Biblija ima rješenje za vaš problem:
Foto: Pexels

Biblija nije magična knjiga koja automatski rješava naše probleme, no neki stihovi nam mogu pomoći kada se suočavamo s njima.

Ako se ikada nađete u nevolji, ako ste zbunjeni i ne znate što biste učinili, otvorite jedanaesto poglavlje Evanđelja po Mateju i pročitajte ove divne riječi: “Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas okrijepiti. Uzmite jaram moj na se i učite od mene, jer sam krotka i ponizna srca. Tako ćete naći pokoj svojim dušama, jer jaram je moj sladak, a moje breme lako.” (Matej 11,28-30)

Ako vas zabrinjavaju obiteljske potrebe, ako ne znate gdje ćete naći sljedeći obrok, otvorite šesto poglavlje Evanđelja po Mateju i čitajte od 25. do 34. retka, gdje se nalazi slavno obećanje: “Zato najprije tražite kraljevstvo Božje i njegovu pravednost, a to će vam se nadodati!” Ako ste potišteni jer je sve krenulo naopako ili ste pretrpjeli naoko nepopravljivu štetu, otvorite 2. Korinćanima 11,24. i čitajte do 12,10. Ondje su opisane Pavlove osobne žrtve za Kristovu stvar, a i ova divna i utješna sigurnost: “Dosta ti je moja milost, jer se moja snaga savršeno očituje u slabosti.” (2. Korinćanima 12,9)

Ako ste bolesni, naći ćete riječi utjehe i nade u božanskoj izjavi: “Jer ja sam Jahve koji dajem zdravlje.” (Izlazak 15,26) Iste misli nalazimo i u Psalmima: “Blagoslivljaj Jahvu, dušo moja, i ne zaboravi dobročinstva njegova: on ti prašta sve grijehe tvoje, on iscjeljuje sve slabosti tvoje. … Blago onome koji misli na uboga i slaba: u dan nevolje Jahve će ga spasiti! Jahve će ga štititi i živa sačuvati… Jahve će ga ukrijepiti na postelji boli, bolest mu okrenuti u snagu.” (Psalam 103,2.3; 41,1-3.)

U petnaestom poglavlju 1. Korinćanima čitamo ova uzvišena i lijepa obećanja: “A kad se ovo raspadljivo tijelo obuče neraspadljivošću i ovo smrtno tijelo besmrtnošću, tada će se ispuniti pisana riječ: ‘Pobjeda proguta smrt. Gdje je, smrti, tvoja pobjeda? Gdje je, smrti, tvoj žalac?’” (1. Korinćanima 15,54-55)

PROČITAJTE: 3 izvrsna razloga zašto trebate čitati Bibliju

Kad ste u krizi, ako trebate nekoga na koga biste se oslonili, nekoga tko vas ne bi napustio ili razočarao, otvorite Psalam 23, poznat kao “pastirski psalam”. Napisao ga je pastir koji je učio od Boga, velikog i dobrog Pastira koji se nježno brine za svoje ljudsko “stado”. Upravo u tom psalmu napisane su ove lijepe riječi: “Pa da mi je i dolinom smrti poći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni.”

Ako zaprijeti rat i čini se da će sav svijet propasti, pročitajte Psalam 91, koji obiluje Božjom skrbi i zaštitom. U njemu su redci: “Ti što prebivaš pod zaštitom Višnjega, što počivaš u sjeni Svemogućega. … Pa nek padaju tisuće kraj tebe, deseci tisuća s desne tvoje, tebe se neće primaći! Zazvat će me, a ja ću ga uslišiti, s njim ću biti u nevolji, spasit ću ga i proslaviti. Nasitit ću ga danima mnogim, pokazat mu spasenje svoje.” Ako vas je netko drag ili blizak osramotio ili razočarao, ako ste u kušnji da ga se odreknete ili zauvijek odbacite, pročitajte usporedbu o izgubljenom sinu iz Luke 15,11-32. Obraćajući veliku pozornost na sina, nastojte ne zaboraviti ganutljivu sliku oca koji čeka, čezne i promatra hoće li mu se davno izgubljeni dječak vratiti.

PROČITAJTE: BIBLIJA NIJE OBIČNA KNJIGA: Gdje treba početi sa čitanjem Biblije?

Ako ste stari i osjećate da vam se život primiče kraju, svakako čitajte zadnja biblijska poglavlja koja tako jasno govore o divnom Božjem novom svijetu gdje “Smrti više neće biti; neće više biti ni tuge, ni jauka, ni boli…” (Otkrivenje 21,4) I tako, bilo da ste stari ili mladi, tužni ili sretni, zabrinuti ili zadovoljni, razočarani ili puni nade, sumnjičavi ili puni povjerenja – Biblija za vas ima poruku. Ako je otvorite s vjerom i s molitvom u srcu da vas Bog vodi, ona će vam uputiti pravi Božji savjet. Ona će vam biti Božja riječ, prava riječ koja vam u tom trenutku treba.

Zato svakako čitajte ovu dragocjenu Knjigu. Proučavajte je. Razmišljajte o njoj. Molite se uz nju. Činite to danas, sutra i uvijek.

Autor: Arthur S. Maxwell; Izvor: Biblija-govori.hr