zemlji.

1) Oni su Božji sluge

Prvo i najvažnije, anđeli su Božji sluge. Ne možemo ih izjednačiti s Bogom bez obzira na to što oni izgledaju snažno i božansko. Neki su počeli štovati anđele (vidi Kološani 2, 18). To je pogrešno i čak Božji anđeli ne žele da ih se štuje (vidi Otkrivenje 22, 9).

PROČITAJTE JOŠ: 3 biblijske istine o anđelima

Anđeli su službujući duhovi poslani da vrše Božju volju.

2) Oni nas mogu utješiti i osnažiti u vrijeme nevolje

Kao što je opisano iznad, anđeli su bili prisutni u različitim situacijama za vrijeme Isusova života na zemlji. U jednom posebnom trenutku ne samo da je anđeo bio prisutan već je bio i aktivno uključen.

Luka 22, 43 nas uči kako je anđeo osnaživao Krista dok se On suočavao s agonijom. Muka s kojom se Isus suočavao je bila toliko snažna da je prema 44. stihu „njegov znoj postao kao velike kapi krvi koje su padale na tlo“.

Znojenje krvi je stvaran, iako vrlo rijedak medicinski fenomen. Prema Nacionalnom Centru za Biotehnološke Informacije, ovaj fenomen koji je nazvan hematohidroza je stanje pod kojem se kapilare, kroz koje teče krv koja ide u znojne žlijezde, pucaju, zbog čega iz znojnih žlijezda curi krv. To se događa u stanju visoke tjelesne ili psihičke uznemirenosti.

Krist se tada suočio s visokom psihičkom uznemirenošću jer je znao da će se suočiti s groznom patnjom i nezasluženom nepravdom koju treba pretrpjeti za nas. Anđeo je došao k Njemu da Ga ohrabri i osnaži.

PROČITAJTE JOŠ: 15 stvari koje trebate znati o anđelima

3) Božji anđeli nas potiču na vršenje Božje volje

Biblija nas uči da je sotona bio anđeo koji je pao u grijeh. Taj demon je zavarao mnoge ostale i velik broj anđela bio je bačen s nebesa (vidi Izaija 14, 12-15; Ezekiel 28, 16 i Otkrivenje 12,4; 7-9).

Sada, sotona ima svoje pomoćnike koji žele ukrati, ubiti i uništiti (vidi Ivan 10, 10). Njihov cilj je da nas povuku u grijeh i u pakao zajedno s njima.

Sotona ovo čini koristeći različite taktike, a jedna od njih je prerušavajući se u anđela svjetla (vidi 2. Korinćanima 11, 14). Kako mi možemo znati je li neki anđeo poslan od Boga ili ne? Božji anđeo priznaje da je Isus Krist došao u tijelu.

„Po ovome poznajte Duha Božjega: “Svaki duh, koji priznaje, da je Isus Krist u tijelu došao, od Boga je; I svaki duh, koji ne priznaje Isusa, nije od Boga; i ovaj je antikristov, za kojega ste čuli da dolazi, i sad je već u svijetu“.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christian Today