NaslovnicaŽivotBiblijski savjeti za štednju: Tri stiha koja će vam pomoći u vođenju...

Biblijski savjeti za štednju: Tri stiha koja će vam pomoći u vođenju troškova

Biblijski savjeti za štednju novca će vam dobro doći ako imate problema s vođenjem troškova i čuvanjem novca. Evo što trebate znati!

Svima nam je poznata rečenica: „čuvam novac za crne dane“, ali čini se da zapravo jako malo ljudi to zaista čini. Ne samo da ne uspijevamo uštediti, nego neprestano zaziremo u novčane rezerve kako bismo financirali životni stil.

Možemo se truditi uštediti novac iz mnogo razloga kao što su skromna plaća, a višestruki izdaci, povišenje cijena i neočekivani troškovi, ali naša nesposobnost da sačuvamo novac može biti uzrokovana i nerazumijevanjem kako planirati i dobro raspolagati novcem.  Možemo se obratiti banci, knjigovođama, profesionalnim investitorima i mnogim drugim izvorima praktičnih savjeta o štednji, investiranju i raspolaganju prihodima, ali kakav priručnik mogu kršćani pronaći u Bibliji?

Sveto je Pismo puno direktnih i indirektnih savjeta o upravljanju novcem, točnije o štednji. Ovdje su samo tri stiha koja mogu pridonijeti našem pristupu prema čuvanju novca.

Biblijski savjeti za štednju novca:

1. Korinćanima 16,2 – Svakog prvog dana u tjednu neka svaki od vas kod sebe na stranu stavlja i skuplja što uzmogne da se ne sabire istom kada dođem.“

Ovaj praktični savjet koji je Pavao dao ljudima u Korintu može se i danas primijeniti kao savjet u skupljanju novca. Ovisno o tome kada primamo plaću, i koliko često, biranje redovnog intervala stavljanja određenog iznosa sa strane je jedna od najosnovnijih i učinkovitijih navika kada je riječ o štednji.

Mudre izreke 20, 21 – „Krasno je blago i ulje u stanu mudroga, a bezuman ih čovjek rasipa.“

Ovaj stih se izričito odnosi na proizvodnju hrane, ali slobodno ga možemo primijeniti i na pitanje novca. Upravo zato što nikada ne znamo kakvi će neočekivani troškovi dočekati iza ugla nas, naše prijatelje ili obitelj, pametan je i jednostavan savjet dobro raspodijeliti troškove između plaća.

Evanđelje po Mateju 25,23„Reče mu gospodar: Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga.“

Kada pokušavamo spojiti kraj s krajem, mislimo da je više novca jedino rješenje za naše financijske probleme, ali to nije uvijek slučaj. Ključ dolaska do pozicije u kojoj smo konačno sposobni štediti ne zahtijeva više novaca, nego najprije zahtijeva od nas da se snalazimo u upravljanju inicijalnih skromnih prihoda. Naposljetku, „ako brinete o malenim iznosima, veliki će se iznosi brinuti sami o sebi“ (J.Paul Getty).

Shvaćajući ulomak Mateja 25,14-29 u doslovnom smislu, štedjeti ne mora nužno značiti čuvanje određene svote novca, već spoznaja kako ga najbolje upotrijebiti.

Autorica: Allanah Francis; Prijevod: Suzana Z.; Izvor: Christian Today

PROČITAJTE JOŠ: