Biblijski citati za kontroliranje ljutnje

Ponekad nas ljutnja nadvlada, a danas donosimo jedan članak anonimnog autora koji nam nudi nekoliko citata iz Biblije koji nam mogu pomoći da stavimo uzde na ljutnju i bijes. 

Normalne emocije

Svatko se makar jednom naljutio, to je sasvim normalno. Ljudi se ljute. Razlozi su beskonačni. Možda je to zbog nečega što niste učinili na poslu, zbog prijatelja koji nas je razočarao tako što je rekao nešto što sam se ne sviđa.

Možda je riječ o tome da vaš partner nije učinio nešto što je trebao ili je učinio nešto što nije bilo u redu, možda su vaša djeca bila nepristojna… na kraju dana, nema smisla skrivati da smo ljuti. Svi se mi znamo naljutiti i, uostalom, tu smo emociju dobili od Boga. Najvažnija stvar je da postanemo svjesni kada se počinjemo ljutiti kako bismo tu ljutnju mogli kontrolirati na vrijeme i spasili veze s ljudima oko sebe. 

Pomoć izvana

Mnogo je biblijskih citata kojima se možemo okrenuti kada smo ljuti, a ovi nam citati mogu pomoći usmjeriti naše emocije i dovesti ih u red. Čim počnemo osjećati ljutnju trebamo moliti za moć da ju nadvladamo.

VIDI OVO: Kako se nositi s ljutnjom?

U Izrekama 16,32 piše: „Tko se teško srdi, bolji je od junaka, i tko nad sobom vlada, bolji je od osvojitelja grada“. To znači da mi možemo imati Božju moć i činiti velike stvari, ali je u teškim situacijama strpljenje najbolji pristup, pogotovo kada je riječ o nošenju s težim ljudima. Ako želimo činiti velika djela, onda trebamo bolju kontrolu nad našim emocijama.

Kontroliranje ljutnje nije moguće bez skromnosti, strpljenja i smirenosti kada se nađemo pod pritiskom, ali nam je potrebna malena pomoć da to postignemo (Filipljanima 4,13).

Isus nam u Evanđelju po Ivanu (15,5) govori: „Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa“. To znači da bez Njega mi ne može učiniti ništa. Ako zaista želimo navigirati situacijama bez ljutnje, onda moramo biti povezani s Njim. Kada smo odvojeni od njega, tada sve počinje propadati. 

Oproštenje

U trenucima kada osjetimo da nas obuzima ljutnja i negativne emocije, trebamo to priznati i zaustaviti se. Trebamo si priznati da smo ljuti i okrenuti se Bogu i Isusu. Trebamo zamoliti za Njegovu pomoć, Njegov oproštaj te se trebamo moliti da nas izbavi od grijeha i ljutnje te da nas promijeni.

VIDI OVO: Otvara vrata Sotoni: 6 ključnih istina za razumijevanje ljutnje

Važno je da se nikada ne odijelimo od Njega i da si dopustimo primiti Njegovu pomoć. Istinski vjerujem da ako svi ovo budu činili, ne samo da ćemo imati karakter koji je Bogu drag i donosi Mu slavu, nego ćemo moći češće pobjeđivati nad svojom ljutnjom. 

Korisni biblijski citati

Ovi citati mogu nam pomoći za upravljanje ljutnjom kada osjetimo da nas obuzima: 

Rimljanima 12,21: „Ne daj se pobijediti zlom, nego dobrim svladavaj zlo“. 

Jakov 1,19-20: „Znajte, braćo moja ljubljena! Svatko neka bude brz da sluša, spor da govori, spor na srdžbu. Jer srdžba čovjekova ne čini pravde Božje“. 

Efežanima 4,26-27: „Srdite se, ali ne griješite! Sunce nek ne zađe nad vašom srdžbom i ne dajite mjesta đavlu“. 

VIDI OVO: 3 načina kako da kontrolirate svoju ljutnju

Efežanima 4,31-32: „Daleko od vas svaka gorčina, i srdžba, i gnjev, i vika, i hula sa svom opakošću! Naprotiv! Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti“. 

Izreke 29,11: „Bezumnik izlijeva sav svoj gnjev, a mudrac susteže svoju srdžbu“. 

Izreke 14, 29: „Tko se teško srdi, velike je razboritosti, a nabusit duhom pokazuje ludost“. 

Izreke 15,1: „Blag odgovor ublažava jarost, a riječ osorna uvećava srdžbu“.  

Pobjeda nad ljutnjom

Ovi nam citati mogu pomoći kada osjetimo da nas obuzima ljutnja. Iako su napisani za slučajeve kada nas iznenada obuzme ljutnja zbog neke situacije, imam savjete i za ljude koji shvate da su neprestano ljuti.

Ako ste osoba koja je često ljuta, koja neprestano gaji osjećaje ljutnje prema bližnjima, napada ih ili im psuje, bori se s njima verbalno ili fizički, gaji negativne misli, ima problema s opraštanjem te se općenito ponaša na način koji se Bogu ne bi svidio, onda je vrijeme da se pokajete i priznate svoje grijehe. Morate dovesti svoje emocije u red.

VIDI OVO: Kako obuzdati naglu narav i nadvladati svoj gnjev?

Ne samo da su one mrske Bogu, nego propuštate sretan, produktivan i radostan život. One nisu toga vrijedne. Lišite ih se… lišite se mraka, ljutnje i teških misli. Odmaknite negativne ljude od sebe. Nemojte u svoj život saditi sjeme ogorčenosti jer će se ukorijeniti i rasti. Umjesto toga, dopustite si biti slobodni tako što ćete se pokajati i dati Bogu da vaše srce, um i glas učini čistima danas i svaki dan (Rimljanima 12,1-2).

Naučite od Njega kako možete odgovoriti na prepreke i negativnost u svom životu s ljubavlju, mirom, strpljenjem, radosti, vjerom, samokontrolom, poniznošću… Sve je to moguće kada prihvatite Njegovu Riječ i Njegovog Duha. 

Zaključak

Da, svi se mi ponekad naljutimo – sasvim je normalno tako se osjećati, ali zato postoje ovi citati i prijedlozi kako da dovedemo svoju ljutnju u red kako ne bi naštetila našem životu. Poslušajte savjet Apostola Pavla: „Srdite se, ali ne griješite! Sunce nek ne zađe nad vašom srdžbom“ (Efežanima 4,26). 

Izvor: Whatchristianswanttoknow.com; Prijevod: Ida U.