Biblijski savjeti o raspolaganju novcem
Foto: Pexels

Donosimo 6 savjeta o raspolaganju novcem ravno iz Biblije.

Zahvaljujte

Najprije moramo shvatiti da je sve što imamo od Boga.

Apostol je Pavao rekao: „Doista, ničega sebi nisam svjestan, no time nisam opravdan: moj je sudac Gospodin“ (1. Korinćanima 4,4).

Vidite što želi reći. Biblija nas uči: „Ta Gospodnja je zemlja i sve na njoj!“ (1. Korinćanima 10,26). Sve što mi imamo je poteklo od Boga tako da Njemu treba zahvaljivati za sve, uključujući i novac.

Prije nego ga potrošite, zahvalite Bogu za njega.

Uvijek razmišljajte

Kada je Isus čudesno nahranio 5.000 ljudi još ih se više pojavilo slijedeći dan očekujući da će Isus ponovno umnožiti ribu i kruh, ali On to nije učinio.

Znao je da su oni došli samo zbog hrane, a ne zbog Kruha Života koji bi ih zauvijek učinio sitima (Ivan 6,26-27).

Trebamo Božju mudrost kada dajemo novac da pomognemo drugima. Mogli bismo na taj način potpomoći nečiju lošu ovisnost.

Zato se prvo molite, razmislite i onda tek djelujte.

Razmotrite svoje srce

Isus je rekao: „Doista, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce.“ (Matej 6,21). Ako želite znati što vam je najvrijednije, pogledajte na što trošite najviše vremena i novca.

Isus je naglasio da ako tražite gdje vam leži prava odanost, samo trebate pogledati na ono što vam je najvrijednije. Što god to bilo, tome vaše srce pripada.

Jedan je pastor rekao: „Pogledajte u izvadak s bankovnog računa“ i znat ćete što vam srce najviše cijeni.

VIDI OVO: Molitva za financije: Ovako možemo moliti za naše financijske potrebe

Planirajte unaprijed

Bog je odredio određene svete dane za gozbu za Izraelce te su upućeni da odvoje 10% svojih prihoda kako bi ih potrošili na taj dan.

Iz toga možemo naučiti da uvijek stavljamo određenu svotu novca sa strane.

Mudrost je u štednji novca i ostavljanju novca sa strane čim vam nova svota legne na račun.

Čak i ako je to samo 3%, tijekom vremena ćete i zaboraviti na to, a onda ćete otkriti da imate više novca nego ste mislili kada vam dođu dani potrebe (hitne situacije i sl.).

Radosno darivajte

Apostol Pavao je htio da crkva razumije da će žnjeti koliko je i posijala, baš kao i poljodjelac. No nije tolika važnost u onome što ćete žnjeti, nego u stanju vašeg srca dok se vrši taj proces.

Nitko vam ne može reći koliko trebate dati jer: „Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja“ (2. Korinćanima 9,7).

Ako ja odlučim što trebate dati, sumnjam da će u tome biti vaše srce. Neka to bude vaš izbor, ali nemojte očekivati mnogo plodova od malo sjemena.

Nemojte se uspoređivati s drugima

„Potom sjede nasuprot riznici te promatraše kako narod baca sitniš u riznicu. Mnogi bogataši bacahu mnogo. Dođe i neka siromašna udovica i baci dva novčića, to jest jedan kvadrant. Tada dozove svoje učenike i reče im: »Doista, kažem vam, ova je sirota udovica ubacila više od svih koji ubacuju u riznicu. Svi su oni zapravo ubacili od svoga suviška, a ona je od svoje sirotinje ubacila sve što je imala, sav svoj žitak.«“ (Marko 12,41-44).

U Mateju 12, udovica nije dala mnogo u usporedbi s drugima. No dala je sve što je imala. Zbog toga je dobila naklonost u Boga.

PROČITAJTE: Kako se kršćani trebaju odnositi prema novcu i imanju?

No, ako vaš susjed da 20 dolara, ne znači da i vi morate isto tako. To je možda sve što vaš susjed može dati. Ako možete dati više, učinite to.

Moramo zapamtiti…

Sve je Božje.

Ne možemo pomoći svima.

Trebamo znati gdje nam leži srce.

Trebamo napraviti planove za štednju…

I zapamtiti da ćemo žnjeti koliko smo i posijali.

Ako pratimo ove savjete iz Biblije onda možemo imati mudrost u rukovanju novcem te možemo slaviti Boga kad god ga trošimo.

Ipak trošimo Njegov novac, a ne naš.

Autorica: Maya L. Ralston; Prijevod: Ida U.; Izvor: Theprayingwoman.com