5 razloga zašto Bog radi iza kulisa

Često Bog iza kulisa radi na izgradnji naših duhovnih očiju. Skloni smo usredotočiti se na ono što možemo osjetiti, dodirnuti, okusiti ili vidjeti.

„Odgovori mu Isus: “Što ja činim, ti sada ne znaš, ali shvatit ćeš poslije.“ (Ivan 13, 7)

Gdje je Bog i što radi? Znam to pitanje. Često sam ga postavljala usred svojih razdoblja zbunjenosti. Ono što nisam shvatila jest kako je Bog uvijek na djelu iza kulisa. Čak i kad Ga ne možete vidjeti. Osjetiti Ga. Čuti Ga.

Prolazite li kroz teško razdoblje? Možda je to hormonalni tinejdžer ili ste možda u braku ušli u kolotečinu. Možda je to nešto u vašem financijskom životu? Bez obzira o čemu se radi, osjećate se kao da vam je život smrznuto polje jednog hladnog zimskog dana. Vi pri prvom svjetlu provirite kroz prozore da vidite da je još uvijek mrak, a snježni pokrivač još uvijek prekriva tlo.

Život izgleda turobno, hladno, mrtvo i mračno. Ali ono što ne vidimo je ono što se događa ispod, skriveno u zemlji. Ispod tog snježnog pokrivača hranjive tvari razgrađuju se u tlo. Korijeni postaju sve dublji, a sjeme klija. Kad proljeće stigne, svjedočimo iz prve ruke da se doista nešto dogodilo u zimskom razdoblju. Svjedoci smo kako cvijeće cvjeta, iz zemlje izbijaju sitni zeleni izbojci, gusjenice i leptiri na pretek, a životinje izlaze iz hibernacije.

Kad zakoračimo u proljeće, ne možemo ne vidjeti kako je Bog djelovao. To je podsjetnik da Bog cijelo vrijeme radi iza scene na budućnosti. Ova godišnja doba podsjećaju nas da Bog uvijek radi, bez obzira što vidimo ili ne vidimo. Definitivno, Bog je na djelu bez obzira na to što osjećamo. Bog se ne mijenja s okolnostima, On je taj koji mijenja naše okolnosti. Čak i kad ne možemo vidjeti Boga, možemo se sjetiti da je vjeran i iskren u svojim obećanjima. On uvijek djeluje. 

Bog je uvijek na djelu, bez obzira što vidimo ili ne vidimo i svakako bez obzira na ono što osjećamo. Bog se ne mijenja s okolnostima. Samo zato što se stvari oko nas mijenjaju ili djeluju nesigurno, moram se sjetiti da je Bog vjeran i istinit. On uvijek djeluje. 

Naučiti vidjeti nevidljivo 

Često Bog iza kulisa radi na izgradnji naših duhovnih očiju. Skloni smo usredotočiti se na ono što možemo osjetiti, dodirnuti, okusiti ili vidjeti. Kad god mi vjera počne posustajati, vraćam se Bibliji i sjećam se priča u kojima je Bog bio iza kulisa kako bih se podsjetila na Njegovu istinu. Dok sam u posljednje vrijeme čitala i proučavala različite starozavjetne likove, neprestano sam bila podsjećana na ovu istinu. Bog je sklopio savez s Abrahamom rekavši da će on biti otac velikog naroda. Bog je obećao da će vratiti te ljude u svoju veliku zemlju i dati im je. Ipak, Abraham i njegova žena bili su stari i nisu imali djece. Ali Bog je djelovao i dao im sina. 

Bilo je nekoliko puta kada smo se pitali hoće li ovo sjeme biti iscrpljeno. Jakov se morao suočiti sa svojim bratom Ezavom kojemu je ukrao pravo rođenja i blagoslov. Kasnije, dolje u lozi, Josip je bačen u jamu samo da bi bio prodan kao rob. Završio je u Egiptu i napredovao kao rob, nakon što je zatvoren zbog zločina kojeg nije počinio. No na kraju je imenovan upraviteljem nad cijelim Egiptom, čovjekom odmah do faraona i tako je pomogao spasiti cijeli svoj narod i Božji narod od sedmogodišnje gladi. 

Kasnije je izraelski narod narastao do tog broja zbog kojeg se Egipat uplašio za svoj opstanak, zbog čega su ih držali u ropstvu više od 400 godina. Za to vrijeme faraon je naložio primaljama neka pobiju sve novorođene dječake. Ipak, neke primalje posjedovale su vjeru u Gospodina i nisu poslušale kralja. Na kraju je Mojsije izveo ovaj porobljeni narod iz ropstva nakon 400 godina. 

Koja je svrha ove male lekcije iz povijesti? Svrha je bila pokazivanje da je Bog djelovao iza kulisa, čak i u najtežim okolnostima. Bogu je trebalo više od jednog naraštaja kako bi spasio svoj narod od ugnjetavanja. Bili su potrebni naraštaji prije nego je uspostavio izraelskog kralja. Ipak, Bog je uvijek djelovao. Čak i kad Abraham i Sara nisu mogli začeti, Bog je bio na djelu. 

Čak i kad se Jakov bojao ponovno sresti sa svojim bratom Ezavom, Bog je bio na djelu. Čak i kada su braća prodali Josipa, nakon čega je bio utamničen pod lažnom optužbom, Bog je bio na djelu. Čak i kad je faraon vladao Izraelcima i pokušao ih oslabiti ubijajući sve novorođene dječake, Bog je još bio na djelu. Vaš Bog je isti Bog Starog zavjeta. On je Bog Abrahama, Jakova, Josipa i Izraelaca. 

Ove priče pokazuju nam tko je Bog. On je isti Bog Abrahama, Jakova, Josipa i Izraelaca kakav je i danas. Vjeran je i drži svoja obećanja. Čak i kad ga ne vidim, On radi. Čak i kad to ne osjećam, On radi.

Zašto Bog djeluje iza kulisa?

Prošli smo kroz ovu malu povijesnu lekciju kako bismo otkrili da je Bog djelovao kroz sve te naraštaje. Tragovi Njegovog djelovanja prisutni su u svakoj od ovih priča, a ako želite imati čvrstu vjeru i mir “koji nadilazi svako razumijevanje” (Filipljanima 4, 7), morate naučiti vjerovati u ono što ne vidite više nego što vjerujete u ono što vidite. 

Pavao je često govorio o gledanju nevidljivoga. Znao je da moramo naučiti vidjeti svojim duhovnim očima više nego tjelesnim očima. U svom pismu Crkvi u Efezu napisao je: „Molim se da se oči vašeg srca prosvijetle kako biste upoznali nadu u koju vas je pozvao, bogatstvo svog slavnog nasljedstva u svom svetom narodu, i njegovu neusporedivo veliku moć za nas koji vjerujemo…” (Efežanima 1, 18-19)

Budući da živimo ovdje na zemlji, u našem privremenom domu, oslanjamo se na svoja nesavršena osjetila, posebno na ono što možemo vidjeti pred sobom. Nažalost, ako ne vidimo Boga kako nešto čini, pretpostavljamo da ne čini ništa. Ali tada trebamo zamoliti Boga da nam otvori oči srca; duhovne oči. Moramo zamoliti Boga neka nam pokaže kako djeluje i za hrabrost kako bismo se mogli držati obećanja koja nam je dao. 

5 razloga zašto Bog djeluje iza kulisa u našim životima

1. Otkriva svoju volju. Želi imati zajedništvo s nama; zato smo stvoreni. Želi da gledamo u Njega za danas i budućnost čak i ako ne razumijemo što radi, ali pokazat će nam put. 

„Jer misli vaše nisu moje misli i putevi moji nisu vaši putevi,” riječ je Jahvina. “Visoko je iznad zemlje nebo, tako su puti moji iznad vaših putova, i misli moje iznad vaših misli.“ (Izaija 55, 8-9)

2. Bog otkriva svoju svrhu. Ponekad molimo, postimo i mislimo da smo donijeli pravu odluku, ali se nakon toga sve oko nas raspadne. Posao nije uspio, dijagnoza je gora od očekivanog i odgovor na koji smo tako žarko priželjkivali čuti ”da” glasi naravno, ”ne”. No možemo vjerovati da Bog djeluje iza kulisa dok ostvaruje svoju svrhu, korak po korak. 

„Odgovori mu Isus: “Što ja činim, ti sada ne znaš, ali shvatit ćeš poslije.“ (Ivan 13, 7) 

3. Jeste li ikada vidjeli majku kako se ljuti na svoje djetešce zbog pada nakon što je napravila nekoliko koraka? Naravno da ne! Ljubi ga, umiruje svoje dijete i potiče ga na ponovan hod. Ovako naš Abba Otac djeluje u naše ime na izgradnji naše vjere. Pogotovo kad nas vodi na nepoznata mjesta. Pogotovo kad se borimo u mraku. Posebno kad se borimo s tim kako vjerovati u to, usprkos tomu što nam stvarnost govori drugačije, da će se sve završiti za naše dobro.

„Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani.“ (Rimljanima 8, 28)

4. Bog izgrađuje vaše pouzdanje. Teško je ovisiti o Bogu kada smo navikli oslanjati se na sebe. No Biblija uči kako graditi povjerenje u Boga, umjesto u same sebe. Sveto pismo nam daje demonstraciju toga kako će izgledati kada uistinu razvijemo povjerenje u Boga. Njegova Riječ otkriva da bez obzira na to što nas čeka sutra, On nas i dalje čvrsto drži u svojim planovima za svoju svrhu. 

„Tvojoj nozi on posrnuti ne da i neće zadrijemati on, čuvar tvoj. Ne, ne drijema i ne spava on, čuvar Izraelov.“ (Psalam 121, 3-4)

5. Bog ulijeva nadu. Nada je otkucaj srca Božjih obećanja. Bog nam pomaže ustati usred naših okolnosti. Bez obzira na situaciju, Bog ipak želi da se nadamo. 

„Ohrabrite se i budite odlučni! Ne bojte se i nemojte predati pred njima. Ta sam Jahve, Bog tvoj, ide s tobom; neće te zapustiti niti će te ostaviti.“ (Ponovljeni zakon 31, 6)

Što možemo učiniti dok Bog radi iza kulisa?

Iako se čini da je ono što Bog čini nevidljivo od naših pogleda, možemo vjerovati da Bog djeluje. Nismo zarobljeni u našim okolnostima ili trenutnoj situaciji. On želi da s vjerom gledamo u Njega, da naša srca budu u molitvama i naše duše u Bibliji. Čak je i David prepoznao moć nade u Boga dok je ispitivao kako Bog djeluje: „Zašto sam obeshrabren? Zašto je moje srce tako tužno? Položit ću nadu u Boga! Opet ću ga hvaliti, moj Spasitelj i moj Bog!“ (Psalam 42, 5). Bog koristi druge stvari ili ljude kako bi ulio nadu, vjeru i povjerenje. Bog koristi sve za vaše dobro, kako bi ojačao vašu vjeru i karakter. On orkestrira ishod koji će vas blagosloviti i On će biti s vama kroz sve to. Cijelim putem. Možemo čekati s povjerenjem i nastaviti napredovati, korak po korak. 

Autorica: Heather Riggleman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!