prijatelj partner ljubavnik supružniku
Foto: Pexels

Nakon što je Bog stvorio Adama i Evu, stvorio ih je kako bi ispunjavali primarne potrebe u životima jedan drugoga – da budu prijatelj, partner i ljubavnik svome supružniku.

Kao što dobar dio vas to zna, volim čitati dobre knjige o braku. Čitam ih kako bih ih mogao preporučiti drugima. Još ih više čitam kako bih doprinio rastu svoga braka.

Prijatelj me nedavno povezao s Kevinom Thompsonom, pastorom i autorom iz Fort Smitha, Arkansas. On je napisao novu knjigu o braku koja je izašla 16. listopada (Sretni: 8 posveta parova koji se smiju, vole i traju), no u današnjoj objavi bih želio s vama podijeliti odličan koncept kojeg sam naučio iz svoje prve knjige o braku, Prijatelji, partneri i ljubavnici: što je potrebno kako bi vaš brak funkcionirao. Iako je teško napraviti zbir knjige od 200 stranica u jednu blogovsku objavu, ali evo što bi bilo dobro da znate.

Pročitajte Postanak 2, 18-25. Ondje je opisano Božje stvaranje čovjeka i žene i njihov odnos. Thompson piše da nakon što je Bog stvorio Adama i Evu, stvorio ih je kako bi ispunjavali primarne potrebe u životima jedan drugoga. Pogađate: uloge prijatelja, partnera i ljubavnika.

Prijatelj: Eva je prikladna za Adama. Njih dvoje imaju prijateljski odnos i žive kao prijatelji u vrtu. Odnos njih dvoje je drugačiji od odnosa kojeg muškarac ima s bilo kojim drugim živim bićem u vrtu.

Partner: Prije Pada čovjeku i ženi su dati zadaci koje su trebali zajedno obavljati. Trebali su raditi kao partneri i na brinuti se o onome što je Bog stvorio.

Ljubavnici: Muškarac i žena su bili zajedno, goli bez srama. Ovo čini njihov odnos potpuno drugačijim od bilo kakvog drugog međuljudskog odnosa. Bog nas je stvorio za romansu i intimnost u braku.

PROČITAJTE: Koliko česti bi trebali biti seksualni odnosi kod bračnih parova?

Nažalost, čovjekov pad, kao što čitamo u Postanku 3 nam pokazuje što se događa kada grijeh uđe u naš odnos. Adam i Eva su osjetili posljedice pada baš kao i svatko od nas. U ovoj knjizi nam autor opisuje kako se odnos lomi, kako to utječe naše uloge kao prijatelja, partnera i ljubavnika te što mi možemo učiniti kako bi se odnos donekle obnovio.

Prijateljstvo: povjerenje i razumijevanje

Vaša supruga bi vam trebala biti najbolja prijateljica. Neprestano radite u izgrađivanju prijateljstva tako što ćete raditi stvari koje prijatelji rade zajedno. Provodite vrijeme zajedno, idite na spojeve i zabavljajte se! Brak zahtijeva prijateljstvo, a prijateljstvo zahtijeva vrijeme. Thompson navodi nekoliko dodatnih prijedloga:

– Vaš supružnik bi trebao biti vaša ”prva osoba”. To znači da je vaš supružnik prva osoba s kojom ćete dijeliti vaše dobre i loše vijesti. Volim to što je Kirsten osoba s kojom najprije želim slaviti i prva osoba koja će moliti za mene i s kojom ću moliti.

– Ako niste u braku pronađite nekoga s kime možete patiti. Prošlog vikenda sam bio na pogrebu dragoga prijatelja i mentora koji je preminuo nakon duge bitke sa zdravstvenim problemima. Njegova supruga je tako dobro patila s njime. Nemate pojma što budućnost nosi vama i vašem supružniku. Vjenčajte se za nekoga s kime ćete moći i patiti jer će patnje na ovakav ili onakav način zasigurno doći.

– Uputa: to ne znači da vaš supružnik treba biti vaš jedini prijatelj i da on treba zadovoljiti sve vaše potrebe odnosa.

Partner: značenje i ispunjenost

Moje skromno mišljenje jest da je uloga partnera jedinstvena uloga koju ova knjiga opisuje. Veliki broj knjiga govore o prijateljstvu i tjelesnoj intimnosti, no mali broj knjiga govori o ulozi partnera koju supružnici trebaju obavljati. Ovaj dio nije ni romantičan niti zabavan, ali je nužan! Vi i vaš supružnik/ca trebate donositi odluke, plaćati račune, dogovarati se i obavljati stvari oko kućanstva zajedno. Ako ne budete ispunjavali uloge partnera , računi neće biti plaćeni, djeca neće stići u školu, a smeće će se gomilati u garaži.

PROČITAJTE: 5 stvari koje bi supružnici trebali reći jedno drugom svaki dan

– Dobro partnerstvo u braku treba uključivati zdravu komunikaciju i zdravo rješavanje sukoba. Ponekad možemo biti grubo iskreni (rana prijatelja), ali ne i grubi. Budite ponizni i poštujte vašu komunikaciju.

– Najbolja stvar u vezi braka jest ispunjavanje potreba onog drugog. Postavite svome supružniku ovo pitanje: „Što danas mogu učiniti kako bih ti pomogao“?

– U zdravim brakovima možemo ukazati na nedostatke i pokazati prednosti koje vidimo u svome supružniku.

Ljubavnik: intimnost i povezanost

Uloga ljubavnika je naravno rezervirana samo za bračni odnos. Iako smo prijatelji s mnogima, partneri s nekima (npr.u poslu), ljubavnici smo samo s jednom osobom. Najveća zabluda za još nevjenčane i tek vjenčane parove jest da će tjelesna intimnost biti jednostavna i prirodna. Najbolji način kako rasti u odnosu ljubavnika jest komunikacijom o intimnosti na jedan otvoren, pažljiv, siguran i produktivan način.

– Kada ste posljednji puta sa svojim supružnikom vodili svrhovit razgovor o seksu?

Seks bi s vremenom, kako oboje rastete u iskustvu, povjerenju, pouzdanju i kako oboje učite više jedno o drugome, trebao postajati sve bolji.

– Thompson dijeli dvije navike za izvan spavaće sobe za ljubavnike: česti kontakt očima i ne-seksualni dodir.

– Autor daje neke odlične savjete o tome kako poboljšati i dodatno začiniti intimnost!

– Vaša djeca trebaju znati pravi red i prioritete u vašoj vezi. Intimnost je važna i nemojte dopustiti da joj vaše stavljanje djece u središte veze našteti.

Što nakon ovoga? Vaš red:

Dok ste čitali tekst iznad jeste li pronašli ono gdje se trebate najviše potruditi? Provedite neko vrijeme razmišljajući o tome gdje vam ide dobro, a gdje trebate uložiti više truda. Razgovarajte sa svojim supružnikom. Preporučujem čitanje knjige, pogotovo ako ste zainteresirani za dodatno učenje!

Autor: Scott Kedersha; Prijevod: Ivan H., Izvor: Thecourage.com