Bog je duh: Što to znači?

Zbog toga što je Bog duh, On nema fizičko tijelo. To znači da Bog može biti sveprisutan i da Ga ne ograničava tjelesna prisutnost.

U Ivanovom evanđelju 4. poglavlje, Isus Samarijanki kod bunara govori: „Ali dolazi čas – sada je! – kad će se istinski štovatelji klanjati Ocu u duhu i istini jer takve upravo štovatelje traži Otac. Bog je duh i koji se njemu klanjaju, u duhu i istini treba da se klanjaju“. (Ivan 4, 23-24) 

Isus je imao fizičko tijelo, jer je On Bog koji je bio utjelovljen na Zemlji. (Ivan 1, 1) Isus je znan i kao Emanuel, ”Bog s nama”. (Matej 1, 23) No čak ni Isus, Božji Sin, nije mogao biti sa svakom osobom u isto vrijeme kada je bio na Zemlji.

Isus je otišao sa Zemlje kako bi Duh Sveti mogao biti s nama: „No kažem vam istinu: bolje je za vas da ja odem: jer ako ne odem, Branitelj neće doći k vama; ako pak odem, poslat ću ga k vama“. (Ivan 16, 7)

Zašto je Bog duh?

Potrebno je da je Bog duh, jer samo tako svi možemo komunicirati s Njime u isto vrijeme, na različitim mjestima. 

Antropomorfizam znači ”davanje ljudskih, tjelesnih osobina ili ponašanja božanstvu, životinji ili objektu”. Biblija vrlo često koristi ovaj pristup, dajući tjelesne karakteristike čovjeka Bogu. U Bibliji se spominju Njegove oči (2. Ljetopisa 16, 9), usta (Matej 4, 4), ruka i dlan (Psalam 89, 13) i uho (Izaija 59, 1).

To često korištenje antropomorfizama ne znači da Bog ima fizičko tijelo, već na omogućava da bolje shvatimo Njegovu osobnost i djelovanje na način da ćemo to promatrati kroz ono što nama, kao ljudima, ima smisla. 

Bog je duh – nevidljiv, beskrajan i neograničen

Kao duh, Bog je nevidljiv za naše ljudske oči. (Kološanima 1, 15; 1. Timoteju 1, 17) No bez obzira na to, Bog je živo biće i aktivan je u našim životima ovdje na Zemlji. (Jošua 3, 10; Psalam 84, 2)

Kao duh, Bog je beskrajan, neograničen s obzirom na ograničavanje vremenom i prostorom. Bog sam nije bio stvoren; Bog je samo-postojeći, postojao je oduvijek. On je sila koja je stvorila sva druga bića i svemir.

Bog se Mojsiju na ovakav način opisao: „Bog ovako reče Mojsiju: „JA SAM ONAJ KOJI JEST“. Rekao je i ovo: „Reci ovo izraelskom narodu: ONAJ KOJI JEST poslao me k vama“. (Izlazak 3, 14) 

On je s nama cijelo vrijeme

Zbog toga što je Bog duh, On je s nama cijelo vrijeme i ima planove za svakoga od nas. David je napisao: „Kamo da idem od duha tvojega i kamo da od tvog lica pobjegnem? Ako se na nebo popnem, ondje si, ako u Podzemlje legnem, i ondje si. Uzmem li krila jutarnja pa se naselim moru na kraj i ondje bi me ruka tvoja vodila, desnica bi me tvoja držala“. (Psalam 139, 7-10)

Zbog toga što je Bog duh, možemo biti svjesni Njegove stalne prisutnosti i možemo biti zahvalni na tome što je s nama u svakoj situaciji. 

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Ivan H.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!