Novi Zavjet često spominje sukob tijela i duha. Ponekad je problem složen jer nije jasno je li riječ o ljudskom duhu ili Božjem Svetom Duhu.

Ponekad je  riječ o kontrastu između tijela s svim njegovim fizičkim ograničenjima i nematerijalnog dijela osobe, ali često je riječ i o povezanosti tijela s privremenim svijetom i nematerijalnog ljudskog duha kojeg je oživio Duh Božji. 

Ljudima većinom dominira tijelo

Kada je Isus htio da se učenici mole s Njim u Getsemanskom vrtu prije Njegova raspeća, oni su neprestano padali u san. Isus ih je upozorio: „Bdijte i molite da ne padnete u napast! Duh je, istina, voljan, no tijelo je slabo“ (Matej 26,41). Ljudima većinom dominira tijelo i privremeni, fizički svijet. 

Isus je rekao Nikodemu: „Što je od tijela rođeno, tijelo je; i što je od Duha rođeno, duh je.“ (Ivan 3,6). Osoba može fizički biti živa (u tijelu i mesu), a biti duhovno mrtva. Osoba koju je Duh ponovno oživio je duhovno živa (vidi Efežanima 2,1 i Kološanima 2,13). 

U Rimljanima 8, Pavao uspoređuje one koji žive po tijelu i one koji žive po Duhu. Iz konteksta je jasno da on ne govori o tjelesnim i duhovnim kršćanima nego o onima koji su ponovno bili rođeni od strane Duha Svetoga i onima koji nisu.

Pavao ovo jasno kaže u Rimljanima 8,9: „A vi niste u tijelu, nego u Duhu, ako Duh Božji prebiva u vama. A nema li tko Duha Kristova, taj nije njegov“.

Kršćani su opisani kao oni „koji ne žive po tijelu nego po Duhu“ (4). Oni koji su u tijelu su neprijateljski raspoloženi prema Bogu, ne mogu Mu se predati i ne mogu Mu udovoljiti (7-8). To jedino može opisivati nevjernike.  

Sukob tijela i duha se svakodnevno odvija
Foto: Unsplash

Sukob tijela i duha se odvija svakodnevno

Pavao elaborira o sukobu tijela i duha dublje nego bilo koji drugi autor Novog zavjeta. U Pavlovim zapisima, tijelo se odnosi na prirodne želje osobe koja djeluje odvojeno od Boga.

Osoba koji nije duhovno oživljena je još uvijek „u tijelu“. Pavlu, osoba koja je duhovna jest osoba koja je rođena od Duha, čak i ako će ta osoba povremeno zapeti u ispunjenju te stvarnosti. On u Galaćanima upozorava: „ako li ste bezumni? Započeli ste u Duhu pa da sada u tijelu dovršite?“ (Galaćanima 3,3). 

Jednom kada je duh osobe oživljen od strane Božjega Duha, stare želje tijela ne nestaju odmah. Odvija se teška bitka: „(…) po Duhu živite pa nećete ugađati požudi tijela! Jer tijelo žudi protiv Duha, a Duh protiv tijela. Doista, to se jedno drugomu protivi da ne činite što hoćete“ (Galaćanima 5,16-17). 

Osoba koja je duhovno oživljena, u kojoj djeluje Duh Sveti, htjet će ugoditi Bogu. No poziv svijeta i privremenih, fizičkih potreba i užitaka još je prisutan. Zbog toga, kršćanin se mora hraniti duhovnom hranom i iz dana u dan, iz minute u minutu, podlagati se Duhu Božjem.

Hranjenje duha i podlaganje Duhu moguće je činiti čitanjem, proučavanjem i poslušnošću Božjoj Riječi, a zatim se koriste svim sredstvima duhovne prehrane koje Riječ propisuje, poput molitve i zajedništva.

Duh ili tijelo – izbor je na nama

Što više osoba upija Riječ, to će više željeti što Bog želi. Što se osoba više unosi u „svijet“, to će više željeti ono što „svijet“ želi. Iako Pavao ne koristi motiv tijela i duha u Kološanima 3,1-2, citat nam daje točno tu ideju: „Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Za onim gore težite, ne za zemaljskim!“. 

Snaga poklapanja duha kršćana s Božjim Duhom je u izravnom odnosu s onim na što se kršćanin odlučuje usredotočiti. Fokus na Božju Riječ dovest će do toga da osoba vidi stvari iz Njegove perspektive i da reagira na načine koji su Bogu mili.

Fokus na popularnu kulturu, svjetovnu filozofiju i konvencionalnu mudrost nezaobilazno će dovesti do zauzimanja perspektive „tijela“ te će suptilno, ili ne toliko suptilno, izobličiti stavove i prosudbe osobe. Ako ne poduzmemo korake kako bismo neutralizirali takve poruke, pronaći ćemo se izvan ravnoteže s Duhom Boga koji živi u nama. 

Izvor: Gotquestions.org

PROČITAJTE JOŠ: