Postoje li biserna vrata u raju?

Ideja da postoje biserna vrata u raju dolazi iz Biblije, no biblijski opis većinom nije ono što se u popularnom razumijevanju gleda kao biserna vrata neba. 

U crtićima i drugim opisima ljudi koji ulaze u nebo često se pokazuju jedna vrata pred kojima se ljudima daje ili odbija pristup nebu. To nije biblijski opis bisernih vrata. 

Apostol Ivan dobio je pogled na Novi Jeruzalem te je napisao ovo: „Dvanaest vrata – dvanaest bisera: svaka od svoga bisera. A gradski trg – čisto zlato, kao prozirno staklo“ (Otkrivenje 21,21). 

Novi Jeruzalem, u kojem se nalaze ta vrata, će doći s neba (Otkrivenje 21,2); to je dio nove zemlje (Otkrivenje 21,21). Vrata su oko grada, a nisu ulaz u nebo. Ujedno, Ivan opisuje dvanaest vrata, ne samo jedna, iako su sva vrata napravljena od svoga bisera. 

VIDI OVO: Što su novo Nebo i nova Zemlja koje spominje Otkrivenje?

Biserna vrata su uvijek otvorena

Uz to, vrata do grada su uvijek otvorena (Otkrivenje 21,22-25) no samo oni otkupljeni će proći kroz njih u grad. „Ali u nj neće unići ništa nečisto i nijedan tko čini gadost i laž, nego samo oni koji su zapisani u Jaganjčevoj knjizi života“ (Otkrivenje 21,27). 

To predivno mjesto je jako primamljivo te je sigurno da će biserna vrata biti nevjerojatna. No niti jedna okorjela i lažljiva osoba neće moći uči. No, svi smo mi činili loše stvari; samima je svima zabranjen ulaz. Međutim, kako osoba dobiva pristup?

Kako bi bila upisana u Jaganjčevu knjigu života osobi mora oprostiti Isusu Krist te mora biti pokrivena Njegovoj žrtvenom krvlju: „Blažen onaj kome je grijeh otpušten, kome je zločin pokriven! Blago čovjeku kome Jahve ne ubraja krivnju i u čijemu duhu nema prijevare!“ (Psalmi 32,1-2).

Po Isusovoj krvi mi postajemo čisti. Božjom milošću, po vjeri u Isusa Krista, mi možemo biti spašeni (Efežanima 2,8-9; Djela 4,12; Rimljanima 10,9). Ivanova 1,12 nam kaže da su djeca Božja oni koji su u Kristu, a 1 Petrova 1,4 kaže da će takvi primiti vječnu baštinu.