Kako nam Biblija može pomoći protiv stresa?

Unatoč tomu što Biblija u sebi ne sadrži riječ ”stres”, ona nas ipak uči kako da se nosimo s njime.

Sinonimi za stres

Činjenica je da ne postoji puno biblijskih stihova o stresu, ali postoji puno sinonima za stres. Sinonimi poput tjeskobe, brige i straha kao i riječi koje se nalaze u Bibliji.

Stres se može nakupiti od nevolja kod kuće, na poslu, s članovima obitelji, zbog novca, automobila, kuće/stana ili različitih drugih stvari. Može biti i zbog nekoliko stvari u isto vrijeme. Razvod, smrt, slomljeni odnosi i stvari koje su ponekad izvan naše kontrole nas mogu početi kontrolirati.

PROČITAJTE: 10 iznenađujućih razloga zbog kojih ste pod stresom

Ovo može i često stvara tjelesne, emocionalne probleme i mentalne napetosti. Stres se može manifestirati kroz mnoštvo različitih načina, ovisno o osobi. Može se pokazati kao ljutnja, spontano plakanje, nemogućnost obavljanja određenih zadataka, gubitak emocionalne kontrole, gubitak apetita ili neumjerenost o hrani, činjenje neprestanih pogrešaka ili pokazivanje bijesnih ispada.

Ponekad nas može gurnuti predaleko te ponekad možemo učiniti nešto zbog čega ćemo žaliti ostatak svog života, ali postoji dostupna pomoć. Mogu nas osnažiti Božji Duh, Božja Riječ i Sin Božji, (Filipljanima 4, 13) stoga okrenimo se Bibliji i pročitajmo što Bog kaže o svom tom stresu s kojim se suočavamo.

Predajte to Bogu

Izreke 16, 3 nam izravno govore: „Prepusti Jahvi svoja djela, i tvoje će se namisli ostvariti“. To je poprilično jednostavno. Prepustiti nešto znači ostati uz to, bez obzira koliko to teško bilo.

Ako zaista vjerujemo u Božju Riječ, „znamo da onima, koji ljube Boga, sve okreće Bog na dobro, onima, koji su pozvani po odluci“. (Rimljanima 8, 28) Ne kaže da se nadamo kako će sve izaći na dobro ili da se molimo kako bi sve izašlo na dobro, već da će Bog sve okrenuti za naše dobro.

PROČITAJTE: Bog ne želi da živite pod velikim stresom

Ako to predate Bogu, znate da će „se vaši planovi ostvariti“ te da će se sve ostvariti „prema Njegovoj odluci“. Očigledno jest da ne piše kako će se stvari odmah izgladiti u našu korist, ali Bog obećava da će se sve završiti u našu najbolju korist. To je dovoljno za mene.

Božje rješenje za stres
Foto: Unsplash

Dođite Kristu

Za vrijeme moje službe tijekom godina, često sam znao čuti ljude kako vape Isusu. U zatvorima, staračkim domovima i u crkvama. Možda nije izgledalo kao da su se molili, no ustvari jesu i to tako što su vapili Gospodinu.

Ponekad nas okolnosti toliko preplave da ne pronalazimo riječi. Sve što možemo učiniti jest zavapiti Isusu. No, to je upravo ono što trebamo učiniti. Isus kaže, tebi i meni: „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako“. (Matej 11, 28-30)

Ako smo umorni i ako nosimo teško breme, to je zato što to breme pokušavamo nositi sami. Moramo naučiti doći k Isusu i Njemu predati svaki teret i brigu. On to može podnijeti.

PROČITAJTE: STRES NIJE OD BOGA: 3 razloga zašto ne trebate biti pod stresom

Nama nije određeno da sve te teške terete nosimo sami. Nismo u mogućnosti da to činimo stoga „Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu“. (Filipljanima 4, 6)

Nemojte to nositi sami; zavapite Isusu, dođite Njemu i svaku pojedinu brigu koju imate stavite na Njega. Nakon što uzmemo Njegov jaram, naš teret postaje lagan stoga „Baci na Gospoda brigu svoju, i on će te uzdržati; on ne da da se pravednik ikad poljulja“. (Psalam 55, 22)

Kada ste preplavljeni tugom ili stresom
Foto: Charlotte Strickland/Flickr

Odmor za umorne

Dok razmišljam o ovom podnaslovu, razmišljam o sebi, jer povremeno postanem preopterećen i ponekad osjećam da ne mogu još puno izdržati, no to je vrijeme kada zavapim Isusu i kada se posvetim Bogu u molitvi.

Bog obećava: „Umornome snagu vraća, jača nemoćnoga. Mladići se more i malakšu, iznemogli, momci posrću. Al` onima što se u Jahvu uzdaju snaga se obnavlja, krila im rastu kao orlovima, trče i ne sustaju, hode i ne more se“. (Izaija 40, 29-31)

Ako se čak i „mladići umaraju i malaksaju“, što je onda s nama koji više nismo toliko mladi? Kada dosegnemo točku mentalnog, emocionalnog i duhovnog umora, vrijeme je da „čekamo na Gospodina“ kako bismo „obnovili svoju snagu“, čak i onda kada je čekanje posljednja stvar koja vam padne napamet. Ako bismo se odmarali u Njemu i čekali na Njega, mogli bismo „trčati i ne umarati se“ i „hodati i ne malaksati“. Orlova krila su slučajno najsnažnija krila koja ptica može imati, stoga Bog kaže: „Osloni se na mene“.

Posude od gline

Gospodar Lončar, sam Bog, nas u ovome trenutku oblikuje na Kristov oblik, ali to je ponekad bolno. Potreban je pritisak kako bi se posudu od gline oblikovalo u određen oblik i dimenzije. To je iz razloga što Bog ima posebnu ulogu za svaku od svojih posuda. On oblikuje, ali to nije uvijek zabavan proces.

PROČITAJTE: 4 načina kako se uz Božju pomoć osloboditi stresa

Apostol Pavao je napisao: „To pak blago imamo u glinenim posudama da izvanredna ona snaga bude očito Božja, a ne od nas. U svemu pritisnuti, ali ne pritiješnjeni; dvoumeći, ali ne zdvajajući; progonjeni, ali ne napušteni; obarani, ali ne oboreni“. (2. Korinćanima 4, 7-9) Može izgledati da samo što nismo uništeni, što se naših života tiče, ali ove stvari prolaze. Iz tog razloga pogrebna poduzeća obično ne stavljaju džepove u odjeću preminulih; oni sa sobom ne mogu uzeti ništa. Ali, one stvari koje ostaju su vječne, a ove sadašnje nevolje nas preoblikuju i preobražavaju na oblične sina Božjeg. Stoga „jer padne li pravednik i sedam puta, on ustaje, a opaki propadaju u nesreći“. (Izreke 24, 16)

Kada stres vodi do tjeskobe, ne trebamo nazadovati; možemo biti blagoslovljeni. Nećemo biti uništeni. Gospodin daje i Gospodin uzima, stoga je sve što možemo reći jest: „Blagoslovljen neka je Gospodin“. (Job 1, 21) Odlazimo na isti način kako smo i došli; praznih ruku, ali ono što činimo za Krista ostaje zauvijek.

Zaključak

Ako se još niste pokajali i povjerovali u Krista, vi niti ne možete imati mir Božji. (Rimljanima 5, 1) Postoji zid odvajanja koji je veći od hramskog zastora. Vaš vas grijeh odvaja od Duha Božjega, ali u Kristu možete postati novo stvorenje u Kristu. (2. Korinćanima 5, 17) Možete biti pomireni s Bogom zbog Kristove pravednosti. (Marko 10, 45; 2. Korinćanima 5, 21)

Ako još uvijek niste nanovo rođeni (Ivan 3, 3-7), neka ovo bude dan vašeg spasenja. (2. Korinćanima 6, 2) Ako to ne učinite, a umrete danas ili večeras ili ako se Krist vrati danas ili večeras, sud nad vama će biti brz i gnjevan. (Otkrivenje 20, 12-15) To nije potrebno.

Molim kako biste danas povjerovali u Gospodina Isusa Krista i kako biste bilo spašeni. (Rimljanima 10, 9-13) Učinite to dok je još uvijek ”danas”. (2. Korinćanima 6, 2)

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com