3 biblijske knjige koje je lako čitati

Ako tek počinjete čitati Bibliju ili tražite biblijske knjige koje je lako čitati, donosimo 3 u nastavku.

Iako uživam proučavati Bibliju, ima dana kada sam iscrpljen i jednostavno se okrenem Božjoj Riječi kako bih pronašao utjehu, obećanja i snagu. Osobno su mi dragi Psalmi. No, postoje li u Bibliji knjige koje je lako čitati? Ovisno o tome koga pitate, najvjerojatnije ćete svaki put dobiti drugačiji odgovor. Imajte na umu da Bog može upotrijebiti bilo koji dio Biblije da razgovara s bilo kim u bilo kojoj fazi vjere.

Sve Pismo, bogoduho, korisno je za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude vrstan, za svako dobro djelo podoban. (2. Timoteju 3, 16-17)

Knjige u nastavku su jednostavnog jezika i dotiču srce. Često su to knjige koje preporučujemo djeci, tinejdžerima ili novim vjernicima.

Objava riječi tvojih prosvjetljuje, bezazlene urazumljuje. (Psalam 119, 130)

Koje biblijske knjige je lako čitati?

1. Knjiga Postanka

Postanak je prva knjiga Biblije koja se nalazi u Starom zavjetu. To je knjiga početaka. U ovoj knjizi nalazimo podrijetlo svijeta, čovjeka, grijeh, iskupljenje i Božji izabrani narod, Izraelce.

Odabrao sam ovu knjigu kao jednu od lakših knjiga za čitanje jer se mnoge od najpopularnijih priča za djecu u nedjeljnoj školi nalaze u Postanku. Ovdje žive priče o Božjoj velikoj moći i o tome kako nas uvijek iznova spašava.

Neke od značajnijih i popularnijih priča iz Postanka su: stvaranje neba i zemlje (poglavlja 1-2), čovjekov pad (3. poglavlje), Noina arka i veliki potop (poglavlja 6-9), priča o Lotu i kako je njegova žena pretvorena u stup soli (poglavlje 19), priča o Babilonskoj kuli, gdje su se narodi raspršili po zemlji i gdje su nastali različiti jezici (11. poglavlje).

Toplo preporučam da pročitate Postanak, jer je sjajan podsjetnik na borbu dobra protiv zla i Božju dobrotu za one koji se uzdaju u njega.

2. Psalmi

Psalmi su zbirka poezije i pjesama koje izražavaju čovjekovu odanost Bogu zbog Njegove dobrote i vjernosti prema nama. Zapravo, mnogi odlomci iz ove knjige korišteni su za inspirativne citate.

Kralj David je najistaknutiji autor ovih psalama, pisanih često u vremenima nevolje, u vremenima kada David nije bio poslušan Bogu ili nakon što ga je Bog izbavio od njegovih neprijatelja.

Bilo da sam tužan, usamljen, uplašen, depresivan, posramljen, slomljen ili izgubljen, ili sam pun hvale, odanosti i obožavanja svog Boga, mogu pronaći psalam za svaki trenutak ili situaciju.

Neki od mojih omiljenih psalama su: psalam 23, psalam 42, psalam 51, psalam 91.

3. Evanđelje po Marku

Ovo evanđelje nalazi se u Novom zavjetu i najbolji je odabir za mnoge vjernike, ne samo zbog svoje dužine (16 poglavlja) već i zato što je prepuno radnje.

U biti, Marko vas vodi kroz Isusovu službu brzom pričom i živopisnim jezikom. U kratkom 90-minutnom čitanju steći ćete razumijevanje i znanje o tome tko je Isus i što doista znači biti jedan od njegovih učenika.

U ovoj ćete knjizi, primjerice, otkriti što znači slijediti Isusa (Marko 8, 34-38). Dok govori svojim učenicima i mnoštvu ljudi, Isus objašnjava da, kako bi doista spasili svoj život, moraju ga izgubiti za Isusa i dobrobit evanđelja. Isus dosljedno prenosi poruku da je ljudski put teži, manje plodonosan i u biti bezvrijedan u usporedbi s Božjim putem.

Ako ste novi vjernik, ovo je savršena knjiga za početak proučavanja Božje Riječi.

Ovo su tri preporuke, no važno je proučavati cijelu Bibliju kako bismo mogli upoznati Boga, naučiti kako ga slijediti i otkriti kako imati odnos s njim, te na kraju provesti vječnost s njim. Nijedan dio Biblije nije nikome zabranjen.