4 biblijska načina kako reagirati na stres i strah

U vremenima promjene možda ćete se osjećati izvan kontrole. Biblija nam pomaže u tome kako trebamo reagirati na stres i strah.

Znajte da je u redu stati i uspostaviti kontrolu. Možda mislite: „Pa mi svi znamo da Bog ima kontrolu nad svime. Nitko Mu ne mora dati dopuštenje da preuzme vodstvo.“

Što mislim pod time? Postoje vremena kada pokušavamo sve moguće kako bi nešto uspjelo, ali se ne čini da išta djeluje bez obzira što dajemo sve od sebe.

Vjerujem da nam tada Bog govori da jednostavno trebamo tu situaciju predati Njemu. On za nas i u nama pokušava učiniti i stvoriti nešto novo, a mi se borimo s Njim cijelo vrijeme.

Ponekad se toliko borimo protiv promjene da se zaboravio pokušati nositi s njom.

Nijekanje je moćna sila te nas na mnoge načine štiti. No, ako se zaustavimo na tren i kažemo si: „Stvari se mijenjaju, to je u redu“ tada će nam se umanjiti stres više nego što bi se umanjio da odgađamo promjenu.

Biblija nam pomaže u tome kako reagirati na stres i strah

Bila riječ o prekidu, promjeni karijere, gubitku posla, bolesti, djeci, financijskim teškoćama, preseljenju, gubitku voljene osobe. To je život. No sve te stvari uzrokuju stres i strah u nama. Kako se nositi s time?

Donosimo 4 biblijska načina kako reagirati na stres i strah…

1. Zadovoljstvo

Pavao je napisao Timoteju: „Pa i jest dobitak velik pobožnost, zadovoljna onim što ima!“ (1. Timoteju 6,6), no to Pavlu nije došlo nimalo prirodnije nego i nama. Pavao je morao naučiti kako bi zadovoljan, kao što je napisao: „ta naučen sam u svakoj prigodi biti zadovoljan“ (Filipljanima 4,11).

On nije dozvolio da njegovo zadovoljstvo bude oblikovano okolnostima, nego samo Bogom, a zahvalnost tu jako pomaže. Teško je biti nezadovoljan kada ste zahvalni.

PROČITAJTE: Molitva zahvale: 7 molitvi za zahvalnost Bogu

Jeste li ikada čuli da svi mi živimo u jednom od dva šatora? Jedan je nezadovoljstvo, a drugi zadovoljstvo. Vi morate odlučiti u kojem želite živjeti.

2. Vlast

Sjećate li se poslanice Rimljanima 8,28? Ona govori: „Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani“. Vlast nastupa u slijedećem retku: „Jer koje predvidje, te i predodredi da budu suobličeni slici Sina njegova te da on bude prvorođenac među mnogom braćom“.

Ponekad je teško uspoređivati se s Kristom, a može biti i bolno, no Bog vlada nad nama te zna naš početak i kraj; zbog toga možemo uvijek imati potpuno povjerenje u Njega.

3. Povjerenje

Ako kažem svom djetetu da dolazim na njegovu priredbu, ono zna da može računati na mene.

No mogu se dogoditi stvari koje me spriječe da budem tamo; dok za Boga ništa nije nemoguće (Matej 19,26).

Ne možemo li vjerovati Bogu koji je svemoćan? On zaslužuje naše povjerenje više od bilo koga drugoga. To nam može pomoći kada smo suočeni s promjenom.

4. Kraljevstvo

Dok je bio u zatvoru, Pavao je napisao Filipljanima: „k cilju hitim, k nagradi višnjeg poziva Božjeg u Kristu Isusu“ (FIlipljanima 3,14), a tako je pokazao da on ne brine za ono gdje je u to vrijeme bio, nego gdje će biti u budućnosti (Otkrivenje 22).

Pavao bi promotrio svoje tadašnje okolnosti te bi to usporedio s vječnosti u Kristu, kako je i napisao: „Smatram, uistinu: sve patnje sadašnjega vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama“ (Rimljanima 8,18).

PROČITAJTE: STRES NIJE OD BOGA: 3 razloga zašto ne trebate biti pod stresom

Ono što se nama događa nije usporedivo s činjenicom da ćemo biti s Bogom. To vam može pomoći u nošenju s promjenom, znajući da ova zemlja nije vaš pravi dom.

Zaključak                                     

Teško je i zastrašujuće nositi se s promjenom. Mi smo bića navike. Teško nam je odreći se svojih rutina, no ako živimo u zadovoljstvu s Bogom, ako razumijemo da On vlada nad svime što se događa, ako uvidimo da Mu možemo u potpunosti vjerovati te usmjerimo svoje oči prema Isusu, onda se možemo nositi s bilo kakvom promjenom koja se dogodi u našim životima.

Izvor: Theprayingwoman.com

NAJNOVIJE!