Zbog čega trebate češće jesti banane sa smeđim mrljama?

Smeđe mrlje na bananama ne znače da su banane pokvarene ili loše, nego takve banane proizvode tvari koje su vrlo zdrave. Zbog ovih razloga trebate češće jesti banane sa smeđim mrljama!

1. Sprječavaju žgaravicu

Zrele banane djeluju poput laganog antacida. Neutraliziraju kiseline te opuštaju probavni “aparat”. Jedna banana nakon bogatog jela može spriječiti tegobe u području usta i grla – poput žgaravice.

2. Sprječavaju zatvor

Banane mogu pomoći i kod zatvora jer sadrže balastne tvari koje potiču redovito pokretanje crijeva.

3. Mogu spriječiti nastanak raka

Istraživanje grupe japanskih sveučilišta otkrilo je da banane aktiviraju naše obrambene stanice – točnije rečeno, neutrofile i makrofage. Oni su zaslužni za stvaranje faktora nekroze tumora – koji je nužan za borbu protiv raka.

PROČITAJTE: Što će se dogoditi ako jedete dvije banane na dan tijekom mjesec dana? 

Kako bi se postigao taj učinak, važno je da banane imaju puno smeđih mrlja na kori, odnosno da su jako zrele. Što je tamnija kora, toliko je viša alkalna vrijednost – koja je zaslužna za aktiviranje funkcija bijelih krvnih zrnca.

4. Sprječavaju depresiju i brinu za dobar san

Banane s mrljama sadrže manje količine aminokiseline imenom triptofan. Naime, triptofan poboljšava općenito raspoloženje te se brine za dobar i miran san. Osim toga, banane sadrže vitamin B te antistresne minerale magnezij i kalij – koji su zaslužni za jake živce.

5. Snižavaju krvni tlak

Pacijenti s visokim krvnim tlakom trebaju što je manje moguće soliti jelo jer sol povisuje tlak. Umjesto toga trebaju jesti namirnice bogate kalijem – poput banana – kako bi im se snizio tlak. Dijabetičari ne smiju prečesto jesti prezrele banane, jer ove imaju visok udio šećera.

6. Ublažavaju menstrualne tegobe

Kalij iz banana pomaže ublažiti grčeve za vrijeme menstruacije. Osim toga, banane su bogate vitaminom B6 – koji smanjuje nadutost i nakupljanje tekućine.

7. Daju nam energiju

Banane su jako zasitne. Sadrže biljni škrob – koji nam brzo daje energiju (zato sportaši često jedu banane za brzi oporavak). Tjelesna izdržljivost se potiče glikemijskim ugljikohidratima te mineralima i vitaminima iz banane. Kalij dodatno štiti od grčeva u mišićima. Magnezij iz banane djeluje na funkciju mozga, olakšava učenje te poboljšava koncentraciju.

PROČITAJTE: 4 zdravstvena problema koje banane mogu riješiti bolje od lijekova

8. Pomažu kod manjka željeza

Željezo je jedan od sastavnih dijelova naših crvenih krvnih zrnaca koji su zaslužni za tok hranjivih tvari i kisika u tijelu. Banane sa smeđim mrljama bogate su željezom te su dobre protiv anemije.

9. Smiruju želudac

Ljudi koji pate od želučanih tegoba često ne smiju jesti teške začine ili određeno voće. Razlog za to je iritacija želuca koja nastaje nakon konzumiranja te hrane. Međutim, zrele banane mogu se jesti – jer imaju meku i blagu teksturu. Ako želiš, možeš si spraviti kašicu od banane – djelovat će zaštitno na želučanu i crijevnu sluznicu te protiv suvišne kiseline, piše miss7.24sata.hr.

NAJNOVIJE!