Bože, hvala Ti: Pala kiša u Australiji
Snimka zaslona: YouTube

Na australskom jugoistočnom priobalnom području gdje divljaju požari u ponedjeljak ujutro bilo je nešto kiše i vladali su blaži vremenski uvjeti, no u Canberri je kvaliteta zraka i dalje na životno opasnoj razini zbog dima okolnih požara.

Galerije, muzeji, parkovi, poslovni prostori i sveučilišta u gradu su zatvoreni, neki letovi su otkazani, a kvaliteta zraka u australskome glavnom gradu i dalje je najlošija na svijetu, prema podacima o kvaliteti zraka IQ Air Visuala.

VIDI OVO: Molitva za Australiju

Vlasti su građanima savjetovale da ostanu u svojim domovima, jer je u centru grada indeks kvalitete zraka u ponedjeljak ujutro bio 1400., prema podacima ministarstva zdravstva. Bilo što iznad 200 smatra se opasnim.

Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je odgovorno za koordinaciju u slučaju katastrofe, osoblju je reklo da ostane kod kuće 48 sati zbog loše kvalitete zraka.

U najteže pogođenome New South Walesu bukti 140 požara, no svi su na najnižem stupnju opasnosti.

Kiša je u ponedjeljak donekle donijela olakšanje vatrogascima, ali pljuskovi nisu bili dovoljni da zaustave velike i opasne požare, piše Večernji.

Pogledajte radosnu reakciju vatrogasaca kada im je kiša pomogla u gašenju požara prije malo više od mjesec dana (snimljeno u studenom prošle godine). Nastavimo moliti za više kiše koja bi uspjela ugasiti požare.