Blackout izazov na TikToku odnosi živote: Kako naučiti djecu da kažu ”ne”?

Blackout izazov na TikToku je opasna igra u kojoj djeca sebi stavljaju remen oko vrata. Stežu ga i snimaju se dok ne izgube svijest.

Dječak (9) kojeg su roditelji jučer pronašli obješenog u njegovoj sobi u beogradskom naselju Rakovica najvjerojatnije je izgubio život zbog sudjelovanja u ”Blackout challengeu” na društvenoj mreži TikTok.

Tragično stradalo dijete pronašli su unesrećeni roditelji koji su, prema neslužbenim podacima, na kratko otišli u nabavku, a onda po povratku nisu mogli ući u stan. Pozvali su policajce i vatrogasce da preko terase uđu u stan i vide što se događa. Uslijedio je šok kada su vidjeli dijete koje se objesilo o krevet na kat.

Zbog istog „izazova“ prije nekoliko dana u Italiji je preminula i desetogodišnja djevojčica. Pronašla ju je petogodišnja sestra u kupaonici obiteljskog doma.

Ne shvaćajući opasnost „igre“, u trenucima kada su sami, a u želji da „adekvatno odgovore na trendove“ i budu prihvaćena i popularna među vršnjacima, djeca se upuštaju u po život rizične „izazove“ koji, nažalost, često rezultiraju najstrašnijim ishodom.

Blackout izazov – što je to?

Blackout izazov podrazumijeva da djeca stave sebi remen oko vrata, stežu ga i snimaju taj čin pametnim telefonom sve dok ne padnu u nesvijest.

„Igra gušenja“ ili kako se još zove „Izazov onesvješćivanja“ je, nažalost, trend među djecom i mladima.

Djeca koja gledaju snimku najprije se smiju, a zatim postaju uplašena pitajući se hoće li se njihov prijatelj ili prijateljica vratiti iz nesvijesti, a sve se završava divljenjem i „ohrabrivanjem“ kako je „junak izazova“ ispao „pravi car“, „neuništiv“, „hrabar“, „Bog“…

Želju da prate i sudjeluju u „izazovima“ objašnjavaju jednom jedinom riječju – drama. Uzbuđenje koje bi trebali osjetiti zbog pobjede u nekom sportskom natjecanju djeca su zamijenila adrenalinskim uzbuđenjem zbog „hodanja po žici na rubu života i smrti“.

Zbog tragedije koja se dogodila djevojčici u Palermu, u Italiji je trenutno blokiran pristup TikToku korisnicima čija starost ne može biti definitivno dokazana.

VIDI OVO: 4 načina na koje nas Sotona želi požderati kroz društvene mreže

Blackout izazov – zašto ga djeca prihvaćaju?

Zašto djeca prihvaćaju ovakve izazove na TikToku i ostalim društvenim mrežama?

O motivima najmlađih da se uključe u „izazove“ na društvenim mrežama portal Telegraf je razgovarao s psihologinjom Brankicom Šaljić Milenković.

– Nerijetko se događa, zbog loše procjene rizika, prihvaćaju sudjelovanje u internetskim izazovima, igricama i zadacima, a onda se to pretvori u tragediju – kaže Brankica Šaljić Milenković.

– Što je dijete mlađe, to je njegovo poimanje posljedica, odnosno konačnosti nakon nekog čina lošije procijenjeno. Nekad se igra ili eksperiment završe loše, pa nažalost i sa najtragičnijim ishodom, jer dijete ne može sagledati sve potencijalne opasnosti onoga što radi.

Nije dobro ostavljati dijete samo kod kuće

Nije dobro ostavljati da malo dijete bude dugo samo kod kuće:

– Djeci svašta padne na pamet, a procjena rizika kod njih nije još razvijena kako treba. Nažalost, upravo zbog loše procjene rizika događaju se i tragedije.

Blackout izazov djeca
Foto: Unsplash

Provjeravajte telefon svog djeteta

Psiholozi savjetuju da bi roditelji u 21. stoljeću trebali biti tehnološki pismeniji i da s vremena na vreme pregledaju pametni telefon svog djeteta.

– Trebali bi biti upoznati s kime se dijete dopisuje, što gleda, koje stranice posjećuje, što prati od aplikacija te razgovarati o tome da nije svaka ideja koju vide na mrežama nužno dobra ideja – ističe psihologinja.

TikTok ohrabruje korisnike da prijave Blackout izazov

Društvene mreža TikTok, koja je u kratkom vremenu stekla ogromnu popularnost upravo među djecom i tinejdžerima, sada ohrabruje korisnike da prijave sve one koji sudjeluju u ovom “izazovu”, u nadi da će to spriječiti njegovo širenje.

„Blackout izazov“, možete prijaviti ako kliknete na bijelu strelicu na desnoj strani snimke, a onda pritisnete “report”. Nakon toga možete izabrati kategoriju “Suicide, Self-harm and Dangerous Acts” (samoubojstvo, samopovređivanje ili opasni postupci).

Ukoliko vidite da netko sudjeluje u ovom „izazovu“ ili ohrabruje sudjelovanje, odmah prijavite taj profil.

NAJNOVIJE!