STRES NIJE OD BOGA: 3 razloga zašto ne trebate biti pod stresom

Stres nije od Boga. Zabrinutost je laž koja nam govori da Bog nema plan i kontrolu nad stvarima koje nam se događaju u životu.

Stres. Često čujemo tu riječ u današnjem društvu.

Koristimo ovu riječ da opišemo kako se osjećamo kada prolazimo kroz mnoge stvari, zajedno s mnogim očekivanjima. Testovi, rokovi, napetost, posao i naša budućnost su samo neke od stvari koje nas preplavljuju. Ova generacija je uznemirena i pod stresom, uključujući i mene. U stvari, stres je postao uobičajena i učestala emocija skoro svim ljudima.

Kako starim, shvaćam da stres i uznemirenost pokušavaju preuzeti moj život. I većinu puta, dozvoljavam da baš to učine.

To mi oduzima radost. Oduzima vrijeme koje provodim s ljudima. Smanjuje vrijeme mog pouzdanja u Boga. Briga je laž koja nam govori da Bog nema plan. To je laž da On nema kontrolu, i da nije sposoban učiniti više nego što možemo zamisliti. To je laž koja nas sprječava da se pouzdamo u Njega. To je laž koja ne dozvoljava da naša vjera raste.

Slijede tri stvari koje mi je Bog pokazao kroz svoju Riječ, kroz svoja obećanja i kroz druge ljude, o stresu i uznemirenosti.

Nije vrijedno toga

Briga i stres su laž. Laž koju je neprijatelj suptilno zasadio u moje srce, a počela je preuzimati moje misli, misli koje sam mogla iskoristiti za pouzdanje u Gospodina. Uzela je moje vrijeme i energiju, vrijeme i energiju koju sam mogla iskoristiti da ga slavim.

Ono što neprijatelj ne želi znati o brizi je da ona uzima i krade, ali ništa ne daje za uzvrat. Ona je bacanje vremena. Ona je način na koji neprijatelj troši naše vrijeme, umjesto da se pouzdamo u Boga. Stres ne postiže ništa dobro.

Bog nije stvorio brigu

Kao što sam već rekla, stres je laž, i nije od Boga. Njegov plan za nas nije da budemo pod stresom. Njegov plan za nas je naučiti da se oslonimo na Njega kada nismo snažni. Ivan 14,27 kaže:

“Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši. ”

Isus nije došao da donese strah. Kada je došao, donio je mir. Božji mir je jedinstven. Sposobnost tog mira nam daje snagu da ostanemo mirni usred oluje. Daje nam sposobnost da se uzdamo u Njega.

On će nas spasiti

Zato što Bog nije stvorio strah, On vas može izbaviti od njega. Izaija 46,4 kaže:

“… Nosit ću vas i dalje, pomagati vas, izbavljati.”

Bog je spreman. Neka On preuzme kontrolu.

  1. Petrova 5,7 kaže:

“Svu svoju brigu povjerite njemu jer on se brine za vas.”

Bog ne traži vaše povjerenje samo zato što je Kralj, već zato što nas voli i brine se za nas. Ne želi da se brinemo oko stvari koje ne možemo kontrolirati.

Jedna od mojih omiljenih pjesama “Više nismo robovi” govori kako NAS je Bog oslobodio od naših strahova. Ovo su moji omiljeni stihovi u pjesmi:

“Ti si razdvojio more, tako da mogu slobodno proći. Moji strahovi su nestali u savršenoj ljubavi. Spasio si me. Mogu stati i pjevati. Ja sam dijete Božje. ”

On nas je otkupio od svih naših strahova i briga. Zaista smo slobodni.

Autorica: Kelsey Moore; Prijevod: Ivana R.; Izvor: TheRebelution.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!